to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 05.05.2014

Διεθνή

"Η υποψηφιότητα Τσίπρα εκπροσωπεί μια εναλλακτική πολιτική για την Ευρώπη"

Συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας στήριξης της υποψηφιότητας Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν


Στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα η Πρωτοβουλία Στήριξης της Υποψηφιότητας Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν  παρευρέθησαν εκ μέρους της «Κοινωνικής Συμφωνίας» η Αιμιλία Σταθούλια και ο Angelo Saragini,,  εκπρόσωπος από την Κοινωνία πρώτα, από την Αριστερή Προοπτική ο Ανδρέας Νεφελούδης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Πουλάκης, από την Κίνηση Ιδεών και Δράσης «Πράττω» ο Γ. Παπασίμος,

Στη συνέντευξη μίλησε ο Χριστόφορος Κάσδαγλης  ο οποίος και τόνισε:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα κοντά μας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον ραδιοσταθμό 105,5 στο Κόκκινο και το ThePressProject, που μεταδίδουν ζωντανά τη συνέντευξη τύπου στο διαδίκτυο, διακτινίζοντας το σημερινό μας μήνυμα παντού.

Πριν σας παρουσιάσω την πρωτοβουλία μας, θα ήθελα να φανταστούμε μπροστά μας μία και μοναδική εικόνα: Φανταστείτε, σας παρακαλώ, για λίγο δίπλα-δίπλα τον κύριο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον κύριο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τον κύριο Γκι Φερχόφσταντ, υποψήφιο των Φιλελεύθερων, την κυρία Σκα Κέλερ, υποψήφια των Πρασίνων, και τον Αλέξη Τσίπρα, τον υποψήφιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτοί είναι οι πέντε υποψήφιοι που διεκδικούν τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Όχι, δεν θέλω να ξανανοίξω την άχαρη κουβέντα για το ευρωπαϊκό debate, άλλωστε το ευρωπαϊκό debate θα γίνει στις 15 Μαΐου και θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε, ακόμα κι εκείνοι που έπαθαν κρίση υστερίας λόγω της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα από το προηγούμενο.

Ο λόγος που σας παρουσιάζω σήμερα αυτή την εικόνα είναι γιατί τείνουμε μερικές φορές να ξεχάσουμε, μερικούς μάλιστα τους βολεύει πάρα πολύ αυτή η ιδιότυπη πολιτική αμνησία, ότι ανάμεσα σ’ αυτούς τους 5 καλούνται να διαλέξουν εμμέσως πλην σαφώς, οι Ευρωπαίοι, και φυσικά οι Έλληνες ψηφοφόροι, στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Σ’ αυτούς προσωποποιείται το νόημα των Ευρωεκλογών.

Θέλω να σκεφτούμε για λίγο όλοι μαζί ποιος απ’ αυτούς τους 5 μπορεί να εκφράσει καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων ψηφοφόρων, ποιος απ’ αυτούς τους 5 μπορεί να εμπνεύσει μια νέα πνοή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και προφανώς δεν το λέω αυτό μόνο, ούτε κυρίως, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας είναι Έλληνας και οι υπόλοιποι 4 υποψήφιοι ξένοι, αν και κατά τη γνώμη μου έχει κι αυτό τη σημασία του. Το λέω κυρίως σε σχέση με τη στάση που έχουν κρατήσει απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση και στην αιχμή της, την ελληνική χρεοκοπία. Ειδικά τους δύο πρώτους, τον κύριο Γιουνκέρ και τον κύριο Σουλτς, τους έχουμε δει στις τηλεοράσεις και τους έχουμε ακούσει σε όλη την πορεία της κρίσης να υποστηρίζουν από αρχής μέχρι τέλους τις πολιτικές της λιτότητας, να υπερασπίζονται την τρόικα, ως προϊστάμενοι και εντολείς της. Είχαν βέβαια και την ευσπλαχνία να έρθουν μέχρι την Ελλάδα να μας πουν δυο καλές κουβέντες και να μας χτυπήσουν την πλάτη, κυρίως όμως να υποστηρίξουν την τρόικα και τις επιταγές της και να ενισχύσουν τις διαδοχικές, βραχύβιες ελληνικές κυβερνήσεις στο θεάρεστο –πλην καταστροφικό τους- έργο. Οι κυβερνήσεις αυτές μπορεί να μην είχαν τη λαϊκή συναίνεση, μπορεί να αγκομαχούσαν να περάσουν τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά τους από την ελληνική βουλή, είχαν όμως αμέριστη τη συμπαράσταση αυτών των κυρίων και των ομοϊδεατών τους σε όλη την Ευρώπη, που μας έλεγαν να είμαστε καλά παιδιά και να κάνουμε τα μαθήματά μας για να ελεηθούμε.

Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω μια ερώτηση στον κύριο Σαμαρά και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας: με ποιο σκεπτικό, με ποια επιχειρήματα  υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κυρίου Γιούνκερ.

Θα ήθελα να απευθύνω επίσης στον κύριο Βενιζέλο και στο ΠΑΣΟΚ ή στην Ελιά ή τέλος πάντων σε όποια ομπρέλα ταιριάζει με τη γραμμή της φετινής ανοιξιάτικης κολεξιόν του κόμματος του, περίπου την ίδια ερώτηση: με ποιο σκεπτικό, με ποια επιχειρήματα υποστηρίζουν την υποψηφιότητα κυρίου Σουλτς.

Με μεγάλη μου λύπη,  την ίδια ακριβώς ερώτηση θέλω να απευθύνω και στον φίλο μου τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, που έδωσαν μάλιστα ολόκληρη μάχη ώστε να μην αποξενωθούν από την υποψηφιότητα του κ. Σουλτς.

Σπεύδω να υποθέσω ότι το καλύτερο που μπορούν να μας απαντήσουν είναι πως αυτοί οι δύο κύριοι είναι… φιλέλληνες. Αλλά βέβαια ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από φιλέλληνες, και μάλιστα… τέτοιους φιλέλληνες, όπως άλλωστε δεν έχει ανάγκη από φιλάνθρωπους. Οι ελληνικός λαός έχει ανάγκη, έχει την απαίτηση, να σταματήσουν οι πολιτικές της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της λιτότητας και της ύφεσης που διαλύουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδίως τις κοινωνίες του νότου. Ο ελληνικός λαός έχει επίσης την απαίτηση να σταματήσουν τα γεωπολιτικά παιχνίδια  όπως αυτά που ζούμε σήμερα στην Ουκρανία, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη διεθνή ειρήνη. Ο ελληνικός λαός έχει την απαίτηση να σταματήσει ο αυταρχικός κατήφορος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και να μπει φραγμός στην αντεπίθεση του ρατσισμού και του φασισμού στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έχει συμφέρον να ηττηθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες που εκφράζονται σ’ αυτές τις εκλογές μέσω των κυρίων Γιούνκερ και Σουλτς.

Ο ελληνικός λαός έχει συμφέρον για ένα ευρωπαϊκό Νιου Ντιλ, για πολιτικές ανάπτυξης, για επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου, για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με σύγκλιση και με κοινωνική συνοχή. Αυτοί οι δύο υποψήφιοι εκπροσωπούν τις πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ. Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα εκπροσωπεί μια εναλλακτική πολιτική για την Ευρώπη, με περισσότερη δημοκρατία, με το κέντρο βάρους των αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ένα ρωμαλέο κοινοτικό προϋπολογισμό που θα αντικαταστήσει τα προγράμματα σταθεροποίησης και θα πριμοδοτήσει την ανάπτυξη, την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, που θα υιοθετήσει πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, νέες μεταναστευτικές πολιτικές, που θα ξαναφέρει την κοινοτική αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή στην ατζέντα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Αυτές ήταν οι θεμελιώδεις σκέψεις που μας οδήγησαν στην ανάληψη της Πρωτοβουλίας για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Τσίπρα, την οποία έχω τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπήσω σήμερα ενώπιόν σας. Η Επιτροπή υποστήριξης, στην οποία μέρα με την ημέρα προσχωρούν όλο και περισσότεροι πολίτες, ξεκίνησε με πρωτοβουλία που ανέλαβαν ανένταχτοι αριστεροί πολίτες και τέσσερις οργανώσεις, η «Κοινωνική Συμφωνία», η «Κοινωνία πρώτα», η «Αριστερή Πρoοπτική» και η Κίνηση ιδεών και δράσης «Πράττω», μαζί φυσικά με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αφετηρία αυτής της προσπάθειας ξεκίνησε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ένα γεγονός που στη σημερινή κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία ξεπερνάει τα κομματικά πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ και αποκτά εθνική σημασία. Δίνει τη δυνατότητα σύναψης διεθνών συμμαχιών, στην κατεύθυνση της ανατροπής μιας πολιτικής που διαλύει τον κοινωνικό ιστό μέρα με την ημέρα, διεθνών συμμαχιών με πρώτη προτεραιότητα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως καταδεικνύει με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο η συγκρότηση της Λίστας Τσίπρα στην Ιταλία. Ανοίγει τεράστιες προοπτικές για την επόμενη μέρα της χώρας μας, καθώς στρέφει την προσοχή και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης σε μια πορεία αποδέσμευσης της Ελλάδας από την τρόικα και τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας.

