to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 02.02.2018

Διεθνή

Η Τουρκία κατά της απόφασης των ΗΠΑ να εντάξουν τον ηγέτη της Χαμάς στη λίστα της τρομοκρατίας

Η Τουρκία, από τους κύριους υποστηρικτές του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς, επέκρινε σήμερα την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει τον ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια στον κατάλογό της των «τρομοκρατών», εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στη βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στη Γάζα.


«Είναι προφανές πως αυτή η απόφαση, που παραβλέπει το γεγονός ότι η Χαμάς είναι ένας πραγματικός και σημαντικός παίκτης στην παλαιστινιακή πολιτική ζωή, δεν μπορεί να συμβάλει κατά κανέναν τρόπο σε μία δίκαιη, εξαντλητική και βιώσιμη επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι.

«Ελπίζουμε πως αυτή η απόφαση δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια και στον τομέα της ανάπτυξης που χορηγεί η χώρα μας στη λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το αμερικανικό μέτρο στις προσπάθειες ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης ανάμεσα στη Χαμάς του Χανίγια και τη Φάταχ, το κίνημα του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η Χαμάς περιλαμβάνεται από το 1997 στον αμερικανικό κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων». Ο επικεφαλής της εντάσσεται σε έναν άλλον κατάλογο, εκείνο των «ειδικά χαρακτηρισμένων διεθνών τρομοκρατών».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο Ισμαήλ Χανίγια «απειλεί τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή» και «υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία» με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, οι οικονομικές κυρώσεις που συνοδεύουν την ένταξή του στον κατάλογο έχουν σκοπό να «εμποδίσουν την πρόσβασή του στους απαραίτητους πόρους για να εξυφάνει και να φέρει εις πέρας τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες», εξήγησε.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται την ώρα που η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, συνήψε μια εύθραυστη συμφωνία συμφιλίωσης με τη Φάταχ.

Σημειώνεται επίσης ότι η ένταση είναι αυξημένη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Παλαιστίνιους, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη του 2017.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)