to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:53 | 07.11.2016

Οικονομία

Η τελετή παράδοσης στο υπ. Περιβάλλοντος: Ο απολογισμός του Π. Σκουρλέτη

«Κερδίσαμε τη μάχη για τα δημόσια δίκτυα του ΑΔΜΗΕ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Π. Σκουρλέτης παραδίδοντας στον Γ. Σταθάκη ενώ χαρακτήρισε «παρωχημένο και δογματικό» το σχέδιο να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι έχει ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα.


  • Εδώ όλες οι σχετικές εξελίξεις

«Επί 13 μήνες κάναμε μια πολύ σοβαρή δουλειά, αλλά πολλά σοβαρά πράγματα δεν αναδείχτηκαν από τα ΜΜΕ, αντίθετα πολλές φορές υπήρξαμε αντικείμενο επίθεσης, διαστρέβλωσης, από τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, παραδίδοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον Γιώργο Σταθάκη. «Μπορέσαμε -παρότι δεν υλοποιήσαμε μια πολιτική που δεν είναι δική μας- να βάλουμε το δικό μας άρωμα», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. «Ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου του 2015... Θεωρώ ότι κερδίσαμε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες. Τη μάχη για τα δημόσια δίκτυα του ΑΔΜΗΕ. Είναι πλέον σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός.

«Μπορέσαμε και μείναμε συνεπείς με βάση αυτό που λέγαμε όταν ξεκινάγαμε […] Ακυρώσαμε το παλιό σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, εξασφαλίσαμε έκτακτη ρευστότητα για τη ΔΕΗ, ύψους 1 δισ. για το 2017» είπε ο κ. Σκουρλέτης και ζήτησε να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο είπε πως είναι ένα δογματικό και παρωχημένο σχέδιο της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά. Από όποια θέση και να είμαι, συμπλήρωσε, «και μέσα από τη Βουλή θα υπερασπιστώ το να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ».

«Πιο εύκολη είναι η δουλειά μου, αφού παραλαμβάνω από τον Πάνο Σκουρλέτη» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης και συμπλήρωσε πως οι στέρεες βάσεις αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε, «τεράστιας στρατηγικής σημασίας το ενεργειακό για την ελληνική οικονομία» και συμπλήρωσε πως συνολικά η ενέργεια βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο σε διεθνές επίπεδο.

 

Ο αναλυτικός απολογισμός του Π. Σκουρλέτη (περίοδος 23.09.2015 – 5.11.2016):

 

Α. Πρωτοβουλίες και ενέργειες Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επείγοντα χαρακτήρα

  1. Το σχέδιό μας για την Αττική. Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν διυπουργικές συσκέψεις υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού και αντιμετωπίστηκε το ζήτημα σχετικά με την Δυτική Αθήνα όπως η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, προκειμένου να στηριχθούν οι περιοχές με την μεγαλύτερη ανάγκη για μια «ανάσα ζωής». Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι, υπό εξέλιξη, επεξεργασίες για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, την Πολιτεία Πλάτωνος και τις ευρύτερες περιοχές, οι οποίες καταγράφονται ως σημαντικές «νησίδες» πρασίνου και ελεύθερου χώρου για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Ο (απερχόμενος) Υπουργός με νομοθετική ρύθμιση εξαίρεσε παράλιες εκτάσεις (περιοχή των λιπασμάτων) στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και τις παραχώρησε στους ομώνυμους Δήμους.

  2. Λύση για Πάρκο Τρίτση με νομοθετική παρέμβαση. Με συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του νέου φορέα διαχείρισης του πάρκου, με συγκεκριμένους πόρους και με την ανάγκη να υπάρξει ένα βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά του.

  3. Φαληρικός Όρμος. Δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής και ανάπλασης στον Φαληρικό Όρμο με σκοπό τη διευκόλυνση τη ζωής και την ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

  4. Πρωτοβουλία για το συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων για τη δημιουργία των υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Δώδεκα (12) εγκριθείσες περιβαλλοντικές άδειες έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα που αφορούν στη δημιουργία υδατοδρομίων για τις περιοχές: Αγία Μαρίνα Γραμματικού, Αλόννησος, Βόλος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Παξοί, Πάτρα, Πάτμος, Ρέθυμνο, Σκόπελος, Σκύρος και Τήνος, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό, ενώ πρόκειται να ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης υδατοδρομίου για την περιοχή του Λαυρίου.

