to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 13.09.2020

πηγή: documentonews.gr

Κοινωνία

Η βίαιη προσαγωγή δημοσιογράφου της Welt στη Μυτιλήνη και μετά... αβρότητες (βίντεο)

Μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη περίμενε τον δημοσιογράφο της Welt Ιάσονα Αθανασιάδη, ως επιστέγασμα μιας δύσκολης ημέρας δημοσιογραφικής κάλυψης των όσων συμβαίνουν στη Μυτιλήνη τις τελευταίες ημέρες.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία του κ. Αθανασιάδη στο Documento και το Κουτί της Πανδώρας, αλλά και όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο twitter, ο κ. Αθανασιάδης προσήχθη βιαίως έχοντας διαπράξει το «έγκλημα» της δημοσιογραφίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Ιάσωνας Αθανασιάδης, καθώς αποχωρούσε από το σημείο όπου εδώ και τρεις μέρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετά από πολλές ώρες κάλυψης, και πλησιάζοντας την περιοχή του Συνοικισμού, έγινε αυτόπτης μάρτυρας μιας βίαιης προσαγωγής πολίτη από αστυνομικούς. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι νωρίτερα στο ίδιο μέρος είχε πραγματοποιηθεί πορεία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που παραμένουν σε άθλιες συνθήκες.

Ο δημοσιογράφος της Welt, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC World, το Al Jazeera, και την Guardian, πράττοντας το δημοσιογραφικό του καθήκον σταμάτησε τη μηχανή του και πλησίασε το σημείο για να δει τι συμβαίνει. Παρά το γεγονός ότι δήλωσε ξεκάθαρα την ιδιότητά του, οι αστυνομικοί τον προσήγαγαν ασκώντας βία καθώς δεν ήθελαν να του επιτρέψουν να μιλήσει με τον πρώτο προσαχθέντα.

«Ο αστυνομικός ο οποίος προσπαθούσε να με απομακρύνει, απωθώντας με με το σώμα του, ξαφνικά φώναξε «Συνάδελφοι, αντιστέκεται,» και με έριξε βίαια στο έδαφος,» είπε ο κ. Αθανασιάδης. «Πέσαν πάνω μου αρκετοί και με ακινητοποίησαν βάζοντας πίεση με τα γόνατα τους πάνω στα μέλη και την πλάτη μου, και γδέρνοντας τον θώρακά μου».

Οι εικόνες και ο φυσικός ήχος από τη στιγμή της προσαγωγής του κ. Αθανασιάδη, είναι χαρακτηριστικές:

Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν όταν τελικά ο προσαχθείς δημοσιογράφος έφτασε στο αστυνομικό τμήμα και αφού οι αστυνομικές αρχές διαπίστωσαν την ιδιότητα του κ. Αθανασιάδη βλέποντας τη διεθνή δημοσιογραφική του ταυτότητα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, τότε ήταν που ξεκίνησαν και οι... πληθυντικοί. Ο Ιάσων Αθανασιάδης αφέθηκε φυσικά ελεύθερος λίγη ώρα αργότερα, χωρίς ωστόσο οι αστυνομικοί να του δίνουν επί τόπου κάποιο αποδεικτικό έγγραφο της προσαγωγής του, ζητώντας του να επανέλθει στο Αστυνομικό Τμήμα στις 8.00 το πρωί για να το αναζητήσει στο Βιβλίο Συμβάντων.

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αγνοούμε και να θάβουμε τυχόν αυθαιρεσίες που γίνονται τώρα, ειδικά λογω της καταστασης εκτακτης αναγκης», δηλώνει ο Ιάσονας Αθανασιάδης στο Documento και το Κουτί της Πανδώρας, αρκετές ώρες μετά το περιστατικό.

Τα όσα έγιναν την Παρασκευή το βράδυ, ακολούθησε μια ημέρα συνεχών αστυνομικών αυθαιρεσιών με αποκορύφωμα την απρόκλητη επίθεση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μένουν εδώ και τρεις μέρες στον δρόμο με τη χρήση δακρυγόνων τα οποία έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική σε μια περιοχή όπου βρίσκονταν εκατοντάδες παιδιά και ηλικιωμένοι με την υγεία τους να είναι ήδη επιβαρυμένη από την παραμονή στον ήλιο για τρεις ημέρες.

tags: Λέσβος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)