Από την άλλη, συνειδητοποιήσαμε ότι η υποψηφιότητα αυτή υπερβαίνει επίσης κατά πολύ τα όρια της Ελλάδας και αποκτά ιδιαίτερη, πανευρωπαϊκή, σημασία. Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές δεκαετίες, ουσιαστικά για πρώτη φορά έπειτα από την κοινή πλατφόρμα Μπερλινγκουέρ, Μαρσέ και Καρίγιο, η ευρωπαϊκή Αριστερά βγαίνει από τη γωνία της και επιχειρεί να εκφράσει μια αυθεντική εναλλακτική λύση για την Ευρώπη, που συναντιέται με τις αναζητήσεις ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Κι όλ’ αυτά σε πείσμα της ελληνικής μονταζιέρας, που επί πολύν καιρό υποστήριζε ότι τα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα απορρίπτουν τις θέσεις της ελληνικής Αριστεράς και συμπαρατάσσονται με την εκστρατεία συκοφάντησης της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, που είχαν εξαπολύσει οι Ευρωπαίοι ομόλογοι των ελληνικών αστικών κομμάτων, οι δικοί τους ομόλογοι, οι πολιτικοί συγγενείς τους, το αίμα τους.

Αυτή η αλληλεπίδραση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή Αριστερά είναι που μας γεμίζει με ελπίδα, τόσο ως Έλληνες όσο και ως Ευρωπαίους. Γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε, ενώ έως σήμερα η Ελλάδα βρισκόταν στη θέση του πειραματόζωου για την εφαρμογή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών, τείνει τώρα να μετατραπεί σε καταλύτη ευρύτερων διεργασιών ανατροπής του συσχετισμού των δυνάμεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτός είναι ο λόγος που το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα ως εκπρόσωπό του στην κρίσιμη σημερινή ευρωπαϊκή σύγκρουση. Σ’ αυτό το πανευρωπαϊκό κάλεσμα, κάθε Έλληνας δημοκράτης, κάθε Έλληνας που θέλει να μπει τέλος στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των δημόσιων αγαθών, έχει συμφέρον και υποχρέωση να ανταποκριθεί και να συμπαραταχθεί.

Το αμέσως επόμενο βήμα αυτής της προσπάθειας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 8 Μαΐου, στο θέατρο Ακροπόλ στις 7.30. Σε μια εκδήλωση όπου ο Αλέξης Τσίπρας μας έκανε την τιμή να δεχτεί την πρόσκλησή μας και να ανταποκριθεί στην προσπάθειά μας, από τη θέση του κεντρικού ομιλητή. Την ομιλία του θα προλογίσουν ο Γιώργος Κιμούλης και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Και βέβαια, αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα συνεχιστεί με όλες μας τις δυνάμεις και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μέχρι τις 25 Μαΐου, και είμαστε βέβαιοι ότι θα ευοδωθεί, πυροδοτώντας γόνιμες εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.

Σας ευχαριστούμε πολύ!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)