  5. Αξιοποίηση πόρων για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροποποίησε την ΚΥΑ σύστασης του Ταμείου «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», και εξασφάλισε την ένταξη 8,000 πρόσθετων δικαιούχων στο υφιστάμενο,  πρόγραμμα. Ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες μεταβολές ώστε πόροι περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ να διατεθούν στο σκέλος του προγράμματος για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων, οι οποίοι αν και είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, δεν στάθηκε δυνατό να ενταχθούν στο πρόγραμμα την προηγούμενη περίοδο, λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων, ήδη από το 2014.

 
 
  1. Νέο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντόνισε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Διαχειριστικές αρχές, ΕΤΕΑΝ ΑΕ, Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κ.λπ.) προκειμένου να θεσμοθετηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Αναμένεται σύντομα η  εκκίνησή του με σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας, μέσω ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας και με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Με το εν λόγω πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 70.000 νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

  1. Συστήθηκε ενδεκαμελής επιτροπή για την αναθεώρηση του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), κατά τις διεργασίες της οποίας ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μελετών για τον καθορισμό των οικονομικά αποδοτικών ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης καθώς επίσης και των χαρακτηριστικών των σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτιρίων.

  2. Εξασφαλίστηκαν 17,6 εκατομμύρια ευρώ για το ανταποδοτικό τέλος για τους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ικανοποίησε οριστικά ένα διαχρονικό πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕΟ. Ο (απερχόμενος) Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίθηκε οριστικά η διάθεση των ποσών που παρακρατήθηκαν από τους παραγωγούς Α.Π.Ε. (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα), που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων από το 2010 έως και 31.12.2014 και τα οποία πρόκειται να αποδοθούν σε οικιακούς καταναλωτές 274 Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων σε όλη τη χώρα.

  3. Αποφασίστηκε η ακύρωση του διαγωνισμού (ΚΤΙΜΑ-13) και προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας (ΚΤΙΜΑ-16). Πρόκειται για έναν διαγωνισμό με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 460 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος αφορά στην κτηματογράφηση περίπου 86 εκατομμυρίων στρεμμάτων, έκταση που αντιστοιχεί στο 63,5% της Ελληνικής επικράτειας. Με τον διαγωνισμό αυτό προβλέπεται η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας το 2020 ώστε ο νέος θεσμός του Κτηματολογίου να μπορέσει σταδιακά να αντικαταστήσει το σύστημα των υποθηκοφυλακείων σε κάθε περιοχή της επικράτειας. Μέσα σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών μηνών, από την ηλεκτρονική αποσφράγιση των φακέλων «Δικαιολογητικά Συμμετοχής», η Επιτροπή προέβη στον έλεγχο και την αξιολόγηση των στοιχείων 111 προσφορών από 24 σχήματα υποψήφιων αναδόχων για 32 συμβάσεις και αναμένεται η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος με στόχο να υπογραφούν οι συμβάσεις τον Απρίλιο του 2017.

  4. Προωθήθηκε η οριστική λύση βάση της γεωτεχνικής μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την ευστάθεια του οικισμού της Μεσοχώρας Τρικάλων, καθότι προτείνονται μέτρα με τα οποία μεγάλο τμήμα του οικισμού θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του.

  5. Ενεργοποιήθηκε το έργο Πράσινη γειτονιά» στην Α. Βαρβάρα Το έργο της «Πράσινης Γειτονιάς» ξεκίνησε το 2011 αλλά εγκαταλείφθηκε σύντομα. Με πρωτοβουλία του Υπουργού επανεκκινείται σήμερα καθότι δημιουργήθηκαν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις.

 
  1. Συντονισμός για το θέμα γηπέδου της ΑΕΚ. Με τη  δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας από την ΑΕΚ, το Δήμο, το Υπουργείο και την Περιφέρεια, επιλύθηκαν ζητήματα που σχετίζονταν με την Περιβαλλοντική αδειοδότηση.

  2. Εξασφαλίστηκαν οι πόροι προκειμένου να ξεκινήσει το έργο των εικαστικών παρεμβάσεων σε τυφλές όψεις κτιρίων. Στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων, οι εικαστικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό και δη σε τυφλές όψεις κτιρίων, όχι μόνο συμβάλλουν ενεργά στην αναζωογόνηση του Δημόσιου χώρου αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν ιδέες, αξίες και συναισθήματα αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των πολιτών.

  3. Συστήθηκε Ομάδα Εργασίας με σκοπό την διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάταξης της οικονομικής δραστηριότητας του ενεργειακού άξονα της Δ. Μακεδονίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί  από τις αλλαγές στον τομέα της  ηλεκτροπαραγωγής από εγχώρια ορυκτά καύσιμα. Στόχος της ομάδας εργασίας είναι:

  • Η ανασκόπηση των μέχρι τώρα αναπτυξιακών  πολιτικών που εφαρμόστηκαν στο ενεργειακό άξονα.

  • Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων διεύρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής πέραν της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

  • Εισήγηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγκεκριμένων παρεμβάσεων και δράσεων βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα συνοδευόμενων από τυχών αναγκαίες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, με στόχο την άμβλυνση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων της περιοχής αλλά και την διασφάλιση της απασχόλησης των κατοίκων στην  μεταλιγνιτική εποχή.

Β. Στρατηγικός σχεδιασμός για την «Ενιαία Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Αγορά»

Ο ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός της (απερχόμενης) διοίκησης του Υπουργείου, αποτελεί εν δυνάμει δομικό στοιχείο της επιδιωκόμενης  παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, στο βαθμό που θα λειτουργήσει συνδυαστικά, ως μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου για την θωράκιση  της ενεργειακής ασφάλειας και για την πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών. Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο τής προσδίδει χαρακτηριστικά σταθεροποιητικού παράγοντα για την ευρωπαϊκή οικονομία, με αντίστοιχες θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος από τις υφεσιακές πολιτικές και την λιτότητα. Η χώρα γίνεται ένας ρυθμιστής στην ευρύτερη περιοχή και μετατρέπεται σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

  1. Αγωγός φυσικού αερίου TAP

Αποσαφηνίστηκαν και τροποποιήθηκαν αρκετά σημεία ανάμεσα στους επενδυτές και το Eλληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα την βελτίωση ορισμένων προϋποθέσεων για την υλοποίησή του έργου. Είναι ενδεικτική η συγκεκριμένη δέσμευση 32 εκατ. ευρώ για έργα στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Τα  βασικά πεδία έχουν ως εξής:

α) Περιβάλλον

β) Εκπαίδευση και Κατάρτιση (με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον ενεργειακό τομέα)

γ) Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη (με έμφαση στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό)

δ) Ποιότητα Ζωής των τοπικών Κοινοτήτων (με έμφαση στην κοινωνική στήριξη και συνοχή)

Συγκεκριμενοποιήθηκε η επιθυμία της κοινοπραξίας του αγωγού να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, μέσω ενός σημαντικού εθελοντικού προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,  το οποίο αυξήθηκε από τα περίπου 11 εκατ. ευρώ, που αναφερόταν αρχικά, στα 32 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πόρους που θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένα έργα προς όφελος όλων των κατοίκων στους δήμους από τους οποίους θα περάσει ο αγωγός, κατά τη διάρκεια της  κατασκευής του.

Το ελληνικό τμήμα του έργου είναι το πρώτο που ξεκίνησε, ενώ πολύ μεγαλύτερα αναμένεται να είναι τα οφέλη από την ίδια την κατασκευή του αγωγού. Η  δαπάνη για το ελληνικό τμήμα του εκτιμάται κοντά στα 2 δισ. ευρώ και η άμεση απασχόληση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας. Ενισχύεται σημαντικά και η έμμεση απασχόληση καθότι στο έργο συμμετέχουν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Επιπλέον:

  • προβλέφθηκε αντάλλαγμα για τη χρήση της δασικής γης, το οποίο εξαιρούνταν από την αρχική σύμβαση

  • αποσαφηνίστηκε ότι θα δοθεί αποζημίωση για τη  δημόσια γη, -κάτι που  επίσης δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, -με όχι δυσμενέστερους όρους σε σχέση με την ιδιωτική.

Με ευθύνη της (απερχόμενης) διοίκησης του Υπουργείου, συγκροτήθηκε Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου με την συμμετοχή της TAP AG  και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των περιοχών διέλευσης του αγωγού. Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για τις ειδικότερες περιοχές όδευσης, έτσι ώστε να κατευθυνθούν κυρίως προς αυτές οι προβλεπόμενοι πόροι που θα διατεθούν στο πλαίσιο της Εταιρική Κοινωνικής Ευθύνης.

  1. Ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB

Ο IGB είναι ένα έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας καθότι συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας. Το έργο βρίσκεται στη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών προμήθειας φυσικού αερίου, γεγονός που επιστεγάζει τη βιωσιμότητά του. Η σύνδεσή του με τον αγωγό TAP  σηματοδοτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια. Ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αλλά και στη δημιουργία εναλλακτικών οδών, μέσω του Κάθετου διαδρόμου, για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με προεκτάσεις σε ότι αφορά την τροφοδότηση χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο από διαφορετικές πηγές και οδεύσεις.

