to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η θωράκιση των περιοχών της Δυτικής Αττικής που έχουν πληγεί στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης

Η καταγραφή και αξιολόγηση της πορείας των αντιπλημμυρικών έργων και των εργασιών αποκατάστασης των καταστροφών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, καθώς και η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν έπειτα από τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, απασχόλησε τη διυπουργική σύσκεψη


Η καταγραφή και αξιολόγηση της πορείας των αντιπλημμυρικών έργων και των εργασιών αποκατάστασης των καταστροφών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, καθώς και η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν έπειτα από  τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, απασχόλησε τη διυπουργική σύσκεψη που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, υπό τους Υπουργούς Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννη Καπάκη και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,Γιώργου Δέδε.

Στη σύσκεψη, όπου δόθηκε η δυνατότητα ακριβούς αποτύπωσης της κατάστασης, εξετάστηκε η ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της θωράκισης των περιοχών που έχουν πληγεί, καθώς και οι δυνατότητες συντονισμού, συνεργασίας και επιπρόσθετης στήριξης από την Πολιτεία στους πληγέντες Δήμους, συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ο Δήμαρχος Ελευσίνας,Γιώργος Τσουκαλάς, η Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων και της Περιφέρειας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι υπουργοί δήλωσαν στους δημοσιογράφους:

Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης: «Είχαμε μια εκτενή συζήτηση, η οποία περιστράφηκε και στην καταγραφή των νέων προβλημάτων αλλά και στην πορεία εκτέλεσης των ήδη δρομολογημένων έργων, που έχουν ξεκινήσει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου. Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε και από τον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και από τα Υπουργεία, την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια είναι ότι αυτή τη φορά -όπως και τις προηγούμενες αλλά, νομίζω σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αυτή τη φορά- βρέθηκαν όλοι από την πρώτη στιγμή πάνω στο πρόβλημα και γι’ αυτό ίσως αποφύγαμε τα χειρότερα. Και αναφέρομαι σε τυχόν νέες ανθρώπινες απώλειες. Το πνεύμα είναι αυτό που καταλαβαίνετε, συνεργασίας, όλες οι δυνάμεις το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουν τα έργα. Δεν μιλάμε για έργα «μπαλώματα», μιλάμε για μία ολιστική παρέμβαση, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με αυτά τα φαινόμενα. Και είδατε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν περιορίζονται μόνο στην Αττική, είδατε και στη Βόρεια Ελλάδα, και όπως αποφασίσαμε -θα σας πει και ο αρμόδιος υπουργός ο κύριος Σπίρτζης-, η ίδια δουλειά θα γίνει και στις άλλες Περιφέρειες».

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης:

«Έγινε μία λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή κυρίως ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εντοπίστηκαν οι νέες πληγές που έχουν ανοίξει στα έργα Υποδομών, ευθύνης του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως έγινε η πρόταση από τα αρμόδια Yπουργεία, όπου δε μπορούν οι δήμοι να ανταπεξέλθουν, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις και να αναλάβουν τα Yπουργεία να εκτελέσουν τα έργα που δε μπορούν να προχωρήσουν.

Το δεύτερο θέμα πάνω στο οποίο έγινε επίσης αναλυτική συζήτηση, αφορούσε το θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα για θέματα καθυστερήσεων που υπάρχουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από τον καθορισμό των εξώσεων και των απαλλοτριώσεων, όπου επίσης θα υπάρξει μία στενή συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επίσης συζητήθηκαν τα απαραίτητα έργα υδρονομίας που αφορούν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και για μία σειρά εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να συντομεύσουν οι διαδικασίες εγκρίσεων που έχουν να κάνουν με πέντε τουλάχιστον Yπουργεία. Όχι με τις υπηρεσίες των Υπουργείων, αλλά με τις διάφορες υπηρεσίες, της αποκεντρωμένης διοίκησης ή των διαφόρων φορέων του δικαστικού σώματος.

Θα γίνουν επίσης  ίδιες συσκέψεις στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης με τους Περιφερειάρχες και τους Δήμους που έχουν πληγεί. Εκεί οι καταστροφές, από ότι μας είπε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική, ήταν πολύ περισσότερες από ότι στη Δυτική Αττική, παρότι αυτό δεν έχει φανεί.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι στρατηγικές μελέτες για τα αποχετευτικά και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας. Δυστυχώς, έχουμε μία χώρα που είναι πραγματικά αθωράκιστη σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία. Με  έντονα καιρικά φαινόμενα από την κλιματική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στη χώρα μας. Έχετε παρακολουθήσει τι γίνεται στη μισή Ευρώπη το τελευταίο καιρό και στις γειτονικές χώρες. Αυτό θα αντιμετωπιστεί με αλλαγή προδιαγραφών. Ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία και η ανάθεση εδώ και αρκετούς μήνες, της μελέτης  για τις προδιαγραφές των υδραυλικών έργων στο σύνολό τους, για να μπορούμε να καλύψουμε τα νέα καιρικά φαινόμενα που έχουμε.

