to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 24.05.2022

Διεθνή

Η UNICEF κατηγορεί τις πλούσιες χώρες πως θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά όλου του κόσμου

Οι πλούσιες χώρες δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες ζωής για τα παιδιά όλου του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου έρευνας Innocenti του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) που δημοσιεύεται σήμερα και τις καλεί να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών τους, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων.


Το κέντρο ανέλυσε στοιχεία για τις 39 χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με βάση διάφορα κριτήρια: τη χρήση εντομοκτόνων, την υγρασία στα σπίτια, τη μόλυνση από μόλυβδο, τον φωτισμό, τα απορρίμματα...

Αν και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χαρακτηρίζονται καλές μαθήτριες, καμιά από τις χώρες που μελετήθηκαν δεν προσφέρει υγιή περιβάλλοντα για τα παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση. Η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδά και οι ΗΠΑ δεν το εγγυώνται στα παιδιά που ζουν στις επικράτειές τους, ενώ οι λιγότερο πλούσιες χώρες, στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη, έχουν λιγότερο σοβαρό αντίκτυπο στην κατάσταση του πλανήτη, κατά την έκθεση.

«Όχι μόνο η πλειονότητα των πλουσίων χωρών δεν καταφέρνει να προσφέρει στα δικά της παιδιά υγιή περιβάλλοντα αλλά, χειρότερα, συμβάλλει στην καταστροφή εκείνων των άλλων παιδιών, αλλού στον κόσμο», καταγγέλλει σε δελτίο Τύπου της UNICEF η Γκουνίλα Όλσον, η διευθύντρια του κέντρου Innocenti.

 Gunilla Olsson profile

Στις 39 χώρες που μελετήθηκαν, πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά έχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν και η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Νορβηγία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης ως προς την παροχή υγιούς περιβάλλοντος στη δική τους νεολαία, η κατάσταση είναι ακριβώς αντίθετη, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης ως προς τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές, τον όγκο των λεγόμενων ηλεκτρονικών σκουπιδιών, το επίπεδο της κατανάλωσης...

Στην Ισλανδία, στη Λετονία, στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ένα παιδί στα πέντε είναι εκτεθειμένο στην υγρασία και στη μούχλα στο σπίτι του, ενώ στην Κύπρο, στην Ουγγαρία και στην Τουρκία το πρόβλημα αφορά πάνω από το ένα παιδί στα τέσσερα.

Πολλά παιδιά αναπνέουν τοξικό αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών τους και στο εξωτερικό, ειδικά στο Μεξικό, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Φινλανδία και στην Ιαπωνία, τονίζεται στην έκθεση. Στο Βέλγιο, στο Ισραήλ, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στην Τσεχία και στην Ελβετία, πάνω από ένα παιδί στα 12 εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα μόλυνσης από εντομοκτόνα.

tags: Unicef

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)