to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 14.05.2018

Διεθνή

Με... «μήνυμα ειρήνης» του Τραμπ, η τελετή των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Με την τελετή αυτή υλοποιείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.


Εν μέσω μιας σφαγής ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ η τελετή των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας. Τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα σήμερα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

«Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

«Μήνυμα ειρήνης» από τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής, δηλώνει ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας. «Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε νωρίτερα ως «μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ» τη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. «Η κλιμάκωση προς την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 έχει ήδη αρχίσει», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, υπογραμμίζοντας πως το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, το οποίο παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε πρωί, θα μεταδώσει απ' ευθείας την τελετή.

Η Ιβάνκα Τραμπ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, η μεγαλύτερη κόρη και ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου, που είναι επίσης σύμβουλοί του, συμμετείχαν στην τελετή, μαζί με εκατοντάδες αξιωματούχους των δύο χωρών:

«Λαμπρή μέρα» κατά τον Νετανιάχου

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια "ιστορική ημέρα" ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το "θάρρος" του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος "έγραψε ιστορία", είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. "Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές", πρόσθεσε.

"Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε", τόνισε. "Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας" συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ "αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ".

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία», δηλώνει ο εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε από την πλευρά του ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση. "Με το βήμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία και προσέβαλε τον κόσμο, τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε αστάθεια", είπε ο Νάμπιλ Άμπου Ρντέινεχ.

(«Τραμπ, η Ιερουσαλήμ δεν είναι το παιχνίδι σου»: φωτογραφία από τη διαδήλώση διαμαρτυρίας την ώρα της τελετής)

Παγκόσμια ανησυχία

Ανησυχία προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

https://storage.googleapis.com/afs-prod/media/media:b6ce96595ae2499cbbc86872bc51ffdf/800.jpeg

Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».

Η Μόσχα εκφράζει φόβους -  Το Λονδίνο εξακολουθεί να διαφωνεί 

Η Ρωσία εξέφρασε φόβους ότι τα εγκαίνια σήμερα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα αυξήσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η κίνηση αυτή για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, η οποία ευχαρίστησε το Ισραήλ και εξόργισε τους Παλαιστίνιους, έπεται της απόφασης που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο να αλλάξει την πολιτική που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ και να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

"Ναι, έχουμε τέτοιους φόβους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, απαντώντας στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Σε ότι αφορά το ζήτημα των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αρνητική μας θέση σ αυτή την απόφαση» δήλωσε από την πλευρά του ο Σ. Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που επακολούθησε των συνομιλιών που είχαν στην ρωσική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Ρωσίας και Αιγύπτου.

Παράλληλα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και σημείωσε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να το κάνουν αυτό.

Η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει «ανώφελη» τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ απέρριψε σήμερα ως «ανώφελο» μονομερές βήμα την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar.

Ο σεΐχης Ναΐμ Κάσεμ, σε τηλεοπτική ομιλία του στη Βηρυτό, δήλωσε επίσης πως οι επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν, υπογράμμισαν «την ισορροπία της αποτροπής» ανάμεσα στο Ισραήλ και τους αντιπάλους του.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως επιτέθηκε την Πέμπτη σχεδόν σε όλη τη στρατιωτική υποδομή του Ιράν στη Συρία, αφού ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες προς ελεγχόμενο από το Ισραήλ έδαφος.

Εορταστικές εκδηλώσεις στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ξεκίνησε χτες τις εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ στη δεξίωση που παρατέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με οικοδεσπότη τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, το παρών έδωσε η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όχι όμως και οι περισσότεροι απεσταλμένοι ξένων κρατών στη χώρα, σε μια ένδειξη ίσως της έλλειψης συναίνεσης παγκοσμίως για την αμερικανική απόφαση.

Απευθυνόμενος στους επίσημους προσκεκλημένους του, μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

«Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι είναι το σωστό που πρέπει να κάνετε» τόνισε ο Νετανιάχου. «Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι αυτό θα δώσει ώθηση στην ειρήνη και για αυτό ακριβώς δεν μπορείτε να βασίσετε την ειρήνη σε θεμέλια ψεμάτων».

Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι και οι 86 χώρες με διπλωματικές αποστολές στη χώρα προσκλήθηκαν στην εκδήλωση, οι 33 επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν. Μεταξύ αυτών οι εκπρόσωποι από τη Γουατεμάλα και την Παραγουάη, που θα ανοίξουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ αργότερα αυτόν τον μήνα. Επιπλέον παρέστησαν εκπρόσωποι από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, ενώ απουσίαζαν εκπρόσωποι πολλών χωρών της δυτικής Ευρώπης.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και 3000 χρόνια, είναι η πρωτεύουσα του Κράτους μας εδώ και 70 χρόνια και θα παραμείνει για πάντα η πρωτεύουσά μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η πρωτεύουσα του Ισραήλ όποια κι αν είναι η ειρηνευτική συμφωνία που φαντάζεστε» επέμεινε κατά τη διάρκεια της δεξίωσης.

«Με τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας αύριο αναγνωρίζεται η πραγματικότητα έπειτα από μια περίοδο πολύ μακράς αναμονής, είναι επίσης απαραίτητη για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ειρήνη στην περιοχή» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, που βρίσκεται επίσης στην Ιερουσαλήμ.

«Κατά τραγικό τρόπο, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να συμμεριστεί τις αξιώσεις περί αποκλειστικότητας του Ισραήλ για μια πόλη που υπήρξε ιερή για όλες τις θρησκείες» ανακοίνωσε από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ.

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας «δίνει ζωή σε μια θρησκευτική διαμάχη αντί της αξιοπρεπούς ειρήνης» τονίζεται.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)