to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Είναι φανερό πως ο μεγάλος μας γείτονας αντιμετωπίζει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα.


Στην Τουρκία ο καινούργιος χρόνος άρχισε με τη μαζική δολοφονία, σε δημοφιλές νυχτερινό κέντρο, 39 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη, εκ των οποίων πολλοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα στο 2016, στη χώρα αυτή σημειώθηκαν 15 μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις, με περισσότερους από 250 νεκρούς. Ο Ρώσος πρέσβης δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια επισκεπτών μιας έκθεσης...

Είναι φανερό πως ο μεγάλος μας γείτονας αντιμετωπίζει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο -ή κυρίως- με τη δράση κάποιων φανατικών που δεν διστάζουν να σπείρουν τον θάνατο στους ανυποψίαστους πολίτες. Αυτοί υπήρχαν και στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και πιο σοβαρό. Η ίδια η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση τρόμου, τουλάχιστον μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος που έδωσε την ευκαιρία και το άλλοθι στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον πραγματικών και φανταστικών αντιπάλων του, συγκεντρώνοντας στα χέρια του κάθε εξουσία.

Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε μια ομάδα ανθρώπων ή σε ένα πρόσωπο λειτουργεί συσπειρωτικά για όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτούς ή σε αυτόν, όσο ετερόκλητες κι αν είναι. Η ιδέα ότι η υπερσυγκέντρωση εξουσιών εξασφαλίζει τη μέγιστη σταθερότητα σε μια χώρα, σε μια κοινωνία, έχει αποδειχτεί άπειρες φορές από την ιστορία ότι δεν είναι τίποτε άλλο από ψευδαίσθηση. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο συγκεντρωτισμός και ο αυταρχισμός είναι τα δίδυμα αδέλφια της αστάθειας και της αποσύνθεσης, των ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα στην πιο ασταθή περίοδο της σύγχρονης, μεταπολεμικής ιστορίας της. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και μάλιστα με τον πιο αλλοπρόσαλλο τρόπο: με τα γειτονικά κράτη της χώρας του, με τις μεγάλες, αλλά και τις περιφερειακές δυνάμεις του πλανήτη, με τις μειονότητες στο εσωτερικό της Τουρκίας και κυρίως με τη μεγαλύτερη από αυτές, τους Κούρδους. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν έχει ανοίξει πόλεμο και με τους πολίτες που δεν συμφωνούν μαζί του. Αυτό δεν θα του βγει σε καλό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσοι θα υποστούν τις συνέπειες του αυταρχισμού του. Αυτή την ώρα πρέπει να δείξουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)