to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 05.09.2013

Διεθνή

«Η βοήθεια στην Ελλάδα δίνεται για τις τράπεζες, όχι για τον λαό»

Η πρόεδρος του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς Die Linke μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τις εκλογές, την ευρωπαϊκή οικονομία, τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα που θα βρεθεί στις 17 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο


Του Παντελή Βαλασόπουλου

Η Κάτια Κίπινγκ, μαζί με τον Μπερντ Ρέξινγκερ, είναι εδώ και έναν χρόνο οι δύο πρόεδροι του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke).

Η 38χρονη Κάτια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, πολιτικοποιήθηκε όμως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, όταν το 1997 έγινε μέλος του κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (τους πρώην κομμουνιστές).

Από την εποχή εκείνη έγινε ακτιβίστρια για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πριν από περίπου έναν χρόνο στο συνέδριο του κόμματος εξελέγη –με μεγάλη πλειοψηφία– μία από τους δύο προέδρους του κόμματος της Αριστεράς.Τον τελευταίο καιρό δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πολιτική της δράση στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία –όπου και έχει σπουδάσει– και στα δικαιώματα των εκεί ομοφυλοφίλων.

Σε φαύλο κύκλο η Ελλάδα

Χθές, στην πιο καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία, τη συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί της, από κοινού με άλλους ανταποκριτές στο Βερολίνο, και η «Εφ.Συν.» άδραξε την ευκαιρία να της κάνει και κάποιες ερωτήσεις ειδικά για την Ελλάδα, καθώς στις 17 Σεπτεμβρίου θα έρθει στο Βερολίνο για συναντήσεις με στελέχη του κόμματος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

● Την ρωτήσαμε ποιες είναι οι θέσεις του κόμματός της για την κρίση στην Ελλάδα, καθώς και τη νέα επίσκεψη Τσίπρα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οπως απάντησε, «χαίρομαι πολύ που ακόμη μια φορά ο Αλέξης έρχεται στο Βερολίνο για να ενισχύσει και τον προεκλογικό αγώνα μας. Είναι μια αυθεντική προσωπικότητα και πολύ αγαπητός στη Γερμανία. Εχει το ταλέντο και μπορεί να εξηγήσει με ακρίβεια στους ψηφοφόρους μας το τι ακριβώς συμβαίνει αυτό τον καιρό στην Ελλάδα. Και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε μια κρίση των τραπεζών. Τα πακέτα βοήθειας που δόθηκαν στη χώρα σας δεν δόθηκαν για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό, αλλά για να διασωθούν οι τράπεζες. Στην Ελλάδα σήμερα ο λαός ζει μια πραγματική κοινωνική καταστροφή. Βλέπουμε ότι συνεχώς η ανεργία αυξάνεται. Και πραγματικά, εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς θα υπάρξει ανάπτυξη με τόσο υψηλή ανεργία, την ίδια ώρα που η χώρα έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας. Εμείς, ως κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να εξηγήσουμε στον γερμανικό λαό το τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα. Πράγματα που δεν ακούν από άλλες πηγές. Οπως, για παράδειγμα, ότι πολλοί Ελληνες έχουν ελάχιστα μέσα βιοπορισμού και δεν μπορούν ούτε τρόφιμα να αγοράσουν. Η Ελλάδα έχει μπει σε έναν αρνητικό, φαύλο κύκλο, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, τα οποία έχει επιβάλει η τρόικα και αυτό εμποδίζει κάτι πολύ βασικό, τις επενδύσεις. Ο συν-πρόεδρος του κόμματός μας, Μπερντ Ρέξινγκερ, στην τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, πήγε σε κάποια νοσοκομεία της Αθήνας και αντίκρισε μια πραγματικά καταστροφική κατάσταση. Ο τομέας της Υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε τραγικό επίπεδο. Και τις εμπειρίες του αυτές μας τις μετέφερε εδώ. Εμείς από την πλευρά μας συλλέγουμε χρήματα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα».

 ● Τη ρωτήσαμε επίσης ποια είναι η θέση του κόμματός της στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.

Οπως επισήμανε η κ. Κίπινγκ, «η Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που έγιναν εκεί στη διάρκεια της Κατοχής. Η θέση του κόμματός μας είναι πως η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τα εγκλήματα των ναζί, αλλά και για το καταναγκαστικό δάνειο. Η Γερμανία πρέπει να σταθεί απέναντι στις ευθύνες της. Δεν είμαι ειδική στο θέμα και για τον λόγο αυτό περιμένω και από τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του εδώ να μας διαφωτίσει σχετικά».

● Σε ό,τι αφορά ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και για το εάν η καγκελάριος Μέρκελ θα το αναγγείλει μετά τις εκλογές, η Κάτια Κίπινγκ λέει: «Είμαι σίγουρη πως η Ανγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει τον λογαριασμό στους Γερμανούς μετά τις εκλογές. Είναι πολύ πιθανό η Γερμανία να προχωρήσει σε κούρεμα του ελληνικού χρέους, με συμμετοχή των ιδιωτών. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, κάνει ό,τι μπορεί για να το κρύψει μέχρι τις εκλογές».

Στήριξη στο ευρώ

● Οσο για τη θέση του κόμματός της απέναντι στο ευρώ, η Κάτια Κίπινγκ σημειώνει: «Λέμε “όχι” στην επιστροφή στο μάρκο και στα εθνικά νομίσματα. Λέμε όμως “ναι” στο ευρώ, σε μια Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης και σίγουρα “όχι” στην πολιτική λιτότητας Μέρκελ – Σόιμπλε. Η νεο-φιλελεύθερη πολιτική τους αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό στην Ευρώπη. Πρέπει να δώσουμε μια νέα προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης στους λαούς της Ε.Ε., με μέτρα όπως, για παράδειγμα, κατώτατη κοινή σύνταξη για όλους στην Ε.Ε. και κοινός κατώτατος μισθός».

● Τέλος, στην ερώτηση «Ποια είναι η πολιτική ταυτότητα του Κόμματος της Αριστεράς;» η κ. Κίπινγκ απαντά: «Είμαστε ένα πλουραλιστικό κόμμα, που αποτελείται από αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, μέχρι ακτιβιστές αντικαπιταλιστές. Εχουμε κριτική θέση απέναντι στον καπιταλισμό και θέλουμε μια κοινωνική οικονομία της αλληλεγγύης. Πρέπει, όμως, να επιδιώξουμε τους στόχους μας μόνον με ειρηνικούς και δημοκρατικούς τρόπους. Και για εμένα είναι πολύ βασικό το ότι το κόμμα μου απορρίπτει τα λάθη και τα εγκλήματα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Μιλήσαμε πολύ για τα λάθη και τα εγκλήματα αυτά και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ποτέ δεν πρόκειται να επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)