to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 19.12.2012

Διεθνή

Η Τουρκία «είναι η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο» για τους δημοσιογράφους

Σύμφωνα με τους "Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα"


Στο μπαράζ επικρίσεων από κυβερνήσεις της Δύσης και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προστίθεται η φωνή των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), οι οποίοι σε μία έκθεση-κόλαφο καταγγέλλουν πως η Τουρκία είναι «η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο» για τους δημοσιογράφους, «θλιβερή αντίφαση για μία χώρα που αυτοπαρουσιάζεται ως μοντέλο περιφερειακής δημοκρατίας». 

Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται σήμερα 72 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από ότι στην Κίνα, την Ερυθραία, το Ιράν ή τη Συρία.

Η εδρεύουσα στη Γαλλία οργάνωση δημοσιοποίησε το πόρισμα πολύμηνης έρευνας για τους δημοσιογράφους που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία την επομένη της παρουσίασης του ετήσιου απολογισμού της για τους ρεπόρτερ που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος, και οι οποίοι ανέρχονται στους 88 για το 2012, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.


Κατασταλτικοί νόμοι, γενικευμένες και ασαφείς νομικές διατάξεις, και ένα δικαστικό σώμα που λειτουργία προληπτικά και με προκαταλήψεις ευθύνονται για τον υψηλό αριθμό συλλήψεων, αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και υπογραμμίζουν ότι μόνο μία θεμελιώδης επανεξέταση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και άλλων νόμων μπορούν να αναστρέψουν αυτή την κατάσταση.

Οι περισσότεροι εκ των δημοσιογράφων κρατούνται δε χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι συνολικά 72 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης τελούν στην παρούσα φάση υπό κράτηση εξαιτίας της εργασίας τους, εκ των οποίων τουλάχιστον 42 δημοσιογράφοι και τέσσερις βοηθοί σε μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι εκ των δημοσιογράφων κρατούνται για σοβαρά εγκλήματα, όμως η συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, και δεν υπάρχει κάποια διασύνδεση με τη δημοσιογραφία.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)