to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 19.07.2017

Πολιτική

Η «ξεχασιάρα» Ν.Δ. και οι παρεμβάσεις Δένδια στη Δικαιοσύνη

Τον Ιανουάριο του 2013 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας με non parer εφιστούσε την προσοχή των δικαστών σε θέματα που άπτονται της τρομοκρατίας και «έδινε» και την Ηριάννα...


Ο Κυρ. Μητσοτάκης με σημερινές του δηλώσεις του επιμένει να χαρακτηρίζει «απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις» την όποια κριτική στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, τραυματίζουν βαριά τη Δημοκρατία στη χώρα μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζει: «Δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό, με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της».

Στην απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων επισημαίνεται και ότι «τον ενοχλεί η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν τον πειράζει καθόλου το non paper υποδείξεων Δένδια προς τους δικαστές, το 2013». 

Ίσως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεχνά τα γεγονότα με πρωταγωνιστή τον τότε υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά. Όπως επίσης και τη δική του δήλωση: "Δεν έχω την ίδια εμπιστοσύνη σε κάποιους λειτουργούς της Θέμιδος". Αλλά εδώ είμαστε να του τα θυμίσουμε...

ert2.jpgrt2.jpg

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

 


Το non paper Δένδια

Τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας με non parer εφιστούσε την προσοχή των δικαστών σε θέματα που άπτονται της τρομοκρατίας, αφήνοντας υπόνοιες για την κρίση τους. Στο non paper ανέφερε χαρακτηριστικά πως «και οι κρίνοντες κρίνονται», ενώ σημείωνε ότι «εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις». Ανάμεσα σ' εκείνους για τους οποίους μιλούσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ ήταν και η Ηριάννα με τον σύντροφό της.

«Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξ όσων γνωρίζουμε» ανέφερε επίσης το non paper, μέσω του οποίου έγιναν για πρώτη φορά γνωστά τα στοιχεία της Ηριάννας. Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα, που σήμερα εμφανίζεται ως τιμητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, κατέγραφε και τα επίθετα όσων εμπλέκονταν σε υποθέσεις τρομοκρατίας και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους κατόπιν της παρέλευσης του 18μήνου της προφυλάκισης.

Τα ονοματεπώνυμα των δύο κατηγορούμενων την εποχή εκείνη, της Ηριάννας και του συντρόφου της δηλαδή, δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσω του non-paper του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο οποίο υπήρχε πλήρης λίστα με τα πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», συμπεριλαμβάνοντας και περιπτώσεις που είχαν αθωωθεί ή για τις οποίες εκκρεμούσε η δικαστική απόφαση.

«Πόλεμος» Δένδια - δικαστών

Με αυτόν τον τίτλο παρουσιάζει το megatv.com, σε δημοσίευμα του Ιανουαρίου του 2013, την έντονη αντίδραση των δικαστών και των εισαγγελέων προκάλεσε η συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην "Καθημερινή", όπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τους επέκρινε, γιατί δεν προφυλάκισαν τους δύο συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Πυρήνες της Φωτιάς".

Ειδικότερα, με αφορμή την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους των δύο κατηγορουμένων για τρομοκρατία, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που επιλέγει να εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει ότι "οι πολιτικοί γενικότερα και ειδικότερα εάν αυτοί αποτελούν και μέλη της Κυβέρνησης οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στους χειρισμούς ή στις αποφάσεις των Δικαστικών λειτουργών" και προσθέτει:

"Δηλώσεις, που αποδοκιμάζουν ή επικροτούν τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το εάν αυτές είναι ή όχι κατά περίπτωση αρεστές, επιβάλλεται να αποφεύγονται. Πολύ περισσότερο δε, να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό για τους Δικαστικούς Λειτουργούς περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, σε βάρος του Δικαστού (Προέδρου Εφετών), ο οποίος, ως ειδικός Ανακριτής, χειρίζεται τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και ο οποίος, σημειωτέον, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, έχει αποδείξει, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα και την τόλμη, που απαιτούνται και ότι ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή και επικίνδυνα καθήκοντα που έχει αναλάβει".

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Εισαγγελέων, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων:

"Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες από μέλος της Κυβέρνησης που έχει, μάλιστα, διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν συνάδουν με τον αυτονόητο -προεχόντως για εκπρόσωπο μιας από τις λειτουργίες της Πολιτείας- απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία αυτής και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της (δικαστές και εισαγγελείς) καθώς και την πεποίθησή τους ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται καθ' υπαγόρευση ή κατ' αρέσκειαν της εκτελεστικής ή όποιας άλλης πολιτειακής εξουσίας".

"Και οι κρίνοντες κρίνονται" σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προσθέτοντας:

"Το σίγουρο είναι ότι εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις. Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξ όσων γνωρίζουμε".

Επανερχόμενος στο θέμα και στην εκπομπή "Ανατροπή" με τον Γιάννη Πρετεντέρη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι δεν μιλάει για την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών και σημείωσε ότι η αντίληψη ότι είναι θέσφατο οι δικαστικές αποφάνσεις, είναι λογική "πέραν του πολιτεύματος".

