to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 01.03.2013

Κοινωνία

Η βία των μνημονίων σκοτώνει: Δύο σπουδαστές νεκροί, τρεις στην εντατική από αναθυμιάσεις

Νεκροί δύο νεαροί και τρεις σε κώμα από αυτοσχέδιο μαγκάλι στη Λάρισα. Το άναψαν για να ζεσταθούν


Η ανθρωπιστική κρίση στα χρόνια του Μνημονίου μοιάζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μετά την τραγωδία του Δεκεμβρίου στην Καβάλα, όπου τρία παιδιά σκοτώθηκαν από πυρκαΐά που προκάλεσε ξυλόσομπα, δύο ακόμη νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο μαγκάλι. Χθες, τελευταία μέρα του πιο δύσκολου χειμώνα μεταπολεμικά, στη Λάρισα, δύο σπουδαστές από τα Χανιά και την Χαλκίδα 21 και 22 ετών αντίστοιχα, έχασαν τη ζωή τους, ενώ τρεις ακόμη νοσηλεύονται  διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στο Γ.Ν Λάρισας.

Οι τρεις νεαροί από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Χανιά, φαίνεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο αλλά όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες.

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει και η νεκροτομή των δυο άτυχων νέων από τα Χανιά και την Χαλκίδα 21 και 22 ετών αντίστοιχα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι τοξικολογικές εξετάσεις για την διαπίστωση των ακριβών αιτιών του θανάτου τους.

Ημέρα πένθους είναι η σημερινή τόσο για το ΤΕΙ Λάρισας όσο και για την πόλη που παραμένει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό.

Οι νεαροί είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνο στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν. - See more at: http://left.gr/news/se-krisimi-katastasi-nosileyontai-oi-treis-foitites-...

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει και η νεκροτομή των δυο άτυχων νέων, ενώ θα ακολουθήσουν και οι τοξικολογικές εξετάσεις για την διαπίστωση των ακριβών αιτιών του θανάτου τους.

Ημέρα πένθους είναι η σημερινή τόσο για το ΤΕΙ Λάρισας όσο και για την πόλη που παραμένει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του ζητά άμεση επίλυση του ζητήματος της θέρμανσης για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα δεδομένου ότι 6 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τη θέρμανση των νοικοκυριών τους  και πολλοί καταφέυγουν σε επικίνδυνα μέσα.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΧΑΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


«Χτες το απόγευμα,  δύο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας βρέθηκαν νεκροί στο κέντρο της πόλης από αναθυμιάσεις  που προήλθαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι, ενώ άλλοι τρεις χαροπαλεύουν.  Όλοι τους από λαϊκές οικογένειες (οι 2 παιδιά μεταναστών) που θυσιάζοντας αυτά που δεν έχουν, έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ένα ίδρυμα που χαροπαλεύει το ίδιο. Παρόλα αυτά,  δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους θέρμανση αυτόν τον χειμώνα και τα έχασαν. Το τραγικό συμβάν της Λάρισας είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή  στις ζωές των περισσοτέρων από εμάς.

Όταν πριν λίγους μήνες προειδοποιούσαμε  για τις επιπτώσεις  που θα έχει το ακριβό πετρέλαιο και  ρεύμα, είχαμε λοιδορηθεί από την κυβέρνηση. Σήμερα, συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό των 2 σπουδαστών ας αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών».

 Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για το θάνατο των δύο φοιτητών στη Λάρισα

Τις μέρες της κρίσης χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα αυτονόητα. Η θέρμανση αποτελεί πλέον προνόμιο γι’ αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα ενώ η πλειοψηφία της κοινωνίας, οι εργαζόμενοι και η νεολαία χαροπαλεύουν καθημερινά με το θάνατο. Το θλιβερό γεγονός της Λάρισας με τον άδικο χαμό των δύο φοιτητών από αναθυμιάσεις και καπνούς που προήλθαν από αυτοσχέδια εστία θέρμανσης αποτελεί άλλη μία απόδειξη της οριακής κατάστασης στην οποία καθημερινά βρίσκονται χιλιάδες νέοι άνθρωποι.

Η ανεργία και η φτώχεια αποτελούν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας και οδηγούν τον κόσμο της εργασίας στην απόγνωση και την ανέχεια. Να τελειώνουμε με τους ηθικούς αυτουργούς της καταστροφής του τόπου και όλους εκείνους που διαλύουν τις ζωές της νέων ανθρώπων. Η Νεολαία Συνασπισμού καλεί τη νεολαία να υπερασπιστεί το δικαίωμα της στην αξιοπρεπή ζωή, να ανατρέψει τις πολιτικές εκείνες που σπρώχνουν τους νέους ανθρώπους στη μετανάστευση, τη φτώχεια, την ανεργία και την επισφάλεια.

Κοινή δήλωση Ευγενίας Ουζουνίδου και Θανάση Πετράκου, βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ / υπεύθυνων Τομέα Ενέργειας

Θέμα : «Η κυβέρνηση να ανακαλέσει σήμερα την εγκληματική απόφασή της για το πετρέλαιο θέρμανσης»

Μετά το χθεσινό, που δεν είναι το πρώτο, τραγικό γεγονός του θανάτου των δυο φοιτητών στη Λάρισα και των τριών φοιτητών που βρίσκονται σε κώμα από αυτοσχέδιο μαγκάλι που άναψαν για να ζεσταθούν, η κυβέρνηση βρίσκεται προ των ευθυνών της. Η συγκυβέρνηση οφείλει, αν της έχει απομείνει στοιχειώδης κοινωνική ευαισθησία, σήμερα κιόλας να ανακαλέσει την απόφαση για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου της κίνησης για να ζεσταθούν οι πολίτες και να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.


Ενώ εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, με δεκάδες παρεμβάσεις μέσα κι έξω από τη Βουλή και δράσεις, είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες της απόφασης της κυβέρνησης για εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης και  είχε ζητήσει να ανακληθεί. Η κυβέρνηση δυστυχώς επιδεικνύοντας ακραία κοινωνική αναλγησία αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας.


Έστω και τώρα, οι κυβερνώντες οφείλουν να ανακαλέσουν την εγκληματική τους απόφαση με την οποία αύξησαν σε εξωπραγματικά επίπεδα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και να τον επαναφέρουν στις τιμές, τουλάχιστον, του 2010.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Νεκροί δύο νεαροί και τρεις σε κώμα από αυτοσχέδιο μαγκάλι στη Λάρισα - Το άναψαν για να ζεσταθούν

Το ΚΚΕ για το θάνατο των δύο φοιτητών: Εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης

Τρία παιδιά νεκρά από πυρκαγιά -πιθανότατα λόγω ξυλόσομπας

Guardian: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)