to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 15.01.2018

Πολιτική

154 «ναι» στο πολυνομοσχέδιο - Με 145 βουλευτές η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προσχώρηση Μεγαλοοικονόμου

Με 154 «ναι», έναντι 142 «όχι» υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και της ανεξάρτητης βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, θα ενταχθεί ως συνεργαζόμενη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «κατά» ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Τελευταία εξέλιξη: Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενη, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου

Ψηφίστηκε με 154 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου), το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (141 ψήφοι).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ελπίζουμε ότι το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό "ραντεβού" θα αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ»

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

- η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα

- το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»

- το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών»

- Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα

- Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες

- Η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ψήφισε «ναι» σε όλα

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και 'Αννα Μισέλ - Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Αιτιολογώντας την ψήφο του «παρών» που αφορά στα επιδόματα τέκνων, το ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».

Στους 154 η κυβερνητική πλειοψηφία

Την απόφαση του για την ένταξη της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε γνωστή με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,Σας ενημερώνω ότι από τούδε και στο εξής η βουλευτής Β΄Πειραιά κυρία Μεγαλοοικονόμου εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής", αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δήλωνε τη βούλησή της να προσχωρήσει ως συνεργαζόμενη βουλευτής στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο επιστολές ανεγνώσθησαν στην ολομέλεια, από την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μετά την προσχώρηση της κ. Μεγαλοοικονόμου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, διευρύνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στους 154 βουλευτές.

H συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». Για να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων». Η συζήτηση και ψήφιση του αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού θα έχουν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Αναλυτικά οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:



Το σύνολο των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης εξετάστηκε το Σάββατο σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, Υγείας Παύλος Πολλάκης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)