Η λίστα του Δένδια

Το non parer Δένδια που εφιστούσε την προσοχή των δικαστών σε θέματα που άπτονται της τρομοκρατίας και... υπενθύμιζε ς τις περιπτώσεις προσώπων που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση ή και για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά παρέλευση του 18μηνου.

Διαβάστε τι αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγραφο:

Επαναστατικός Αγώνας

Μαζιώτης Νικ.: Αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου την 11-10-2011 και έχει εξαφανιστεί από τα τέλη Ιουνίου 2012.

Ρούπα Παν.: Αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου την 11-10-2011 και έχει εξαφανιστεί από τα τέλη Ιουνίου 2012.

Γουρνάς Κωνσταντίνος: Αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου την 11-10-2011

Σταθόπουλος Ευάγγελος: Αποφυλακίστηκε μετά την αίτησή του την 07-04-2011, έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του.

Κορτέσης Χριστόφορος: Αποφυλακίστηκε μετά από αίτησή του την 11-04-2011, έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του.

Νικητόπουλος Σαράντος: Αποφυλακίστηκε μετά από αίτησή του την 06-04-2011, έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του.

Κατσένος Κων: Αποφυλακίστηκε μετά από αίτησή την 29-03-2011, έξι μήνες μετά τη σύλληψή του.

Μπεραχά Μαρία: Δεν συνελήφθη, της ασκήθηκε δίωξη από τον ανακριτή.

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

Τα συλληφθέντα μέλη

Στη φυλακή βρίσκονται:

Χαρίλαος Χατζημιχελάκης (συνελήφθη την 23-09-2009)

Αλέξανδρος Μητρούσιας (συνελήφθη την 4-12-2010 σε γιάφκα στη Νέα Σμύρνη)

Γιώργος Καραγιαννίδης (συνελήφθη την 4-12-2010 σε γιάφκα στον Πειραιά)

Damiano Bolano (Νταμιάνο Μπολάνο) (συνελήφθη την 14-03-2011 σε γιάφκα στον Βόλο)

Παναγιώτης Αργυρού (συνελήφθη την 1-11-2010)

Γεράσιμος Τσάκαλος (συνελήφθη την 1-11-2010)

Κωνσταντίνος Σακκάς (συνελήφθη την 14-12-2010)

Χαράλαμπος Τσιλιανίδης (συνελήφθη την 13-1-2011)

Μιχάλης Νικολόπουλος (συνελήφθη την 26-1-2011)

Γεώργιος Νικολόπουλος (συνελήφθη την 14-3-2011)

Χρήστος Τσάκαλος (συνελήφθη την 14-3-2011)

Ολγα Οικονομίδου (συνελήφθη την 14-3-2011)

Γεώργιος Πολύδωρος (συνελήφθη την 14-3-2011)

Θεόφιλος Μαυρόπουλος (συνελήφθη την 18-5-2011)

Αναστάσιος Θεοφίλου (συνελήφθη την 18-8-2012)

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους:

Παναγιώτης Μασούρας

Κωνσταντίνα Καρακατσάνη

Δημήτριος Μιχαήλ

Χρήστος Πολίτης

Στυλιανή Αντωνίου

Περικλής Μ####

Ηριάννα Β#### - Λ####

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Τροποποιήθηκαν οι κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι:

Δημήτριος Δημτσιάδης

Σωκράτης Τσίφκας

Δημήτριος Φέσσας

Αθωώθηκαν:

Εμμανουήλ Γιόσπας

Ερρίκος Ράλλης

Νικόλαος Βογιατζάκης

Απαλλάχτηκαν με βούλευμα:

Μυρτώ Παντέλογλου

Αντιγόνη Χελιώτη

Νικόλαος Μπακοβασίλης

Fee Marie Meyer

Λοιπές οργανώσεις

Αθωώθηκαν:

Αρης Σειρηνίδης

Συμεών Σεϊσίδης

Ποινικό δίκαιο

07/12/2012. Απόδραση Αφγανού δράστη που δολοφόνησε τον Θανάση Λαζανά.

26/11/2012. Αποφυλάκιση κατηγορουμένου, προσωρινά κρατούμενου, για την υπόθεση της δολοφονίας δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

09/11/2012. Αποφυλάκιση Γιώργου Τσακογιάννη, εκ των πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

05/06/2010. Αποφυλάκιση δραστών δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, λόγω παρέλευσης 18μηνου.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου

Ορισμένοι δικαστικοί «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» δήλωνε στον ΑΝΤ1 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τις αποφυλακίσεις, με περιοριστικούς όρους, των δυο συλληφθέντων που φέρονταν ως μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

«H Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Στόχος της τρομοκρατίας είμαστε όλοι μας», δήλωνε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τρομοκράτες δεν στρέφονται μόνον κατά πολιτικών στόχων ή δημοσιογράφων, όπως είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)