to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 08.06.2017

Κοινωνία

Η Βασ. Κατριβάνου στην #GDtrial: «Οι επιθέσεις των νεοναζί γίνονταν βάσει σχεδίου, όλοι γνώριζαν»

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου τόνισε μεταξύ άλλων πώς οι επιθέσεις της ΧΑ γινόταν βάσει σχεδίου, όχι αυθόρμητα και εκτελούνταν από τα τάγματα εφόδου. «Θεωρώ ότι όλοι γνώριζαν, οι βουλευτές και όσοι ήταν σε πολιτικές θέσεις. Υπάρχει πλήρης ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας με αυτή της εγκληματικής οργάνωσης» είπε χαρακτηριστικά.


(φωτογραφία αρχείου: left.gr)

Στο βήμα του μάρτυρα, όπως μεταδίδει η Ειρ. Προμπονά, βρέθηκε η Βασιλική Κατριβάνου που εξετάζεται απο την έδρα:

"Έχετε δώσει μια κατάθεση και έχετε αναφερθεί σε κάποια περιστατικά, σχετικά με την παρούσα δίκη" ρωτά η πρόεδρος

Η μάρτυρας απαντα πως όλη η περίοδος του 2012 και μετά την απασχολούσε , ήταν ενα μεγάλο μέρος της δουλειάς της τα περιστατικά της ΧΑ που προερχόταν απο την εγκληματική της δράση. Με την ομάδα που είχε δημιουργηθεί εξετάζονταν τα περιστατικά, η εγκυρότητά τους κλπ και ασκούνταν κοινοβουλευτικός έλεγχος και ενέργειες προς την Αστυνομία.

Η απάντηση που λάμβανε η μάρτυρας ήταν "τα πράγματα βαίνουν καλώς, το θέμα ερευνάται" κ.α. Η Β. Κατριβάνου καταθέτει πως υπήρχε μια ασυλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

- Δηλαδή υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς γι' αυτό;

- Ενα παράδειγμα... θέταμε ερώτημα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ως προς το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και μας απαντούσαν ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ότι δεν υπάρχει θέμα, απαντα η μάρτυς

Αυτα συνέβαιναν μέχρι τον Σεπτέμβριο του '13. Το κλίμα άλλαξε μετά και η δράση της ΧΑ περιορίστηκε καθώς οι επιθέσεις δεν γινόταν με τάγματα εφόδου όπως πριν...

«Τι θα συνέβαινε σε μετανάστη, νύχτα, κάπου αλλού, αναρωτιέμαι...»

H μάρτυρας, B. Κατριβάνου, αναφέρεται στο περιστατικό με την επίθεση Κουκούτση, μέρα μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο της Βουλής (εδώ το σχετικό δημοσίευμα του left.gr).

“ Ήταν σοκαριστικό, δεν το περιμέναμε. Πήγε να μπει στη μέση ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και χτυπήθηκε κι αυτός.  Ο επιτιθέμενος ήταν σαν ντουλάπα, οργισμένος …μαινόμενος. Σήκωσε το χέρι να μου δώσει μπουνιά. Μόνο τότε παρενέβησαν οι αστυνομικοί. Πριν απ’ αυτό 3-4 που ήταν εκεί κοιτούσαν απλώς. Έβλεπαν αλλα δεν εκαναν κάτι» καταθέτει η μάρτυς.

Η φρουρά ασχολήθηκε, νομίζω, μόνο επειδή εγώ ήμουν βουλευτής. Δεν τον ξέραμε ακόμα τότε τον Κουκούτση. Ήταν σοκαριστικό για τον Κουκούτση να δει να περιφέρεται στη Βουλή ένας μελαμψός, Πακιστανός, και ο Κωνσταντίνου (δημοτικός σύμβουλος τότε). Όλο αυτό το περιστατικό δείχνει την αίσθηση της ασυδοσίας που υπήρχε τότε, που συνέβαιναν αυτά στο προαύλιο της Βουλής με το φως της μέρας. Τι θα συνέβαινε σε μετανάστη, νύχτα, κάπου αλλού, αναρωτιέμαι…”.

Το ψήφισμα που ήθελαν να καταθέσουν αφορούσε την βία κατατα των μεταναστών, την ρατσιστική βία, καταθέτει η μάρτυς, γι’ αυτό βρέθηκαν στην Βουλή ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας, ο Π. Κωνσταντίνου και η ίδια. Ο Κουκούτσης επιτιθέμενος της είπε “Σε ξέρουμε, θα δεις τι θα πάθεις”…δεν τον ήξερα τον κύριο, εξεπλάγην. Τον συγκρατούσαν οι αστυνομικοί, μας έβριζε όλους, έλεγε στον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας “Θα σε καθαρίσω”!

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνου κατέθεσε μήνυση στην οποία είμαι μάρτυρας, ωστόσο η υπόθεση ενώ εχει φτάσει στο ακροατήριο, δεν έχει εκδικαστεί.

Η μάρτυς συνεχίζει: “Προέβηκα σε διάβημα στον Πρόεδρο της Βουλής, και εγγράφως, και το περιστατικό συζητήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Εκεί καταδικάστηκε η πράξη του Κουκούτση, ο οποίος μετά έβγαλε δήλωση όπου έλεγε “Περαστικά στην Κατριβάνου, όχι επειδή έπαθε κάτι αλλά επειδή δεν έχει καταλάβει ότι έχει αλλάξει η πραγματικότητα και πλέον έτσι θα είναι τα πράγματα με την ΧA”.

Όπως πρόσθεσε η Β. Κατριβάνου: “Όταν άρθηκε η ασυλία του Κουκούτση στη Βουλή, o ίδιος αρνήθηκε αυτό που έκανε και κατέθεσε ότι αισθάνθηκε κίνδυνο. Ζήτησα τον λόγο τότε επί προσωπικού και είπα ότι ψεύδεται. Τότε ο Κουκούτσης όχι μόνο δε ζήτησε συγγνώμη, αλλά είπε ότι λυπάται πολύ που δεν έκανε αυτό για τον οποίο τον κατηγορώ, δηλαδή να με δείρει. Αυτό δείχνει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει διάθεση μεταμέλειας αλλά και δίνει το μήνυμα ότι “εδώ δέρνουμε ή θα έπρεπε να δέρνουμε”. Υποστήριξε δε ότι απειλήθηκε από συγκέντρωση που υπήρχε εξω, πράγμα που δεν έστεκε.”

«Όλοι  όσοι ήταν σε πολιτικές θέσεις γνώριζαν την εγκληματική δράση της Χ.Α., υπάρχει πλήρης ταύτιση της ηγεσίας με αυτή της εγκληματικής οργάνωσης», τονίζει επίσης η Β. Κατιβράνου.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 13/06 στο Εφετείο, εν μέσω έντασης μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και της μάρτυρος, ενώ, όπως σημειώνει η Ειρ. Προμπονά και νωρίτερα υπήρχε ενταση απο την υπεράσπιση που στρεφονταν κατά της πολιτικής αγωγής. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ο μάρτυρας εισφέρει συντριπτικά στοιχεία εναντίον της ΧΑ στο δικαστήριο. Και η κατάθεση της Β. Κατριβάνου περιέχει και στοιχεία και συγκροτημένη παρουσίαση των στοιχείων στο δικαστήριο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)