to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 15.10.2019

Διεθνή

Παρά την απαγόρευση: Διαδηλώνει η Εxtinction Rebellion έξω από το υπουργείο Μεταφορών

Παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, οι ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion, η οποία αγωνίζεται για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έβαλαν στόχο σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας στο κέντρο του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν για το προτεινόμενο σχέδιο για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής τρένων υψηλής ταχύτητας, το γνωστό ως HS2.


Η Γκέιλ Μπράντμπρουκ, μια από τις ιδρύτριες της οργάνωσης, αναρριχήθηκε στην στέγη της εισόδου του υπουργείου Μεταφορών και τοποθέτησε επιγραφή, στην οποία αναγράφεται "HS2 είναι η δική μας επείγουσα ανάγκη για το κλίμα", πάνω από την περιστρεφόμενη πόρτα.

Η Μπράντμπρουκ, επικαλούμενη το παράδειγμα της Βρετανίδας πολιτικής ακτιβίστριας Έμελιν Πάνκχερστ, προσπάθησε να σπάσει ένα από τα παράθυρα του υπουργείου με ένα σφυρί και ένα κατσαβίδι. Αργότερα την κατέβασε ένας αστυνομικός.

"Αντάρτες χρησιμοποίησαν κόλλα για να κολλήσουν πάνω στο κτίριο και η συνιδρύτρια Γκέιλ Μπράντμπρουκ αναρριχήθηκε στην στέγη της εισόδου σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής που οφείλεται στην συνένοχη αδράνεια της κυβέρνησής μας απέναντι στην επείγουσα κλιματική και οικολογική ανάγκη που αντιμετωπίζουμε", αναφέρει η Extinction Rebellion σε ανακοίνωσή της.

Η Extinction Rebellion, η οποία καλεί σε πολιτική ανυπακοή στις διαμαρτυρίες της για να σηματοδοτήσει τους κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή και η ολοένα και μεγαλύτερη απώλεια ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, βρίσκεται στο μέσον των κινητοποιήσεων που έχει διοργανώσει για δύο εβδομάδες σε πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Η βρετανική αστυνομία έδωσε χθες εντολή να σταματήσουν όλες οι διαμαρτυρίες της Extinction Rebellion στην βρετανική πρωτεύουσα, έπειτα από μια εβδομάδα δράσεων της οργάνωσης, λέγοντας ότι όσοι δεν συμμορφωθούν με την εντολή της θα συλληφθούν. Την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι έχει κάνει σχεδόν 1.500 συλλήψεις από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν οι κινητοποιήσεις.

Η οργάνωση σημειώνει ότι το σχέδιο High Speed 2 (HS2), το οποίο έχει στόχο την βελτίωση των συνδέσεων από το Λονδίνο προς την κεντρική και τη βόρεια Αγγλία, αλλά έχει ξεπεράσει κατά δισεκατομμύρια στερλίνες τον προϋπολογισμό του και έχει καθυστερήσει, θα προκαλέσει ζημιά ή θα καταστρέψει 108 πανάρχαιες δασικές εκτάσεις.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών αρνήθηκε να σχολιάσει την σημερινή δράση της Extinction Rebellion.

Μια άλλη ακτιβίστρια προσπάθησε να κλειδωθεί μέσα στο υπουργείο Μεταφορών, αλλά συνελήφθη.

Η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας θα είναι "μια ουλή στην κοιλιά αυτού του τόπου" και θα καταστρέψει ζωτικής σημασίας δασικές εκτάσεις και βιότοπους άγριας ζωής, υπογράμμισε η ίδια.

Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί να μειώσει τους χρόνους των δρομολογίων ανάμεσα στην βρετανική πρωτεύουσα και το Μπέρμιγχαμ, προσφέροντας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, στη Βρετανία το είδος των γρήγορων σιδηροδρομικών υπηρεσιών που έχουν άλλες μεγάλες χώρες.

Μια ανεξάρτητη ανασκόπηση του σχεδίου εξετάζει αν θα πρέπει πράγματι να προχωρήσει καθώς θα στοιχίσει περίπου 88 δισεκατομμύρια στερλίνες βάσει σημερινών υπολογισμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)