to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 26.04.2021

Ρένα Δούρου

πηγή: tvxs.gr

Πολιτική

Η τραγωδία, οι σχεδιασμοί και η απληστία

Το μόνο αντίδοτο σε αυτό τον προκλητικό συνδυασμό εμβολιαστικού εθνικισμού και καπιταλιστικής απληστίας, με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα που αφορούν όλο τον πλανήτη είναι η αντιμετώπιση του εμβολίου ως δημόσιου αγαθού και όχι ως εμπορεύματος, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και άλλα κόμματα στην Ευρώπη και όχι μόνο.


Η πρόσφατη δωρεά 100.000 ευρώ του ιδρύματος της Γκρέτα Τούνμπεργκ για το πρόγραμμα Covax του ΟΗΕ κατά της εμβολιαστικής ανισότητας, συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου της προσπάθειας αυτής. Μιας προσπάθειας που έχει ναυαγήσει. Και σωστά η Τούνμπεργκ, στο μήνυμά της, έκανε λόγο για την “τραγωδία” που αποτελεί η εμβολιαστική ανισότητα. Κάτι που πολλάκις έχει καταγγείλει ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Σε ώτα ηγεσιών των ισχυρότερων κρατών που αδιαφορούν. Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί. “Περίπου 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως αλλά πάνω από το 81% πήγαν σε χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ενώ οι χώρες χαμηλού  εισοδήματος έλαβαν μόλις το 0.3%”, εξήγησε ο Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του διευθυντή της Ουμανιτέ, πρώην ευρωβουλευτή, Πατρίκ Λε Ιαρίκ, πίσω από κλειστές πόρτες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των φαρμακοβιομηχανιών που κατασκευάζουν τα εμβόλια, με αντικείμενο παραγγελίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ και μεγάλες αυξήσεις των τιμών τους. Καθώς και διεργασίες για “εμπορική κοστολόγηση”, για “μεγάλη εμπορική ευκαιρία”, για “μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες”, για τεράστια περιθώρια κέρδους, για, για, για. Ενώ το τρίτο κύμα θερίζει και τα θύματα της πανδημίας ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια... Κάποιοι ήδη κάνουν σχεδιασμούς για μετά την πανδημία. “Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία Covax, που πήρε ο ΟΗΕ για δίκαιη κατανομή των δόσεων για το σύνολο της ανθρωπότητας, έχει εγκαταλειφθεί, λαμβάνοντας μόλις 40 εκατομμύρια δόσεις, σε σύγκριση με 1 δις που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη”, σημειώνει ο Λε Ιαρίκ. Και συνεχίζει: “Πράγματι, τα μεγάλα εργαστήρια οργανώνουν την έλλειψη για να ανεβάσουν τις τιμές και τα κέρδη, αρνούμενα να κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες για μαζική παραγωγή μέσα από την επίταξη των αλυσίδων παραγωγής, και ισότιμη. Ένας δημόσιος σχεδιασμός της παραγωγής θα μπορούσε πράγματι να τους αφαιρέσει την εξουσία τους να εκβιάζουν...

Το μόνο αντίδοτο σε αυτό τον προκλητικό συνδυασμό εμβολιαστικού εθνικισμού και καπιταλιστικής απληστίας, με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα που αφορούν όλο τον πλανήτη (οι μεγάλοι ανεμβολίαστοι θύλακες του σήμερα είναι οι πηγές διάδοσης του ιού του αύριο), είναι η αντιμετώπιση του εμβολίου ως δημόσιου αγαθού και όχι ως εμπορεύματος, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και άλλα κόμματα στην Ευρώπη και όχι μόνο. Με διαφάνεια και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών (όπως η #NoProfitOnPandemic). Το μόνο τρόπο για τη θωράκιση κοινωνιών και ανθρώπων. Χωρίς διακρίσεις.

ΥΓ: Ελάχιστα ή μάλλον τίποτε δεν μπορεί κανείς να περιμένει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην κατεύθυνση αυτή, καθώς εξαντλεί την επιτελικότητά της στους... ατυχείς διαγωνισμούς ή τις τεράστιες απευθείας αναθέσεις για παραγγελίες self  ή rapid test. Σε άλλο κόσμο, σε άλλο πλανήτη...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)