to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η τρίμηνη απεργία στο ΕΚΠΑ που νίκησε τον Κ. Μητσοτάκη

Οι απεργοί ζήτησαν διάλογο, συναντώμενοι με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αλλά ο Μητσοτάκης δεν τους καταδέχτηκε. Ενωτική απεργία, της οποίας το κύριο βάρος σήκωσαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον γενικότερο αντιμνημονιακό αγώνα. Το θέμα απασχόλησε και μεγάλα ΜΜΕ με τηλεμαχίες του ηγέτη των απεργών Ζαχαρία Τριγάζη και τον υπουργό Παιδείας.


Τέτοιες μέρες, πριν δέκα χρόνια, ήταν σε εξέλιξη απεργία του διοικητικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), που τελικά κράτησε 96 ημέρες. Κυβέρνηση Σαμαρά το 2013,  με υπουργό Δημόσιας Διοίκησης τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε χαρακτηριστεί «υπουργός  απολύσεων», έθεσε   σε εφαρμογή την λεγόμενη διαθεσιμότητα στο δημόσιο, με κίνδυνο απόλυσης.   Το μνημονιακό αυτό μέτρο αφορούσε χίλιους τριακόσιους υπαλλήλους του πρώτου πνευματικού ιδρύματος της χώρας μας. 

Το αντίστοιχο σωματείο κήρυξε απεργία με αίτημα την  απόσυρση του μέτρου και έκκληση για την μη συμμόρφωση των υπαλλήλων με τα σχετικά κυβερνητικά έγγραφα,   ένα είδος πολιτικής ανυπακοής. Συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή και απεργιακό ταμείο για την περίπτωση απεργίας διαρκείας – κάτι που τελικά συνέβη – για οικονομική ενίσχυση των απεργών. Στο  πλευρό τους τάχθηκε η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ θετική στάση απέναντί τους τηρούσε και ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Οι απεργοί ζήτησαν διάλογο, συναντώμενοι με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αλλά ο Μητσοτάκης δεν τους καταδέχτηκε. Ενωτική απεργία,  της οποίας το κύριο βάρος σήκωσαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον γενικότερο αντιμνημονιακό αγώνα, κάτι ανάλογο με την αντίθεση στο κλείσιμο της ΕΡΤ, λίγους μήνες πριν. Το θέμα απασχόλησε και μεγάλα ΜΜΕ  με τηλεμαχίες του ηγέτη των απεργών Ζαχαρία Τριγάζη και τον υπουργό Παιδείας. 

Στην πορεία της απεργίας, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου ήθελε να μπει φρένο ή τέλος, με συνέπεια η συνέλευση των εργαζομένων να αποφασίσει την έκπτωσή του και εκλογή νέας διοίκησης, με συμμετοχή σε αυτή της απεργιακής επιτροπής. Συνεχίστηκε, λοιπόν,  ενωτικά  ο αγώνας, που είχε ήδη επιτύχει να βάλει πάγο στην διαθεσιμότητα. Μεσολάβησε το 2014, έτος πλήρους απονομιμοποίησης της γαλαζοπράσινης κυβέρνησης, δεδομένου ότι στις Ευρωεκλογές του Μαΐου πρώτο κόμμα με διαφορά αναδείχθηκε   ο ΣΥΡΙΖΑ, μήνυμα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών.

Το μέτρο της διαθεσιμότητας ακυρώθηκε και τυπικά το 2015, όταν στο τιμόνι της χώρας από τις 26 Ιανουαρίου βρέθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία, μεταξύ άλλων, επανέφερε στις θέσεις τους σχολικούς φύλακες, που επίσης είχε αποσύρει η κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό Μητσοτάκη, που μεταγενέστερα δήλωνε ότι η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση (ΔΕΘ 2017). 

Δυστυχώς, κάποιοι – και εξ αριστερών - μηδενίζουν το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, μονοπωλώντας ταυτόχρονα και τους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων, όπως και την ιδιότητα του αριστερού.  Δεν θυμάμαι όμως να πρωτοστάτησαν σε απεργία ανάλογης διάρκειας.

* Ο Πάνος Τριγάζης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, είναι δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα και εν νέου υποψήφιος

tags: άρθρα

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)