to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 12.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Η θεωρία των άκρων και τα ακραία μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων

Ο Ν. Δένδιας προαναγγέλλει την υπογραφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τις διαδηλώσεις, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το κοινοβούλιο.


Τη θεωρία περί "δύο άκρων" φαίνεται πως υιοθετεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που έδωσε χθες στην κρατική τηλεόραση αποδεχόμενος τη συζήτηση που κινείται τις τελευταίες ημέρες από ορισμένα ΜΜΕ που προσπαθούν να εξισώσουν τις διαμαρτυρίες ενάντια σε μέτρα και πολιτικές της μνημονιακής κυβέρνησης, με παράδειγμα τις πρόσφατες διαμαρτυρίες στις Σκουριές, με τα ρατσιστικά πογκρόμ της Χρυσής Αυγής. 

Βέβαια, ξεχνούν ότι οι διαμαρτυρίες στη Χαλκιδική αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία ακόμα και με πλαστικές σφαίρες, ενώ στα γεγονότα της Ραφήνας η αστυνομία απλά... ολιγώρησε, όπως παραδέχεται ο Ν. Δένδιας. Στην ίδια δε συνέντευξη προαναγγέλλει την υπογραφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τις διαδηλώσεις, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το κοινοβούλιο.

Νέες μέθοδοι καταστολής


Αναλυτικότερα, στη συζήτηση για τις διαδηλώσεις, αφού ο υπουργός επανέλαβε ότι από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιούν νερό για την καταστολή και πως  "δεν μπορεί διαδήλωση πενήντα και εκατό και εκατόν πενήντα ανθρώπων να κλείνει το κέντρο της πόλης", πρόσθεσε: "Θα υπογράψουμε μία πράξη τις επόμενες μέρες. Δεν θα γίνει με νόμο. Θα γίνει με μία πράξη, στην οποία θα θέσουμε κάποιους κανόνες, που υπάρχουν ήδη από τις γενικές αρχές του δικαίου. Έχω μιλήσει με το δήμαρχο της Αθήνας. Ο κ. Μανιτάκης, με την ιδιότητά του ως καθηγητή, ο κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής, έχουν κάνει ένα σχέδιο πράξης. Θα προσπαθήσουμε να το επιβάλουμε. Νομίζω, δε, ότι το σημαντικότερο δεν θα είναι να το επιβάλουμε, είναι η κοινωνία η ίδια να δεχτεί ότι δεν μπορούν τριάντα, σαράντα, πενήντα να κλείνουν την πόλη".

Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση Καμίνη, στην οποία φαίνεται πως αναφέρεται ο υπουργός, ήταν πρόταση νόμου και όχι πράξη νομοθετικού περιεχομένου και δεν περιοριζόταν σε κανόνες για τις "μικρές κινητοποιήσεις".

Επιπλέον ο υπουργός, όταν τον ρωτούν για το παρεμπόριο και τα προβλήματα αντιμετώπισής του, σπεύδει να βρει και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. με τα "άλλα άκρα", εξισώνοντας τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Χαλκιδικής με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα λέει: "Καταλαβαίνω τον μικρό Έλληνα επαγγελματία που μάχεται για την επιβίωσή του, αλλά ξαναλέω: όποιος θεωρεί ότι η λύση βρίσκεται μέσα από τα άκρα, άκρα δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, υπάρχουν και άλλα άκρα. Το ίδιο χρονικό διάστημα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε προβλήματα στη Χαλκιδική από άλλα άκρα...".

Διαβάστε επίσης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)