Θα ολοκληρώσουμε επίσης θεσμικές αλλαγές με τη συνεργασία των 6, 7 συναρμόδιων Υπουργείων για να μπορούμε να έχουμε ένα πιο ευέλικτο σύστημα, τόσο για την ειδοποίηση των πολιτών, τη στήριξή τους, που έχει να κάνει με το Υπουργείο Υγείας και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την Πολιτική Προστασία, όσο και με άλλες δράσεις καινοτομίας, που εισηγήθηκε και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη το Υπουργείο Υποδομών με την Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει στην ένταξη των πιλοτικών δράσεων για την ειδοποίηση των πολιτών, που έχει τρέξει η Περιφέρεια Αττικής για το στρατηγικό σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας».

·         Απαντήσεις σε ερωτήματα δημοσιογράφων

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ αυτή η πολιτική γιατί δεν προηγήθηκε των καταστροφών που βλέπουμε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι είχε προηγηθεί. Εδώ αν θέλετε και αν έχουμε το χρόνο στη συνέχεια, θα είναι καλό να σας κάνουμε ένα «ιδιαίτερο μάθημα», σχετικά με τα συμπεράσματα, που είχαμε για τις πλημμύρες της Μάνδρας, στις 15 Νοεμβρίου Όχι μόνο είχε προηγηθεί, όχι μόνο είχαν καταγραφεί οι ανάγκες, όχι μόνο είχαν δρομολογηθεί τα έργα, αλλά είχε γίνει μία υπεράνθρωπη  προσπάθεια, κυρίως από την Περιφέρεια και από τους Δήμους, για να τρέξουν τα έργα με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών. Μπορεί να σας ενημερώσει και η κυρία Δούρου, η Περιφερειάρχης. Εγώ θέλω να συγχαρώ τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, που έτρεξαν τόσο γρήγορα τα δύο έργα που πρέπει να υλοποιηθούν στην περιοχή. Έργα που έπρεπε να έχουν γίνει πριν τρεις τέσσερις δεκαετίες. Για αυτό σας είπα να σας ενημερώσω,  καθώς μπορούν να φανούν από τις αεροφωτογραφίες του 1945 έως σήμερα, πώς χάνονται τα ρέματα της περιοχής, ποιοι έχουν την ευθύνη και για αυτό που έγινε, αλλά και για την εξέλιξη της αντιπλημμυρικής προστασίας. Και γιατί βέβαια δεν έγιναν οι  σωστές προβλέψεις, σε σχέση με το χωροταξικό σχεδιασμό και την αντιπλημμυρική προστασία. Για να έχουμε όλοι τον ίδιο βαθμό ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι θα απαιτηθούν κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ούτως ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα οι εγκρίσεις; Υπήρξε το Δεκέμβριο..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε υπήρξε τον Δεκέμβριο, αλλά όπως γνωρίζετε, τι νομοθετική πρωτοβουλία να πάρει το Υπουργείο Υποδομών ή το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν το Εφετείο Αθηνών καθόρισε αντί για 30 μέρες που ορίζει ο νόμος να δικαστεί μία απαλλοτρίωση, το τέλος Οκτωβρίου. Στη συνέχεια πολύ σωστά η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από το Υπουργείο να βγάλει απόφαση για την επίταξη, λες και έχουμε πόλεμο… Και το προχωρήσαμε και αυτό. Το επόμενο βήμα προφανώς δε θα είναι να πάει η Περιφέρεια με την απόφαση της επίταξης και με βία να βγάλει τους πολίτες από εκεί, όταν αυτοί που έπρεπε να πάρουν την απόφαση -και δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση-, γιατί είναι ανεξάρτητη εξουσία και σωστά είναι ανεξάρτητη,  δεν έχουμε πάρει την απόφαση που ορίζει ο ίδιος ο νόμος μέσα σε 30 ημέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το ζήτημα είναι κύριε Υπουργέ, επειδή αυτή η ιστορία κρατάει πάνω από μία εικοσαετία. Οι ευθύνες υπάρχουν σε όσους υπάρχουν. Ο κόσμος λέει ότι δεν μας ενδιαφέρει πλέον ποιοι έχουν τις ευθύνες. Όσο πλέον να υπάρξει μία οριστική λύση για να μην στην επόμενη βροχή ή καταιγίδα έχουμε τα ίδια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κόσμος και οι πολίτες και η αγανάκτηση που έχουν οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές δεν είναι απλά δικαιολογημένη. Είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη. Αυτό απαιτεί απ' όλους και το «από όλους»  το τονίζω, μία πολύ συγκεκριμένη στάση και αντιμετώπιση. Αν θέλουμε να έχουμε οριστικές λύσεις, οι οριστικές λύσεις δε γίνονται ούτε με επικοινωνιακή πολιτική, ούτε με μία επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη σε αυτές τις περιοχές για να παίξει κανείς με τον πόνο των πολιτών. Οι οριστικές λύσεις απαιτούν πολύ συγκεκριμένη αντιμετώπιση, σοβαρές μελέτες. Θα σας ενημερώσει και η Περιφερειάρχης και η δήμαρχος Μάνδρας