to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 08.11.2016

Διεθνή

Η βελγική κοινή γνώμη επιθυμεί νικήτρια τη Χίλαρι Κλίντον

Η βελγική κοινή γνώμη, όπως άλλωστε και η ευρωπαϊκή, επιθυμούν την επικράτηση της Χιλαρι Κλίντον στις σημερινές εκλογές.


      «Η Αμερική ψηφίζει και ο υπόλοιπος κόσμος κρατά την ανάσα του», είναι ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος που χρησιμοποιεί η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Standaard, διερωτώμενη πόσο «δυνατό» είναι τελικά να συμβεί το «αδύνατο» (δηλ. να διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις και να επικρατήσει ο Tραμπ); Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα αναλύει το διακύβευμα των σημερινών εκλογών και περιγράφει τις επιπτώσεις τόσο για την ίδια την Αμερική όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

      Την σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Κλίντον, περιγράφει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο και η De Tijd, υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν μια νίκη της Κλίντον. Η εφημερίδα μιλάει στο κύριο άρθρο της για μια «βρώμικη» προεκλογική εκστρατεία και μια «διχασμένη» κοινωνία, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι όποιος κι αν είναι ο νικητής η αποστολή του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας της καχυποψίας της κοινής γνώμης απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

      Μάχη ″στήθος με στήθος″ βλέπει η De Morgen στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο και θεωρεί ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για τον τελικό.

      Οι αμερικανικές εκλογές μονοπωλούν το ενδιαφέρον του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, ο οποίος τους αφιερώνει πολυσέλιδες αναλύσεις και εκτενή ρεπορτάζ.

      Η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, με τον τίτλο «Επιτέλους!», εκφράζει ανακούφιση για το ότι μετά από ατελείωτους μήνες η αγωνία φθάνει στο τέλος της, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η βίαιη και εκτός κανόνων προεκλογική εκστρατεία έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με το ίδιο θέμα ασχολείται και στο κύριο άρθρο της, χαρακτηρίζοντας βάναυση, περισσότερο από ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ, την προεκλογική εκστρατεία, μία εκστρατεία που βασίστηκε κυρίως στον φόβο, στις αμφιβολίες, στο συναίσθημα και λιγότερο στην λογική, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι το αίσθημα της ανακούφισης για τον τερματισμό της διαδέχεται αυτό της αβεβαιότητας, δεδομένου ότι τα προγνωστικά ενέχουν πάντα ρίσκο και οι δημοσκοπήσεις έχει πολλάκις αποδειχθεί ότι δεν είναι αξιόπιστες, αλλά και της ανησυχίας, αφενός για την προσωπικότητα του Τραμπ και αφετέρου για την κατάσταση της Αμερικής και για τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στον 21ο αιώνα.

      Η La Libre Belgique με τη σειρά της κάνει και αυτή λόγο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για τον τελευταίο γύρο μίας τρελής εκστρατείας, ενώ στο κύριο άρθρο της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, ο κόσμος κρατάει την αναπνοή του, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επικράτησης του Τραμπ, σχολιάζοντας ότι, παρά το γεγονός ότι η Κλίντον απέχει μακράν από την τελειότητα, εντούτοις, με αυτήν η υφήλιος τουλάχιστον δε φοβάται ότι θα ξεσπάσει από το πουθενά ένας πυρηνικός πόλεμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)