to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προσβάλλει την ιστορική μνήμη στην Κύπρο

Η τουρκική ηγεσία για ακόμη μια φορά προχωρά σε κινήσεις που πλήττουν οποιαδήποτε προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ελλάδα.


Η ανακοίνωση του «ανοίγματος» τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου, η οποία από τη δεύτερη εισβολή του 1974 λειτουργεί υπό καθεστώς τουρκικής στρατιωτικής διοίκησης, αποτελεί μέρος της πολιτικής της τουρκικής ηγεσίες για πυροδότηση νέων εντάσεων στην περιοχή. Το άνοιγμα των Βαρωσίων, που είχε προαναγγελθεί προκλητικά τον περασμένο Νοέμβριο από τον Τούρκο πρόεδρο, αποτελεί την πλέον προβληματική πτυχή της εργαλειοποίησης της Αμμοχώστου από την Άγκυρα η οποία αντίκειται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο Τούρκος πρόεδρος είναι γνωστός. Η πρόκληση και οι επιθετικές ενέργειες είναι στοιχείο της της στρατηγικής της τουρκικής ηγεσίες σε ένα αέναο παζάρι μέσω του οποίου παραβιάζονται δικαιώματα, διεθνείς συνθήκες, συνθλίβονται νομικά έγγραφα και δεσμευτικές αποφάσεις. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο το ζήτημα του καθεστώτος της Αμμοχώστου αναμένεται να αποτελέσει πεδίο συνομιλιών, με τον κ. Ερντογάν και επιχειρεί και πάλι να προκαλέσει ένταση και να θολώσει τα νερά σχετικά με τις προθέσεις του.

Το «έχουμε δει το έργο» πολλές φορές και πλέον θα ήταν τρομακτική αμέλεια από την ελληνική πλευρά να μην πιέσει για να κινηθούν διαδικασίες από την ΕΕ. Οι καταδικαστικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν αρκούν, όπως έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές στο παρελθόν. Απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες κι αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από την απειλή κυρώσεων. Η θεωρητική διατύπωση της απειλής δεν αρκεί, καθώς δεν ήταν ποτέ αποτελεσματική. Η διχοτόμηση της Κύπρου αποτελεί πληγή για την Ευρώπη.

Σε αυτό το πεδίο κρίσιμη είναι και η θέση των ΗΠΑ, με τη διοίκηση Μπάιντεν να μην επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης σε Κυπριακό και Αιγαίο. Θα το επαναλάβουμε: Απαιτείται άμεση σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών στην Αθήνα για να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική. Η τουρκική κυβέρνηση παραδοσιακά κλιμακώνει την ένταση τους θερινούς μήνες, αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε εκπέμψει μηνύματα για ήσυχο καλοκαίρι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και απαιτούνται πειστικές αποφάσεις και ενέργειες από την ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση πρέπει ζητήσει τη στήριξη της Βουλής για να κινηθεί στρατηγικά σε αυτό το ζήτημα και να μην πάει για ακόμη μια φορά απροετοίμαστη σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη. Είναι κρίσιμο Αθήνα και Λευκωσία να συντονιστούν όχι μόνο για απειλή κυρώσεων όπως κατάφεραν τον Ιούνιο 2019 για παραβιάσεις σε Κυπριακή  ΑΟΖ αλλά και για μια συνολική μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική. Η κυβέρνηση χρειάζεται να διαβουλευτεί με την αντιπολίτευση, να διαμορφωθεί μια «εθνική γραμμή» και να διεκδικήσει μαζί με την Κύπρο κι άλλους εταίρους τη ρητή διατύπωση της επιβολής κυρώσεων εάν η Τουρκία δεν σταματήσει να κινείται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και της αποφάσεις του ΟΗΕ στην Αμμόχωστο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)