to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 13.06.2014

Διεθνή

Η Ύπατη Αρμοστεία εντείνει τις προσπάθειες για παροχή βοήθειας στο Ιράκ εν μέσω νέων εκτοπισμών

Η Ύπατη Αρμοστεία τους ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εντείνει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στο Ιράκ, για την αντιμετώπιση του νέου μαζικού εκτοπισμού ανθρώπων από την πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ και από άλλες περιοχές.


Οι ομάδες προστασίας της Υ.Α. βρίσκονται στην περιοχή για να παρακολουθούν την έξοδο των ανθρώπων και να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη, ενώ αναζητείται επειγόντως επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Μία Υπεύθυνη του Τομέα Προστασίας, δήλωσε ότι η Υ.Α. εργάζεται για να παράσχει καταφύγιο, προστασία και είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές, σε ορισμένους από τους χιλιάδες ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν διαφύγει από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες», δήλωσε η Gemma Woods. «Παρότι σήμερα (11.06.2014) ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν από την επαρχία της Νινευή στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, ήταν εμφανώς μικρότερος από τις ουρές των αυτοκινήτων και των πεζών που είδα χθες, χιλιάδες εξακολουθούν να τρέπονται σε φυγή», πρόσθεσε. 

Η έξοδος από τη Μοσούλη που ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έρχεται σε συνέχεια του μαζικού εκτοπισμού που προκλήθηκε στην επαρχία Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, όταν οι συγκρούσεις από τον Ιανουάριο και μετά, ανάγκασαν περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν την επαρχία ή να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές. Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι, ως συνέπεια των νέων εκτοπισμών, τις τελευταίες ημέρες κατέφτασαν από τη Μοσούλη άλλοι 300.000 άνθρωποι.

Νωρίτερα την Τετάρτη (11.06.2014), μέλη του Τομέα Προστασίας της Υ.Α. που παρακολουθούν τα σημεία ελέγχου μεταξύ της επαρχίας Νινευή και της περιοχής του Κουρδιστάν, ανέφεραν ότι πολλοί από αυτούς που τράπηκαν σε φυγή δεν είχαν μαζί τους υπάρχοντα, ούτε διέθεταν χρήματα για στέγαση, τροφή, νερό ή ιατρική περίθαλψη. Καταφθάνουν στα σημεία έλεγχου χωρίς να έχουν ιδέα πού θα πάνε στη συνέχεια ή πώς θα πληρώσουν τα έξοδά τους.

Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών, ανθρωπιστικές οργανώσεις και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συντονίζουν τις προσπάθειες τους για να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να βοηθήσουν εκείνους που έχουν ανάγκη. Οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών απευθύνουν επείγουσα έκκληση για πρόσθετη υποστήριξη των περίπου 500.000 επιπλέον ατόμων που χρήζουν βοήθειας λόγω της κρίσης αυτής. Με αυτήν την υποστήριξη, η Υ.Α. ελπίζει να προσφέρει κιτ έκτακτης ανάγκης, τα οποία περιλαμβάνουν σκεύη μαγειρικής, είδη υγιεινής, καθώς και χιλιάδες σκηνές. Η Υ.Α. και οι εταίροι της θα συνεχίσουν επίσης να εργάζονται για την προστασία και την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους.

Η Υπεύθυνη του Τομέα Προστασίας δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν λιγότερο χαοτική την Τετάρτη από ότι την Τρίτη. «Την Τρίτη (10.06.2014) είδαμε ένα τεράστιο κύμα ανθρώπων, μια μαζική έξοδο, και αυτοί που διέσχιζαν τα σύνορα ήταν εμφανώς πανικοβλημένοι. Στριμώχνονταν σε αυτοκίνητα και λεωφορεία κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ χιλιάδες περνούσαν τα σύνορα πεζοί.  Σήμερα (11.06.2014) οι αριθμοί μειώθηκαν σημαντικά, αλλά η αγωνία παρέμεινε αισθητή», πρόσθεσε.

«Μία οικογένεια μου έχει μείνει στο μυαλό. Ήταν 12 άτομα, μεταξύ αυτών και μια  70χρονη γιαγιά, που έφυγαν από την φάρμα τους, έξω από τη Μοσούλη, με τα πόδια και ταξίδευαν για δύο ημέρες. Όταν έφθασαν στο σημείο ελέγχου, δεν είχαν ιδέα για το τι θα έκαναν μετά. Είχαν ξεμείνει από χρήματα και δεν είχαν που να πάνε», αναφέρει.

«Αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι. Είδα και μίλησα με πολλούς που βρίσκονταν σε παρόμοια δεινή κατάσταση. Έφυγαν με τα ρούχα που φορούσαν, λίγα χρήματα στην τσέπη τους, και τίποτα άλλο. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε στέγη, τροφή, νερό και ιατρική φροντίδα τις επόμενες μέρες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)