to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 26.08.2022

Διεθνή

Η βαρβαρότητα καλά κρατεί: Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Οκλαχόμα για δολοφονία του 1997

Ο κρατούμενος άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από τη θανατηφόρα ένεση στις φυλακές του Μακάλιστερ, στην υπερσυντηρητική πολιτεία που επανέφερε τις εκτελέσεις θανατοποινιτών τον Οκτώβριο του 2021, ύστερα από διακοπή έξι ετών λόγω «προβλημάτων» κατά την επιβολή της εσχάτης των ποινών


Ένας 50χρονος άνδρας εκτελέστηκε χθες στην Οκλαχόμα, αφότου ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας απέρριψε το αίτημά του για μετατροπή της ποινής σε ισόβια κάθειρξη. Πρόκειται για μία από τις 25 εκτελέσεις που αναμένεται να γίνουν μέχρι το 2024 στη χώρα.

Ο Τζέιμς Κόντινγκτον είχε ομολογήσει τη δολοφονία με σφυρί ενός 73χρονου φίλου του, του Άλμπερτ Χέιλ, το 1997, επειδή ο δεύτερος αρνήθηκε να του δώσει χρήματα για να αγοράσει ναρκωτικά.

Ο κρατούμενος άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από τη θανατηφόρα ένεση στις φυλακές του Μακάλιστερ, στη συντηρητική πολιτεία που επανέφερε τις εκτελέσεις θανατοποινιτών τον Οκτώβριο του 2021, ύστερα από διακοπή έξι ετών λόγω «προβλημάτων» κατά την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Μια πολιτειακή επιτροπή για τις απονομές χάριτος και τις αποφυλακίσεις είχε ζητήσει επιείκεια για τον Τζέιμς Κόντινγκτον, αλλά ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Κέβιν Στιτ απέρριψε το αίτημα του θανατοποινίτη. Ο γιος του θύματος, Μίτσελ Χέιλ, που παρευρέθηκε στην εκτέλεση, θεωρούσε ότι η μεταμέλεια του δράστη δεν ήταν αληθινή.

Η Οκλαχόμα είναι η αμερικανική πολιτεία με τις περισσότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2022, τρεις μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Κλέιτον Λόκετ το 2014, ο οποίος ξεψύχησε 43 λεπτά μετά τη χορήγηση της ένεσης λόγω της χρήσης ενός μη δοκιμασμένου θανατηφόρου κοκτέιλ ουσιών.

Συνολικά δέκα θανατοποινίτες έχουν εκτελεστεί στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους, οι περισσότεροι σε νότιες πολιτείες, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική Ποινή (DPIC).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)