to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 03.07.2014

Διεθνή

Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για δραματικές συνέπειες αν συνεχιστούν τα κενά χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες

Αντιμέτωποι με τη συνεχιζόμενη βία στη Συρία και μια αυξανόμενη εισροή προσφύγων στην περιοχή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και οι εταίροι της προειδοποίησαν σήμερα για σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση που δεν καλυφθούν τα κενά χρηματοδότησης και οι αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων.


Στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανταπόκρισης για τη Συρία του 2014 (RRP6) που θα παρουσιαστεί επισήμως αύριο στη Γενεύη, η Υ.Α. και οι εταίροι της καλούν τους δωρητές να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα 3,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο προκειμένου να σωθούν ζωές, να αποφευχθούν κίνδυνοι σε πολλά επίπεδα, να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες και να ενισχυθεί η θέση και η αντοχή των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής καθώς επιδεινώνεται η κρίση για τέταρτη συνεχή χρονιά.

«Η αποτυχία να παρέχουμε την απαραίτη ανθρωπιστική υποστήριξη στους Σύρους πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2014 μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για τους πρόσφυγες αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και μιας σοβαρής απειλής για την ασφάλεια στο Λίβανο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες António Guterres.

«Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση αυξημένης αστάθειας στην περιοχή, εξάπλωση της σύγκρουσης στο Ιράκ και συνεχιζόμενες εκροές προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες οι οποίες παλεύουν με ιδιαίτερα πολύπλοκα θέματα ασφαλείας αλλά και ανθρωπιστικά ζητήματα», τόνισε.

Μέχρι στιγμής το 2014, οι δωρητές έχουν συνεισφέρει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στο Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανταπόκρισης για τη Συρία, επιτρέποντας έτσι στην Υ.Α. και τους εταίρους της να καλύψουν πολλές απο τις ανάγκες διατροφής, υγείας, εκπαίδευσης και προστασίας των προσφύγων. Όμως το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 30 τοις εκατό των αναθεωρημένων απαιτήσεων σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση ότι, μέχρι το τέλος του 2014, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην περιοχή θα φτάσει τα 3,6 εκατομύρια.

Ο κ. Guterres ευχαρίστησε τους δωρητές για τις γενναιόδωρες συνεισφορές τους μέχρι στιγμής προειδοποιώντας παράλληλα για κάποιες από τις δυσκολίες και τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες αν το ποσοστό της χρηματοδότησης δεν αυξηθεί αρκετά γρήγορα ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης στις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες. Μεταξύ των κινδύνων αυτών περιλαμβάνονται:

  • Αύξηση του αριθμού γυναικών και παιδιών που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης, αν δεν μπορέσουν να εντοπιστούν και να υποστηριχτούν οι ευάλωτες ομάδες
  • Μείωση στις μερίδες των τροφίμων και στην αξία των κουπονιών, και αύξηση των ποσοστών υποσιτισμού οξείας μορφής
  • Απειλή για την ποιότητα της επίσημης εκπαίδευσης καθώς αυτή τη στιγμή στα σχολεία της περιοχής είναι εγγεγραμμένα 350.000 παιδιά από τη Συρία
  • Ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους, ειδικά για τις γυναίκες που έχουν ανάγκη από ασφαλείς περιγεννητικές υπηρεσίες
  • Κίνδυνος να προσβληθούν εκατομμύρια ήδη ευάλωτα παιδιά από διάρροια, τύφο, πολιομυελίτιδα και άλλες υδατοφερόμενες και μεταδοτικές ασθένειες λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και της έλλειψης σταθερής πρόσβασης σε καθαρό νερό, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα προβλήματα με το νερό στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Επιπλέον, περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επιπρόσθετη βοήθεια μέσα στους ερχόμενους μήνες προκειμένου να προετοιμαστούν για το χειμώνα, ενώ μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης έχουν επίσης και οι περίπου 860.000 πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή ζουν εκτός των καταυλισμών σε ακατάλληλα καταφύγια. Ήδη, οι κυβερνητικές και κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται υπό πίεση με αποτέλεσμα να απειλείται η κοινωνική συνοχή και η σταθερότητα.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει την επιλογή να αφήσει στην τύχη του αυτόν τον αυξανόμενο πληθυσμό προσφύγων που βρίσκεται σε ολοένα και πιο παρατεταμένη κρίση. Ούτε μπορούμε να μην υποστηρίξουμε τις χώρες που τόσο γενναιόδωρα τους φιλοξενούν», είπε ο Guterres.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,9 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι Σύροι πρόσφυγες στην περιοχή και ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 100.000 άτομα κάθε μήνα.

Δείτε επίσης: www.unhcr.org/syriarrp6/midyear

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)