to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 07.11.2016

Οικονομία

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup - Στις 5 Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

“Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί: Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν μια «καλή συμφωνία»


Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό συνέστησε σήμερα το Eurogroup προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου.

“Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν που εκπροσωπούσε το Ταμείο στο Eurogroup, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα , προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Τόνισε, επίσης, ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μια «καλή συμφωνία» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επρόκειτο να γίνει ένας απολογισμός της τρέχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση. Παράλληλα, το Eurogroup θα ενημερωνόταν από την Κομισιόν για την τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε βασικούς τομείς της τεχνικής υποστήριξης από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Εκτός της Ελλάδας, στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκονταν επίσης η Κύπρος, η Ισπανία, καθώς και η πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Παράλληλα, θα διεξαχθεί συζήτηση για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης.

  • «Θα παρουσιάσω σήμερα στο Eurogroup την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την Ελλάδα, είναι επιθυμητό να φθάσουμε να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο Επιτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
  • «Στη σωστή τροχιά» βρίσκονται οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.
  • Ο Β. Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ικανοποίησή του όσον φορά τις επιδόσεις της Ελλάδας στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων το 2016. Σημείωσε, επίσης, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ το 2017 φαίνεται πραγματοποιήσιμος. Σήμερα θα συζητήσουμε για την πρόοδο της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η προσπάθεια είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να έχει γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος ώστε το ΔΝΤ να έχει τις πληροφορίες για να συζητήσει φέτος το θέμα της Ελλάδας, τόνισε.
  • Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ανέφερε σήμερα, από το Eurogroup, ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει την Ελλάδα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει μόνο τις ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των επιτοκίων, «τα οποία σήμερα είναι ήδη πολύ χαμηλά», όπως σχολίασε. Ο κ. Νούναν πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις, η οικονομία της ανακάμπτει και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.
 

Σόμπλε: «Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος»

Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

«Αυξημένη πίεση του Europgroup στον Σόιμπλε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα βοήθειας τα Ταμείο, θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αποδεχτούν την απαίτησή του να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του (προγράμματος) το 2018.Αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει πριν τη ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της αξιολόγησης από τους θεσμούς, κάτι το οποίο όμως ο Σόιμπλε απορρίπτει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). (αναλυτικά)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)