to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 08.04.2021

Πολιτική

Η Θ. Φωτίου στην Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021

«Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους Έλληνες Ρομά είναι να ξεπεράσουν το σκληρό πλήγμα της πανδημίας βιώνοντας μια καλύτερη πραγματικότητα από πριν, σε μία κοινωνία συμπεριληπτική, συνεκτική, ανεκτική στη διαφορετικότητα και αλληλέγγυα, της οποίας οι Ρομά θα είναι ισότιμα μέλη, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας», σημείωσε η Θ. Φωτίου, αν. Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε η Θ. Φωτίου στη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021 που διοργανώθηκε διαδικτυακά από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και τον Φάρο του Κόσμου, για την επέτειο 50 χρόνων από το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στο χαιρετισμό τόνισε ότι όλες οι πολιτικές και Πολιτειακές δυνάμεις πρέπει να δεσμευτούν ότι μετά την πανδημία, που έπληξε ιδιαίτερα τους Ρομά, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε οι Ρομά να βελτιώσουν τη ζωή τους σε μια κοινωνία συμπεριληπτικής όπου θα έχουν σημαντικό ρόλο, απολαμβάνοντας ίσων δικαιωμάτων με όλους τους πολίτες.

Σήμερα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Ρομά στερούνται τα βασικά αγαθά, όπως μια αξιοπρεπής στέγη, το νερό, το ρεύμα και το internet, η συμμετοχή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν ενδεδειγμένη υγειονομική περίθαλψη, η πρόσβαση στην εργασία και στο εμπόριο.

Για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδρύσει την Ειδική Γραμματεία Ρομά ως βασικό κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και ελέγχου όλων των Υπουργείων που σχεδιάζουν πολιτικές για τους Ρομά. Σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, η Ειδική Γραμματεία κατέγραψε, για πρώτη φορά, τους 371 οικισμούς και καταυλισμούς με τους 74 εξ αυτών σε άθλιες συνθήκες, εκπόνησε κοστολογημένα σχέδια μετεγκατάστασης και διασφάλισε τους απαραίτητους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους βρίσκοντας θερμή αναγνώριση από τους ίδιους τους Ρομά αλλά και τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Η Ειδική Γραμματεία Ρομά καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2019 και ο σχεδιασμός της διεκόπη.

Το 2016 δόθηκε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους, Ρομά και μη Ρομά. Το 2015, δόθηκε η κάρτα αλληλεγγύης για δωρεάν τρόφιμα από όλα τα καταστήματα. Θεσμοθετήθηκε το ΚΕΑ και υλοποιήθηκε το ΤΕΒΑ, όπως και τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά του δημοτικού με προτεραιότητα σε δήμους με πληθυσμό Ρομά. Ιδρύθηκαν 245 Κέντρα Κοινότητας με 100 παραρτήματα Ρομά στελεχωμένα με εξαιρετικούς νέους Ρομά διαμεσολαβητές. Αυτοί ενημέρωναν τους Έλληνες Ρομά για τα δικαιώματά τους σε παροχές και επιδόματα και τους βοηθούσαν για τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις σε αυτά και σε θέματα εργασίας, εκπαίδευσης και υγείας.

Η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα του Έλληνες Ρομά. Υπέστησαν σκληρά τοπικά lockdown, στοχοποιήθηκαν κοινωνικά, απαγορεύτηκε το πλανόδιο και στατικό εμπόριο. Ελάχιστοι δήμοι χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά τα κονδύλια για μέτρα υγιεινής σε καταυλισμούς. Οι διανομές ΤΕΒΑ καθυστερούν και δεν υπάρχει προτεραιοποίηση του πληθυσμού Ρομά στους εμβολιασμούς.

Ιδιαίτερα επλήγησαν τα παιδιά Ρομά, που δεν μπορούν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, αφού δεν πήραν tablet, επί ένα χρόνο τώρα, αλλά και γιατί οι περισσότερες οικογένειες Ρομά δεν διαθέτουν σύνδεση internet, συχνά ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Κινδυνεύουν έτσι να χάσουν τη χρονιά τους και ως συνέπεια να στερηθεί η οικογένειά τους τα προνοιακά επιδόματά της, αφού έτσι ορίζει νόμος του 2020.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να μην ισχύσει ο νόμος και να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε καταυλισμούς που η ΔΕΗ το έκοψε, όπως στο Αγρίνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι θα εργαστεί, ανασυστήνοντας την Ειδική Γραμματεία Ρομά και συνεχίζοντας τα προγράμματά της που διακόπηκαν, και εφαρμόζοντας το πρόγραμμά του όταν επανέλθει στην κυβέρνηση, ώστε:

·         οι Έλληνες Ρομά να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα, σε οικογενειακό γιατρό και οδοντίατρο, σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και τις 380 ΤΟΜΥ που θα ιδρυθούν

·         η μάνα Ρομά και τα παιδιά της να έχουν πρόσβαση σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας, σε εμβολιασμούς και κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις.

·         Να ενισχυθούν οι Έλληνες Ρομά διαμεσολαβητές στα Κέντρα Κοινότητας και να δημιουργηθούν κινητές μονάδες υγιεινής και ιατρικής συνδρομής κοντά σε καταυλισμούς και σχολεία.

·         Τα παιδιά Ρομά, να βοηθηθούν με ενισχυτική διδασκαλία για να συμμετέχουν σε συμπεριληπτικά σχολεία, που διαπαιδαγωγούν τους νέους στην κουλτούρα της ενσωμάτωσης, της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης.

·         Να καταργηθεί ο τιμωρητικός νόμος που στερεί από την οικογένεια τα προνοιακά επιδόματα αν ένα παιδί της χάσει την τάξη

·         Να πάρουν οι μάνες Ρομά παροχές ανατροφής των παιδιών από 0-4 χρόνια

·         Να ενισχυθούν οι νέοι Ρομά στην εύρεση εργασίας με προγράμματα συμβουλευτικής και κατάρτισης, και τόνωση της μικρής επιχειρηματικότητας που είχαν δρομολογηθεί επί Ειδικής Γραμματείας Ρομά

·         Να διασφαλιστεί αξιοπρεπής στέγαση σε όσους μένουν σε ακατάλληλους καταυλισμούς, με το δρομολογημένο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ειδικής Γραμματείας και το νέο πρόγραμμα της οικονομικά προσιτής κατοικίας και δωρεάν βασικές παροχές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)