to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 15.10.2020

Πολιτική

Τεχνικό λάθος το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, υποστηρίζει η Τουρκία

Σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας αποδίδει η Τουρκία το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.


Υπενθυμίζεται οτι οι τουρκικές αρχές κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος με τον κ. Δένδια που επέστρεφε από το ταξίδι του στο Ιράκ.

Το περιστατικό που σημειώθηκε πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, συνέβη όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος.

Να σημειωθεί ότι η άδεια υπερπτησης είχε εγκριθεί  λίγο νωρίτερα, ωστόσο, οι τουρκικές αρχές την απέσυραν καθώς το αεροσκάφος προσέγγιζε στα σύνορα. Έτσι το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να επιτραπεί στο αεροσκάφος να συνεχίσει την πορεία του.

Για το περιστατικό δόθηκε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για άλλη μία πρόκληση της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας πως το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει προβεί ήδη σε διάβημα διαμαρτυρίας. «Το σημαντικό είναι να μην επαναλαμβάνονται», πρόσθεσε.

ΥΠΕΞ: Ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν, τονίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βασίλης Κοΐνης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπέρπτηση του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Σε ανακοίνωσή του, ο Βασίλης Κοΐνης επισημαίνει πως «παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή». «Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία» υπογραμμίζει περαιτέρω.

Γ. Κατρούγκαλος: Είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας αλλά με στρατηγική και πυξίδα

«Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα και πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, μη ανοχής τετελεσμένων ή προκλήσεων. Είδατε τι συνέβη χθες με το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών. Έθεσα εκ νέου το ζήτημα, σήμερα ο Πρωθυπουργός να διεκδικήσει και να πετύχει κυρώσεις. Στόχο που ο ίδιος είχε θέσει, στον εαυτό του, για το προηγούμενο Συμβούλιο. Παράλληλα έθεσα την ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων, άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου. Ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές, με το κλείσιμο των κόλπων και τις γραμμές βάσης. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και όχι στο κενό στρατηγικής και την έλλειψη πυξίδας που είχαμε μέχρι τώρα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)