to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ζημιά έγινε

Όταν το περιοδικό "Focus" αποφάσισε να κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο μια γυμνή λευκή γυναίκα, στο κορμί της οποίας υπήρχαν μαύρα αποτυπώματα ανδρικής παλάμης και τίτλο «Οι γυναίκες καταγγέλλουν. Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις των μεταναστών: Είμαστε ακόμη ανεκτικοί ή ήδη τυφλοί;» η Γερμανία διχάστηκε και η Ακροδεξιά βρήκε την ευκαιρία που μήνες ζητούσε.


Όταν το περιοδικό "Focus" αποφάσισε να κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο μια γυμνή λευκή γυναίκα, στο κορμί της οποίας υπήρχαν μαύρα αποτυπώματα ανδρικής παλάμης και τίτλο «Οι γυναίκες καταγγέλλουν. Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις των μεταναστών: Είμαστε ακόμη ανεκτικοί ή ήδη τυφλοί;» η Γερμανία διχάστηκε και η Ακροδεξιά βρήκε την ευκαιρία που μήνες ζητούσε. Αφορμή τα όσα συνέβησαν (;) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και το υποτιθέμενο «ισλαμικό - σεξιστικό πογκρόμ» εναντίων των γυναικών της γερμανικής μεγαλούπολης. Όσοι τόλμησαν, μάλιστα, να κατηγορήσουν το περιοδικό για ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά πήραν τότε μια πληρωμένη απάντηση από τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Ούλριχ Ράιτς, που τους απάντησε πως «απλώς φοβούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα».

Αυτή η «πραγματικότητα» βρήκε τότε πολύ γρήγορα πρόθυμους εισαγωγείς σε σχεδόν όλες τις ευρωπαικές χώρες που υπερθεμάτισαν στην αναπαραγωγή της φρίκης που βίωσαν οι νεαρές Γερμανίδες στα χέρια των προσφύγων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης ελληνικής ηλεκτρονικής εφημερίδας που ξεπέρασε και το "Focus", ανακαλύπτοντας μια 18χρονη κοπέλα από την Κολωνία που την «περικύκλωσαν 30 αλλοδαποί άντρες και...» πολλές ακόμη γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Για μέρες έσταξαν χολή, σεξ και μίσος τα ξενοφοβικά και φιλορατσιστικά έντυπα και sites απλώνοντας βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς ρητορικής σε όλη την Ευρώπη. Μια ρητορική φόβου συνοδευόμενου πλέον από το αλατοπίπερο της σεξουαλικής βίας για τους απολίτιστους φορείς του αραβικού και αφρικανικού κόσμου που ήρθαν να σπιλώσουν το ευρωπαϊκό σώμα μέσα στο σπίτι του. Τα γερμανικά ακροδεξιά κόμματα αξιοποίησαν πολιτικά τα αισθήματα αβεβαιότητας των πολιτών απέναντι στους πρόσφυγες, με το Pegida να χρησιμοποιεί ευθέως τις επιθέσεις για τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά των μεταναστών. Επιπλέον, έχει καταγραφεί στη Γερμανία μια αύξηση των ρατσιστικών περιστατικών βίας, με εμπρησμούς σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων από ομάδες «εκδικητών» με στόχο να «καθαρίσουν» την Κολωνία.

Κι εκεί που όλα κυλούσαν ωραία και καλά τόσο στη Γερμανία όσο και στις υπόλοιπες χώρες με ακροδεξιούς να πετούν χειροβομβίδες σε προσφυγικούς καταυλισμούς και «επιτροπές κατοίκων» να απειλούν θεούς και δαίμονες, έρχεται τώρα ο "Independent" να τους χαλάσει την αφήγηση. Μετά την καταγγελία για «βιασμό από μετανάστη 13χρονου κοριτσιού από τη Ρωσία», που τελικά ήταν απλώς ένα κατασκεύασμα των social media, αποκαλύπτεται πως μόνο τρεις από τους 58 υπόπτους που συνελήφθησαν για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία την Πρωτοχρονιά είναι πρόσφυγες.

Και λοιπόν; Και που αποκαλύφθηκε πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως μας τα παρουσίασαν; Και τι έγινε; Το κακό για ακόμη μια φορά έγινε και τώρα είναι πια αργά για αλήθειες και αποκαταστάσεις της πραγματικότητας. Στη συνείδηση εκατομμυρίων αναγνωστών και τηλεθεατών η ρετσινιά των σεξουαλικά πεινασμένων και επικίνδυνων προσφύγων έμεινε σαν λεκές πανίσχυρος απέναντι σε κάθε είδους απορρυπαντικό και οι κατασκευαστές αυτού του είδους των «ειδήσεων» απλώς θα μετρούν σήμερα τα κάθε λογής κέρδη τους. Οικονομικά και πολιτικά. Και το κοινό τους παρά τα όσα αποκαλύπτει ο "Independent" και ο κάθε "Independent" θα αλλάζει πεζοδρόμιο στην θέα του κάθε πρόσφυγα και μετανάστη. Σαν κάτι δικούς μου γείτονες -και εκλεγμένους μάλιστα- που ανησυχούσαν για τα παιδιά τους και δήλωναν πως φοβούνται να τα πάνε να παίξουν στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι την εποχή που στις απέναντι πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις φιλοξενούνταν μερικές εκατοντάδες προσφύγων από το Αφγανιστάν. Φαντάζομαι πως τώρα που έφυγαν οι πρόσφυγες και έρχεται ο Σάκης Ρουβάς θα τρέξουν όλοι με τα παιδιά τους στο Παλαί του Γαλατσίου να παρακολουθήσουν δίχως φόβο τα γυρίσματα του "X Factor"...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)