 
  1. Πλωτός τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ/LNG) Αλεξανδρούπολης

Προωθήθηκε το σχέδιο για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Το εν λόγω σχέδιο συνδέεται με τον IGB, με την προοπτική να προσελκύσει LNG από ΗΠΑ, Ιράν, Κατάρ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και γενικά από όποια χώρα μπορεί και θέλει να προωθήσει αέριο προς τον Βορρά. Οι εταιρείες Gastrade και ΔΕΠΑ εξετάζουν τις δυνατότητες υλοποίησης του έργου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ελλάδας.

 
  1. Αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ/LNG) στην Ρεβυθούσα

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χορήγησε τις απαραίτητες άδειες για την  τεχνική αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG της Ρεβυθούσας. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας μας, κατατάσσεται στους δέκα καλύτερους σταθμούς στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και αποτελεί ένα σπουδαίο ενεργειακό κεφάλαιο για την Ελλάδα καθότι με την επικείμενη αναβάθμιση παρέχεται ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας και αυξάνεται η δυνατότητα κάλυψης απαιτήσεων της αγοράς, αφού ο σταθμός θα μπορεί να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται τριπλάσιες ποσότητες φυσικού αερίου και να τροφοδοτεί ο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς με 5 δισεκατομμύρια κ.μ. ετησίως, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και την επέκτασή του στις μεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας.

Γ. Νομοθετικό έργο

  • Νέες ρυθμίσεις για την προώθηση του ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, με τον ν.4336/15, όπως συμπληρώθηκε και με τον 4414/16. Εξασφαλίστηκαν για 5 χρόνια οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις υφιστάμενες ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου).

 
  • Με τον ν. 4342/15 η (απερχόμενη) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εναρμόνισε τη νομοθεσία μας με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, αποτρέποντας την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή χρηματικών προστίμων.

 
  • Με τον ν. 4389/16 ακυρώθηκε ο μνημονιακός νόμος για τη «Μικρή ΔΕΗ» που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του 30% της Επιχείρησης. Θεσμοθετήσαμε τις δημοπρασίες των ΝΟΜΕ έναντι της «μικρής ΔΕΗ», έναν μεταβατικό μηχανισμό, ο οποίος εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο με θετικά αποτελέσματα.

 
  • Με τον ν. 4389/16 επιτεύχθηκε ο δημόσιος έλεγχος στο 51% του ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση πέτυχε την ακύρωση του μνημονιακού νόμου, ο οποίος προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του 66% του διαχειριστή των δικτύων (ΑΔΜΗΕ). Εξασφαλίστηκε η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, η αποζημίωση της ΔΕΗ, οι θέσεις εργασίας, αλλά και τα  δικαιώματα των εργαζομένων. Με την υποβολή δύο προσφορών στον διαγωνισμό για την μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, επισφραγίσθηκε μια κομβική επιλογή για την πορεία του διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου.

 
  • Μία από τις μεγάλες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η νομοθετική ρύθμιση και η έκδοση της συνακόλουθης ΚΥΑ, για τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ποσοστό 40% των πόρων των προστίμων της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Μεταλλείων να εγγράφεται σε ειδικό κωδικό για τη χρηματοδότηση ελέγχων και επιθεωρήσεων. Όταν η ευθύνη είναι συλλογική, η ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ασκούν τη δράση τους μέχρι το τέλος, και βασικός άξονας της (απερχόμενης) πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η ενίσχυση των μηχανισμών, η ουσιαστικότερη λειτουργία τους και η αποτελεσματικότερη δράση τους.

 
  • Θεσπίστηκε το σύγχρονο πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με τον ν.4409/16. Ενσωματώσαμε τις διεθνείς συμβάσεις για τις εξωχώριες έρευνες υδρογονανθράκων. Ρυθμίστηκε, επίσης, το νέο καθεστώς των ενεργειακών επιθεωρητών με οριστική λύση, σύμφωνα με τη οποία η δραστηριότητα του ενεργειακού επιθεωρητή είναι πλέον συνυφασμένη με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, δίχως να απαιτείται επιπρόσθετη εκπαίδευση και εξετάσεις.

 
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, για τον εξορθολογισμό των τιμών  με τον ν. 4414/16. Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το νέο πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιορίστηκαν οι στρεβλώσεις σε σχέση με τη διείσδυση  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Μία από αυτές, ήταν το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του ΛΑΓΗΕ, που αντιμετωπίστηκε, έτσι ώστε κάποια στιγμή να επέλθει η ισορροπία. Ο νόμος θέτει την λειτουργία των νέων ΑΠΕ σε πιο λειτουργική βάση ως προς τα έσοδα, με όρους αγοράς, αντί για μια κεντρικά ρυθμιζόμενη απόδοση με υπερβολικές χρεώσεις για τους καταναλωτές. Σκοπός του  σχεδίου νόμου είναι η αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 
  • Με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξει το μητρώο ώστε να επιβεβαιώσουν την ιδιότητα τους οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και να καταθέσουν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά τους, παράλληλα με τη δυνατότητα ύπαρξης εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering), όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις.

