to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Βραζιλία στρέφεται στον σκοταδισμό

Ο δεύτερος γύρος της περασμένης Κυριακής επικύρωσε τη μεγαλύτερη εδώ και 20 χρόνια εκλογική ήττα του Κόμματος των Εργατών (ΡΤ) της αποπεμφθείσας προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, την υποχώρηση άλλων αριστερών σχηματισμών και την επέλαση της Δεξιάς.


Ο Μαρσέλο Κριβέλα αρνείται τη θεωρία της εξέλιξης, θεωρεί την ομοφυλοφιλία «κακόβουλη συμπεριφορά» και τους γκέι φορείς ενός «τρομακτικού κακού», | AP PHOTO/ LEO CORREA

************************************************

Οι δημοτικές εκλογές της Βραζιλίας επιβεβαιώνουν τη δεξιά στροφή και στη μεγαλύτερη λατινοαμερικανική χώρα.

Ο δεύτερος γύρος της περασμένης Κυριακής επικύρωσε τη μεγαλύτερη εδώ και 20 χρόνια εκλογική ήττα του Κόμματος των Εργατών (ΡΤ) της αποπεμφθείσας προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, την υποχώρηση άλλων αριστερών σχηματισμών και την επέλαση της Δεξιάς.

Πιο συμβολική της κατάστασης που διέρχεται η Βραζιλία μετά την αποπομπή της Ρούσεφ και εν μέσω της πιο βαθιάς ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών ήταν η εκλογή ως δημάρχου του Ρίο ντε Τζανέιρο του ευαγγελικού πάστορα Μαρσέλο Κριβέλα με 59,37% των έγκυρων ψήφων, έναντι 40,63% του υποψηφίου του αριστερού Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL).

O Κριβέλα εξελέγη με 1,7 εκατ. ψήφους σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία περισσότεροι από 2 εκατ. ψηφοφόροι προτίμησαν να απόσχουν ή επέλεξαν λευκό και άκυρο.

Εστω κι έτσι, έγινε ο πρώτος δήμαρχος του κόμματος της Οικουμενικής Εκκλησίας του Βασιλείου του Θεού, εκλεγμένος με την πολιτική της πτέρυγα, το Βραζιλιάνικο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (PRB).

Το PRB ιδρύθηκε το 2005 με τη στήριξη του τότε προέδρου Λούλα ως ένα προοδευτικό κόμμα με πολλές κοινωνικές διεκδικήσεις.

Το 2008, με την έκδοση του βιβλίου «Σχέδιο Εξουσίας», στο οποίο ο θείος του Κριβέλα, επίσκοπος Εντίρ Μασέντο, διατύπωσε μια στρατηγική για την κατάκτηση της εξουσίας από τους ευαγγελικούς, το κόμμα μεταμορφώθηκε σε ένα μαχητικό βήμα φανατικών θρησκευόμενων που κηρύττει πως «το Σχέδιο του Θεού μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς δισταγμό και μέσα από την πολιτική».

Και τραγουδοποιός!

Ο πρώην επίσκοπος και γερουσιαστής Κριβέλα, διάσημος για τα τραγούδια του που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τίτλους όπως «Είμαι το Ισραήλ», «Ο Θεός βλέπει», «Ο Ιησούς άνοιξε τα μάτια μου», ήταν υπουργός Αλιείας της Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς το κόμμα του ήταν ένα από τα πολλά του συνονθυλεύματος που καιροσκοπικά τη στήριξαν κι έπειτα τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσής της. Ενα ακόμη δείγμα της τραγικής πολιτικής συμμαχιών του ΡΤ προκειμένου να κυβερνήσει.

Ο Κριβέλα αρνείται τη θεωρία της εξέλιξης, θεωρεί την ομοφυλοφιλία «κακόβουλη συμπεριφορά» και τους γκέι φορείς ενός «τρομακτικού κακού», αποκαλεί τον καθολικισμό «διαβολικό δόγμα» και καταγγέλλει πως ο ινδουισμός και οι αφρικανικές θρησκείες διέπονται από «ακάθαρτα πνεύματα». Θέσεις που έχει «θεωρητικοποιήσει» στο βιβλίο του «Ευαγγελίζοντας την Αφρική».

Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως μετριοπαθής, απολογήθηκε για όλα αυτά υποστηρίζοντας πως ως άνθρωπος έχει κάνει λάθη, πρόκειται για θέσεις που είχε διατυπώσει πριν από δεκαετίες, έχει πλέον αλλάξει και υποσχέθηκε ένα «Ρίο χωρίς προκαταλήψεις».

Αναλυτές σαν την Ιζαμπέλ Βελόζο θεωρούν πως θα κυβερνήσει με μετριοπάθεια, γιατί βασική επιδίωξή του είναι να διευρύνει την εκλογική βάση της Οικουμενικής Εκκλησίας με στόχο να θέσει έναν ευαγγελικό στην προεδρία της Βραζιλίας.

Η εκλογή ενός ευαγγελικού στην πόλη που είναι διάσημη για το εκκεντρικό καρναβάλι της δεν είναι το μόνο σημάδι συντηρητικοποίησης του πολιτικού βίου στη Βραζιλία.

Το PRB κατάφερε να αυξήσει κατά 66% τις ψήφους του και κατά 34% τους δημοτικούς συμβούλους του. Αλλά ο πραγματικός νικητής αυτών των εκλογών –μετά την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα, που ξεπέρασαν το 33%– ήταν το δεξιό παρά τον τίτλο του Κόμμα της Βραζιλιάνικης Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB) του Αέσιο Νέβες: του πολιτικού που είχε χάσει τις προεδρικές του 2014 από τη Ρούσεφ.

Το PSDB αύξησε κατά 15% τον αριθμό των δήμων που κατέκτησε σε σχέση με το 2012, κάνοντας ακόμη πιο αισθητή την ελεύθερη πτώση του ΡΤ.

Το κόμμα της Ρούσεφ και του Λούλα έχασε περισσότερες από τις μισές δημαρχίες που κατείχε και σχεδόν το 60% της εκλογικής του δύναμης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)