to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 21.04.2022

Πολιτισμός

Η «Θεωρία του Μυθιστορήματος» του Γκ. Λούκατς στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Νήσος

Ο Λούκατς έγραψε αυτό το εκτεταμένο δοκίμιο στα 1915, στη διάρκεια ενός διαλείμματος από την εργασία του πάνω στη νεοκαντιανή του Αισθητική, το οποίο προκλήθηκε από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και τη στράτευσή του για μερικούς μήνες ως βοηθητικού στα μετόπισθεν.


Γκέοργκ Λούκατς

Η Θεωρία του Μυθιστορήματος
Μια ιστορικοφιλοσοφική δοκιμή για τις μορφές του μεγάλου έπους

Μετάφραση: Γιώργος Η. Ηλιόπουλος
Επιμέλεια - Επίμετρο: Κωνσταντίνος Καβουλάκος

ISBN: 978-960-589-145-9 | σελίδες: 252 | διαστάσεις: 21x14εκ. | τιμή: 17.00€


Η Θεωρία του μυθιστορήματος πρωτοδημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στο Περιοδικό για αισθητική και γενική επιστήμη της τέχνης, στα 1916, και αναδημοσιεύτηκε ως αυτοτελής μονογραφία στα 1920. Ο Λούκατς έγραψε αυτό το εκτεταμένο δοκίμιο στα 1915, στη διάρκεια ενός διαλείμματος από την εργασία του πάνω στη νεοκαντιανή του Αισθητική, το οποίο προκλήθηκε από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και τη στράτευσή του για μερικούς μήνες ως βοηθητικού στα μετόπισθεν. Το κείμενο θα αποτελούσε το πρώτο μέρος ενός μεγάλου έργου για τον Ντοστογιέφσκι – ένα σχέδιο το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε τελικά. Η Θεωρία του μυθιστορήματος είναι το τελευταίο μεγάλο έργο το οποίο δημοσίευσε ο Λούκατς πριν από την αιφνίδια στροφή του στον μαρξισμό και στην κομμουνιστική πολιτική στα τέλη του 1918. Σηματοδοτεί μια στροφή στη διανοητική πορεία του, την οποία ο ίδιος ο Λούκατς συνέδεσε αναδρομικά με τη μετάβασή του «από τον Καντ στον Χέγκελ». Πρόκειται για ένα συναρπαστικό έργο, τη σημασία του οποίου αναγνώρισαν σημαντικοί διανοούμενοι του 20ού αιώνα, όπως ο Μαξ Βέμπερ, ο Τόμας Μαν, ο Ρόμπερτ Μούζιλ, ο Ερνστ Μπλοχ, ο Ζίγκφριντ Κρακάουερ, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, ο Τέοντορ Αντόρνο, o Χέρμπερτ Μαρκούζε, ο Λυσιέν Γκολντμάν, ο Πέτερ Μπύργκερ κ.ά., ενώ σήμερα παρατηρείται μια ανανέωση του ενδιαφέροντος γι’ αυτό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο Γκέοργκ Λούκατς (1885-1971) ήταν θεωρητικός της λογοτεχνίας και φιλόσοφος ευρύτερα γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές του δυτικού μαρξισμού. Καθιερώθηκε με τα γραπτά του στα πεδία της θεωρίας της λογοτεχνίας και της αισθητικής καθώς και της μαρξιστικής φιλοσοφίας. Αν και τα πιο γνωστά του έργα είναι η Θεωρία του Μυθιστορήματος (1916) και το Ιστορία και ταξική συνείδηση (1923), παρέμεινε καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του ένας ιδιαίτερα παραγωγικός και επιδραστικός συγγραφέας, με πάρα πολλές δημοσιεύσεις γύρω από την ιστορία της φιλοσοφίας, την αισθητική, την ιστορία και θεωρία της λογοτεχνίας και την κοινωνική οντολογία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)