to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 10.06.2019

Κοινωνία

Η Βουλή τίμησε τη μνήμη των 218 μαρτύρων του Διστόμου

«Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων του Διστόμου διεκδικώντας από το γερμανικό κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στα θύματα και τις ανείπωτες καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη χώρα μας», τόνισε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στο μνημόσυνο των 218 μαρτύρων του Διστόμου, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιουνίου 1944.


Ο κ. Μηταφίδης κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών.

Αμέσως μετά, ο κ. Μηταφίδης δήλωσε τα  εξής:

«Παρίσταμαι εδώ εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, κ. Νικολάου Βούτση, για να πενθήσουμε και να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας,  που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Τιμάμε τη μνήμη τους διεκδικώντας από το γερμανικό κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στα θύματα και τις ανείπωτες καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη χώρα μας.

Δεν επαιτούμε, διεκδικούμε. Το γερμανικό κράτος πρέπει να αφήσει τις υπεκφυγές και τα στερεότυπα περί μη ύπαρξης ζητήματος αποζημιώσεων και σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις του που ανάγονται στο 1953, θα πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας με βάση το Πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που τεκμηριώνει κατά τρόπο ιστορικό, νομικό και ηθικό τις αξιώσεις μας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή είναι και η πιο μεγάλη απόδοση τιμής στους αδικοχαμένους συμπατριώτες μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)