to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 23.10.2019

Κοινωνία

Η ξενοφοβία κυριάρχησε στα Βρασνά: Κάτοικοι εμπόδισαν την εγκατάσταση προσφύγων (βίντεο)

Eνώ στα πούλμαν βρίσκονταν εκατοντάδες καταταλαιπωρημένοι πρόσφυγες από τη Σάμο, κάτοικοι των Βρασνών εμπόδισαν την εγκατάστασή τους σε ξενοδοχεία της περιοχής με το ανυπόστατο επιχείρημα ότι θα έκαναν «ζημιά στον τουρισμό»


Επεισοδιακή ήταν η νύχτα στα Βρασνά του Νομού Θεσσαλονίκης όπου οι κάτοικοι επιχείρησαν - και τελικά κατάφεραν -να εμποδίσουν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής τους.

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης περίπου 150 κάτοικοι των Βρασνών απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων που θα μετέφεραν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην περιοχή. 

«...να κλείσετε τα σύνορα, να διώξετε όλους τους λαθραίους, γιατί αλλιώς διαπράττετε προδοσία» (!): Στο ξεκίνημα του βίντεο, κάτοικος των Βρασνών με ρατσιστικές και ψευτοπατριωτικές κορώνες ζητά να μην εγκατασταθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής οι πρόσφυγες που είχαν μόλις μεταφερθεί από Σάμο. Να σημειωθεί ότι οι περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες είχαν φτάσει το πρωί της Τρίτης στην Ελευσίνα, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα Βρασνά όπου έφτασαν στις 12, και τελικά στις 3.30 - μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων - η νέα οδύσσειά τους συνεχίζεται με κατεύθυνση τη Χαλκίδα....

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Η αντίδραση των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός και πέριξ των Βρασνών. Στις 12 τα μεσάνυχτα έφτασαν έξω από τα Βρασνά οκτώ τουριστικά λεωφορεία με περισσότερους από 200 μετανάστες και πρόσφυγες [σ.σ.: νεότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ μιλά για 380 πρόσφυγες], προερχόμενους από τη Σάμο.

Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, κατέστρωσαν σχέδιο για να παρακαμφθούν τα μπλόκα των κατοίκων και να φτάσουν με ασφάλεια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενούσαν.

Απέφυγαν τα μπλόκα περνώντας χωματόδρομους

Κάθε φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα ξενοδοχεία, έβρισκαν μπροστά τους ομάδες κατοίκων. Τελικώς, κατάφεραν να περάσουν στα Βρασνά μέσα από χωματόδρομους. Οι κάτοικοι προέβαλαν αντίσταση όμως η παρουσία των αστυνομικών των ΜΑΤ λειτούργησε αποτρεπτικά.

Οι ξενοδόχοι φοβήθηκαν τις αντιδράσεις

Στις 3:30 τα ξημερώματα τα τουριστικά λεωφορεία είχαν φτάσει μπροστά σε δύο από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν τα 150 άτομα. Μια νέα εξέλιξη ανέτρεψε τον σχεδιασμό της Αστυνομίας. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Κατόπιν τούτου οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν οι αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην Χαλκίδα. Το ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε περίπου στις 4 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει περισσότερες από οκτώ ώρες.

Στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης των μεταναστών και των προσφύγων οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Βρασνών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

Σε κατασκήνωση στη βόρεια Εύβοια

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ το πρωί της Τετάρτης:

Σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια μεταφέρονται τελικά οι περίπου 380 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο, οι οποίοι χτες είχαν ως προορισμό τα Βρασνά του δήμου Βόλβης, αλλά δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις των κατοίκων.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους, τα εννέα λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν οι πρόσφυγες προσπάθησαν να προσεγγίσουν χτες τα Βρασνά μέσα από εναλλακτικούς δρόμους και με συνοδεία της αστυνομίας, ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

 Τελικά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα ξημερώματα οι ξενοδόχοι που είχαν συμφωνήσει να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, δεν άνοιξαν τα καταλύματά τους, έπειτα από πιέσεις και απειλές των κατοίκων. Σήμερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.

   Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν. Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.

   Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας».

Με πληροφορίες και βίντεο από το  thestival.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)