to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 12.06.2022

Οικονομία

Η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή φορά, με τους οι αναλυτές να προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε δισταγμός θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της τιμής της βενζίνης για τους Βρετανούς οδηγούς.


Η κεντρική τράπεζα της αναμένεται ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από 1%, ήδη το υψηλότερο των τελευταίων 13 ετών, στο 1,25%. Εφόσον προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2009 που το επιτόκιο είναι πάνω από 1%. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC), η οποία καθορίζει το επιτόκιο, θα ανακοινώσει την απόφασή της την Πέμπτη.

Τα εννιά μέλη της Επιτροπής θα θελήσουν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει σε υψηλά που δεν έχουν δει εδώ και δεκαετίες. «Η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετωπίζει μια δύσκολη δοκιμασία στην επόμενη απόφαση για τα επιτόκια και κάθε δισταγμός είναι πιθανό να καταλήξει σε πίεση της λίρας στις αγορές συναλλάγματος», δήλωσε ο Laith Khalaf της AJ Bell.

Μια τέτοια πτώση θα σήμαινε ότι η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ, καθώς και άλλων εισαγωγών που το Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνει σε δολάρια, θα αυξηθεί.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε υπέρ της αύξησης επιτοκίων στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, τον Δεκέμβριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο. Την τελευταία φορά, τρία από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν για τον καθορισμό των επιτοκίων στο 1,25%. Ωστόσο κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ότι θα είναι η πιο αδύναμη στην ομάδα της G7 το επόμενο έτος.

Ορισμένοι στην αγορά πιστεύουν επίσης ότι η Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει περισσότερο από την άνοδο στο 1,25% και να φέρει τα επιτόκια απευθείας στο 1,5% ή μια άνοδο 50 μονάδων βάσης (bps). «Οι αγορές συνεχίζουν να βλεπουν κάποια πιθανότητα αύξησης 50 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Allan Monks της JP Morgan. «Αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει με συχνά βήματα των 25 μονάδων βάσης καθώς εξακολουθεί να ανησυχεί για την ύφεση και τους κινδύνους πληθωρισμού και προσπαθεί να βρει ένα στενό μονοπάτι για να βαδίσει που να έχει υπόψη και τα δύο».

«Με την αύξηση των επιτοκίων, η Τράπεζα βάζει φρένο σε μια οικονομία που ήδη επιβραδύνεται από μόνη της. «Υπάρχει κίνδυνος φτάσει σε τέλμα η οικονομία ή, χειρότερα, να αντιστραφεί», είπε ο Khalaf.

Στην Τράπεζα δόθηκε λίγο περισσότερο περιθώριο από την κυβέρνηση καθώς πρόκειται να διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε νοικοκυριά που αγωνίζονται για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας. Η αύξηση των επιτοκίων θα καταβροχθίσει μέρος αυτής της βοήθειας, επειδή το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί για τους ιδιοκτήτες.  Εξίσου θα πληγούν οι οδηγοί εάν διατηρηθούν οι τιμές και οι αποταμιευτές επωφεληθούν από μια αύξηση.

Ο κόσμος σίγουρα περιμένει αυξήσεις. Σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας και διενεργήθηκε από την Ipsos στις αρχές Μαΐου, το 70% των ανθρώπων αναμένει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες. Η έρευνα, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, έδειξε ότι το 28% πιστεύει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ωφελούσε την οικονομία, το 22% είπε το ίδιο για την πτώση και το 28% θέλει να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)