και υπόλοιποι Δήμαρχοι, ότι ενεργοποιήθηκαν νέα ρέματα σε σχέση με την πλημμύρα που έγινε τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαμε μόνο το φαινόμενο, που είχαμε το Νοέμβριο στη συγκεκριμένη περιοχή. Είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα σε μία ευρύτερη περιοχή. Αυτό δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός για να το δει. Αν κάνετε μία έρευνα  τι έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική, στη Χρυσούπολη, που ήταν το πιο έντονο πρόβλημα θα το διαπιστώσει και ας μην είναι ειδικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς επειδή και ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για ολιστική λύση του προβλήματος, δηλαδή αυτή τι μπορεί να περιλαμβάνει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω τι περιλαμβάνει: Περιλαμβάνει ένα στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία. Έχει ήδη βγει ο διαγωνισμός εδώ και αρκετούς μήνες και ολοκληρώνεται. Είναι σε δύο φάσεις το παραδοτέο της μελέτης αυτής. Το πρώτο μέρος θα αντιμετωπίσει τα πιο επικίνδυνα σημεία της Αττικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι πότε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει 8 μήνες χρόνο παράδοσης στην εκτέλεση της μελέτης. Κι αν θυμάμαι καλά έχει και ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί και να υπάρξει η σύμβαση τρεις με τέσσερις μήνες. Το ίδιο έχουμε κάνει και στην Κεντρική Μακεδονία, που η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δε μπορούσε να προχωρήσει σε ένα τέτοιου είδους Master Plan. Αυτή την υποχρέωση την ανέλαβε το Υπουργείο Υποδομών  να τη τρέξει και κάνει το ίδιο και στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό όμως χρειάζεται πλέον να γίνει σε όλη την Ελλάδα με τις νέες συνθήκες που έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για δύο συγκεκριμένα έργα ή θα είναι και συμπληρωματικά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα γίνουν από την Περιφέρεια τα δύο έργα που έχουν προγραμματιστεί και είναι αναγκαία. Έχουν ήδη προγραμματιστεί οι καθαρισμοί, στα υπόλοιπα ρέματα που ενεργοποιήθηκαν, επίσης από την Περιφέρεια. Και είπαμε στους δήμους εκτός από τις πρώτες ζημίες που είναι εύκολο να εντοπιστούν μέσα στη βδομάδα, να φέρουν και τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν, όχι μόνο για την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και για την αποκατάσταση των Υποδομών γενικότερα. Έχουμε καταστροφές σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου της Παλιάς Εθνικής Οδού. Έχουμε στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των αστικών περιοχών και του Δήμου Ελευσίνας και σε διάφορους οικισμούς της περιοχής. Είπαμε επίσης ότι αν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι Δήμοι στην εκτέλεση, στην υλοποίηση αυτών των έργων, θα αναλάβει το Υπουργείο υποδομών να συνδράμει με τις δικές του υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις αποζημιώσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τις αποζημιώσεις με συγχωρείτε που χαμογελάω… Συνήθως οι αποζημιώσεις στις φυσικές καταστροφές παίρνουνε… μερικά χρόνια. Στα τελευταία δυόμισι - τρία χρόνια, κάναμε αγώνα με τη γραφειοκρατία και σε σχέση με τις πλημμύρες που έγιναν το Νοέμβριο. Τα δικά μας στοιχεία είναι ότι έχει ικανοποιηθεί το σύνολο όχι της έκτακτης βοήθειας, που ήταν τότε, 5.000 και 8.000 ευρώ,  αλλά το σύνολο των σπιτιών που είχαν καταστροφές. Αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, φαντάζομαι θα εντοπίζεται σε κάποιους φορείς που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές, αλλά δεν είναι ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε η Περιφέρεια, ούτε το Υπουργείο Υποδομών και ίσως έχουν να κάνουν και με την κατάθεση ή την προβληματική που έχουνε κάποια κτίρια ή  κάποιες επιχειρήσεις. Μάλλον στις επιχειρήσεις εντοπίζεται. Αυτό που μας τέθηκε ως πρόβλημα, δεν είναι για την πλημμύρα του Νοεμβρίου, είναι για κάποιες επιχειρήσεις, που μάλλον υπάρχει εκεί κάποιο πρόβλημα, όχι στην διαδικασία, αλλά και στην ουσία και αφορά τις πλημμύρες που έγιναν το 2015.  Αν θυμάμαι καλά, τέθηκε αυτό από το δήμο Μάνδρας, αλλά δεν έχει να κάνει με τις τωρινές αποζημιώσεις. Έχει να κάνει με εκκρεμότητα επιχειρήσεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)