to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:21 | 04.12.2018

Διεθνή

Η Βέρνη αρνείται να παραχωρήσει στο «Aquarius» το δικαίωμα να πλέει υπό ελβετική σημαία

Η ελβετική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει το πλοίο Aquarius, το οποίο μισθώνουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Μεσόγειος SOS και διεξήγαγε τα τελευταία χρόνια αναρίθμητες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα, να πλεύσει υπό ελβετική σημαία, όπως ζήτησαν μέλη του κοινοβουλίου της χώρας.


   Μετά την απόφαση των αρχών του Παναμά να διαγράψουν το Ακουάριους από το παναμαϊκό νηολόγιο, τέσσερις ελβετοί κοινοβουλευτικοί (ένας σοσιαλιστής, ένας φιλελεύθερος, ένας πράσινος κι ένας κεντρώος) ζήτησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου η χώρα τους να εκχωρήσει κατ' εξαίρεση του νόμου στο πλοίο το δικαίωμα να πλέει υπό ελβετική σημαία, για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως το προβλέπει η ελβετική νομοθεσία για τη ναυτολογία, επικαλούμενοι την ανθρωπιστική παράδοση της χώρας τους.

   Εξήγησαν ότι το πλοίο έχει σώσει τουλάχιστον 29.000 ζωές στη θάλασσα και ότι ήταν το τελευταίο πλοίο των ΜΚΟ που συνέχιζε τις επιχειρήσεις διάσωσης.

   Μια αίτηση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο για τον ίδιο σκοπό υπεγράφη από σχεδόν 35.800 ανθρώπους.

   Το Ακουάριους παραμένει καθηλωμένο στο λιμάνι της Μασσαλίας από τις αρχές Οκτωβρίου. Μετά την διαγραφή της καταχώρισής του στο παναμαϊκό νηολόγιο, δεν μπορεί να βγει στη θάλασσα, αφού δεν έχει σημαία.

   Σε γνωμοδότησή της που συντάχθηκε την 30ή Νοεμβρίου και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ελβετικού κοινοβουλίου χθες Δευτέρα, η ελβετική κυβέρνηση εξήγησε ότι η θέση της είναι πως για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, είναι απαραίτητη μια «μακροπρόθεσμη, συντονισμένη» προσέγγιση, που είναι αναγκαίο να δίνει επίσης μια απάντηση στο ζήτημα της υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, «βασισμένη σε μια δίκαιη κατανομή των ευθυνών».

   «Μια τέτοια λύση δεν είναι ακόμη πραγματικότητα», κρίνει στο κείμενο αυτό η Βέρνη, τονίζοντας πως «δεν αρκεί να διεξάγονται ad hoc διαπραγματεύσεις για κάθε πλοίο» που διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση», καθώς και ότι «οι μεμονωμένες ενέργειες εγείρουν τον κίνδυνο να υπονομευθεί αντί να ενθαρρυνθεί η αναγκαία συνεργασία μεταξύ των Κρατών».

   «Κατά συνέπεια, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο» -η ελβετική κυβέρνηση- «θεωρεί ότι δεν είναι σε θέση» να δώσει στο Ακουάριους δικαίωμα να πλέει υπό ελβετική σημαία εφαρμόζοντας την «εξαίρεση του νόμου» για αυτό, προστίθεται.

   Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Μεσόγειος SOS κατηγορούν την Ιταλία ότι ασκεί πίεση σε άλλες χώρες να αρνηθούν την καταχώριση του Ακουάριους στα νηολόγιά τους, κάτι που ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας (άκρα δεξιά) Ματέο Σαλβίνι έχει διαψεύσει.

   Ο Σαλβίνι ανήγγειλε νωρίτερα φέτος ότι με απόφασή του κλείνουν τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Οι ιταλικές αρχές αποπειράθηκαν εξάλλου να κατασχέσουν το Ακουάριους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)