to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 15.06.2015

Πολιτισμός

Η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» για τα πορτρέτα και την ιστορική μνήμη της πόλης

Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και ο τότε επικεφαλής της Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έχει θέσει από το 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την ανάγκη αποκαθήλωσης των πορτρέτων των δοσίλογων δημάρχων, ως ένδειξη αποκατάστασης της αλήθειας και μνήμης στην πόλη. Τότε η διοίκηση του Δήμου απλά… άκουγε, σιωπούσε και αδρανούσε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη Θεσσαλονίκης.


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και ο τότε επικεφαλής της Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έχει θέσει από το 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την ανάγκη αποκαθήλωσης των πορτρέτων των δοσίλογων δημάρχων, ως ένδειξη αποκατάστασης της αλήθειας και μνήμης στην πόλη. Τότε η διοίκηση του Δήμου απλά… άκουγε, σιωπούσε και αδρανούσε. Στις 11 Απριλίου του 2014 μέλη της δημοτικής κίνησης με επικεφαλής τον Τ. Μηταφίδη αποκαθηλώνουν τα πορτρέτα των δωσίλογων «δημάρχων» Κ. Μερκουρίου και Γ. Σερεμέτη, στην επέτειο κατάληψης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα. Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στη θέση των πορτρέτων αυτών είχαν αναρτήσει τα ονόματα των εκτελεσμένων από τους ναζί ΕΠΟΝιτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμένος από το καθεστώς του Μεταξά Κ. Μερκουρίου βαρύνεται με την υποδοχή των Γερμανών ναζί στην πόλη και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου από συνεργεία του Δήμου το 1942. Ο ίδιος υπήρξε δραστήριο στέλεχος της μερίδας των “υπερπατριωτών” που τρομοκρατούσαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1930. Ο Γ. Σερεμέτης δήμαρχος την περίοδο της ναζιστικής κατοχής είχε ξηλώσει τα εβραϊκά ονόματα απ’ όλους τους δρόμους της πόλης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος στις 11 Απριλίου 2014, λίγη ώρα μετά την συμβολική αποκαθήλωση, είχε αρνηθεί να παραλάβει τα δύο πορτρέτα, επικαλούμενος ζήτημα τυπικής διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «αυθαίρετη». 

Ένα περίπου χρόνο μετά ο κ. Αβραμόπουλος εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την «θεσμική» αποκαθήλωση των πορτρέτων με απόφαση του σώματος. Με μια ακατανόητη για το προφίλ του παρέμβαση ο κ. Μπουτάρης εφαρμόζοντας για ακόμη μια φορά το συγκεντρωτικό και αυταρχικού τύπου μοντέλο διοίκησης του, ανάγκασε τον κ. Αβραμόπουλο να αποσύρει το θέμα.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να επαναφέρει το θέμα και να υπερψηφίσει την σχετική εισήγηση. Η δημοτική ομάδα της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» θα αναλάβει αλλιώς την πρωτοβουλία να θέσει την πρόταση προς το σώμα.

Για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και μνήμη της πόλης. Γιατί η «ουδετερότητα» είναι ο χειρότερος εχθρός των λαών και της δημοκρατίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης οφείλει να δίνει συνεχώς, και σε κάθε πεδίο, τη μάχη της δημοκρατίας, τη μάχη απέναντι στον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)