to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 23.12.2012

Διεθνή

Η Τουρκία ήρε το βέτο για μη στρατιωτικού χαρακτήρα συνεργασία ΝΑΤΟ - Ισραήλ

Η Τουρκία αποδέχθηκε να άρει το βέτο που είχε ασκήσει για τη μη στρατιωτικού χαρακτήρα συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ, την οποία παρεμπόδιζε μετά την ισραηλινή επίθεση κατά του στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα Τούρκοι στο πλοίο Mavi Marmara και είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.


O Tούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν

Η Άγκυρα και άλλα 27 μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενέκριναν κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες την πρόταση του γγ του Οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για την απεμπλοκή των συνεργασιών με τρίτες χώρες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Η Τουρκία με τον τρόπο αυτόν ενέκρινε τη συμπερίληψη του Ισραήλ «σε πολλές δραστηριότητες του προγράμματος δραστηριοτήτων» του ΝΑΤΟ για το 2013, «σε σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και συνέδρια», σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο που είχαν ασκήσει χώρες αλληλέγγυες στο Ισραήλ για τη συνεργασία με χώρες φίλα προσκείμενες στην Τουρκία, ιδίως στον Αραβικό κόσμο, πρόσθεσε η τουρκική πηγή.

«Ορισμένα μέλη αντιλήφθηκαν αυτό που υφίστατο το ΝΑΤΟ» εξαιτίας αυτών των μέτρων, τα οποία «δημιούργησαν έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων» της Συμμαχίας, σχολίασε η ίδια πηγή.

Παρά ταύτα, η δυνατότητα κοινών στρατιωτικών γυμνασίων Ισραήλ – ΝΑΤΟ αποκλείεται.  «Στην πρόταση του Ράσμουσεν δεν υπάρχει χώρος για γυμνάσια του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ», προσδιόρισε η ίδια πηγή.

Όπως πρόσθεσε ο Τούρκος διπλωμάτης, «η Τουρκία τηρεί την απόφασή της για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός του εδάφους της», ακόμη και εάν δεν πρόκειται για στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.’

Η απόφαση έχει σημασία καθώς το ΝΑΤΟ συμφώνησε στις αρχές του μήνα να αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων εδάφους - αέρος Πάτριοτ στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία, προκειμένου να προστατευθεί η Άγκυρα από πιθανές συριακές επιθέσεις.


Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)