to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:53 | 11.01.2023

Πολιτισμός

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας αποκλείει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών

Η Μισέλ Ντόνελαν, μιλώντας στο BBC (Radio 4), τόνισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα»


Η υπουργός Πολιτισμού αποκλείει τη συζήτηση περί μόνιμης επιστροφής τους βάζοντας προσωρινά φρένο στις ελληνικές επιδιώξεις.

Η Μισέλ Ντόνελαν, μιλώντας στο BBC (Radio 4), τόνισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα».

Με τα δημοσιεύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας να είναι καταιγιστικά η αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα στην Ελλάδα.

«Η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ανέφερε, τονίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε συζήτηση σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου.

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας κάνει αναφορά και στις «πολλές συνομιλίες» με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζόρτζ Όσμπορν και θέλοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφέρει σχετικά με την «ιδέα ενός δανείου 100 ετών» ότι «η άποψή του έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα».

Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει βάσει νόμου την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Υπήρξαν όμως εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλάμβανε τα Γλυπτά να επιστραφούν στην Αθήνα με έναν δανεισμό εκ περιτροπής, σε αντάλλαγμα με κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Και ο Μητσοτάκης στο γνωστό τροπάριο...

Νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «συστηματική» και «αθόρυβη» προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εθνικό στόχο της «επανένωσης» των γλυπτών του Παρθενώνα, στη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν έχασε την ευκαιρία να εργαλειοποιήσει ένα κρίσιμο ζήτημα και ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε: ψηφίστε με για να φέρω πίσω τα Γλυπτά.

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα. Εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο», είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)