 
  • Ενισχύθηκε η θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)

 
  • Με τον ν.4425/16 ορίστηκαν οι νέοι κανόνες για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βάσει του target model.

 
  • Προετοιμάστηκε το σχέδιο νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

 
  • Εφαρμόστηκε η διακοψιμότητα, η οποία συνιστά πολιτική ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας.

 
  • Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Αυτό ήταν το πρώτο νομοσχέδιο τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

 
  • Μειώθηκε το ενεργειακό κόστος (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) στη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή

 
  • Καταργήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο

 
  • Τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Προστατεύτηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και τα νοικοκυριά από παράλογες αυξήσεις της τάξης του 68% στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Με την ρύθμιση για τον καθορισμό ανακτήσιμης διαφοράς περιόδου 2006-2015 του ΔΕΣΦΑ του (απερχόμενου) Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, εξασφαλίστηκαν οι όροι βιωσιμότητας όχι μόνο για την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και τους οικιακούς καταναλωτές που έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο, αλλά και για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, την οποία η Κυβέρνηση υπηρετεί όλο αυτό το διάστημα. Η νομοθετική παρέμβαση έγινε με προτροπή και καθ' υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που έχει τη βασική ευθύνη για την αγορά, ως εποπτεύουσα αρχή. Με παρέμβαση του Υπουργού δεν ενσωματώθηκαν στα πάγια στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι κρατικές ενισχύσεις των 200 εκατομμυρίων, που είχαν δοθεί με σκοπό την εξορθολόγιση του Διαχειριστή αλλά και του μηχανισμού διαμόρφωσης των τιμών.

 
  • Θεσμοθετήθηκε το πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και αέριο) και αναπτύχθηκε με σκοπό την τεκμηριωμένη πιστοποίηση του δυναμικού, την ενεργειακή ασφάλειά και την κατά το δυνατό απεξάρτηση από εισαγωγές, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια προς κοινωνικές δράσεις. Παράλληλα, ενισχύθηκε το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για ουσιαστικότερη λειτουργία. Έγιναν προσπάθειες για την ουσιαστική στελέχωσή της και αποτελεσματικότερη δράση της. Τρεις σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη:

 
  • Σε εξέλιξη η έρευνα επίσης σε τρεις περιοχές οι οποίες είχαν παραχωρηθεί σύμφωνα με την επονομαζόμενη «Ανοικτή Θύρα» (Open Door) με την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Πατραϊκό Κόλπο με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα ενώ στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο προχωρούν επίσης οι έρευνες με καλό ρυθμό.

  • Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις των άλλων τριών χερσαίων περιοχών (Άρτα-Πρέβαζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ-Πελοπόννησος)

  • Στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι (20) θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης (ΦΕΚ Β' 2186/08.08.2014), αξιολογήθηκαν οι προσφορές για τις θαλάσσιες περιοχές προς παραχώρηση στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό και υπεγράφη η απόφαση για τον ορισμό των Επιλεγέντων Αιτούντων για την Περιοχή Παραχώρησης 2 (Block 2).

  • Ολοκληρώθηκε το σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση του άρθρου 15Α ν.3054/2002 «Οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις» και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για τη διείσδυση της βιοαιθανόλης στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Με το παρόν σχέδιο προβλέπονται ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου κατανομής βιοντίζελ, αλλά και η θεσμοθέτηση πλαισίου κατανομής βιοαιθανόλης, με αφετηρία το 2018, στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου αναμένεται να προσελκύσει νέες επενδύσεις και ως εκ τούτου να συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η υποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των ορυκτών καυσίμων από βιοκαύσιμα, όπως η βιοαιθανόλη, συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, την περαιτέρω διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές πετρελαίου. Επίσης, με το εν λόγω σχέδιο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιδιώκει την αξιοποίηση εγχώριων πρώτων υλών, όπως οι ενεργειακές καλλιέργειες (αμυλούχες και σακχαρούχες πρώτες ύλες), τα απόβλητα και τα γεωργικά κατάλοιπα.

  • Με απόφαση του (απερχόμενου) Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήρθη και το τελευταίο εμπόδιο για τα αποτεφρωτήρια νεκρών. Με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων νεκρών στην Ελλάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όρισε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ή οστών), ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο.

Δ. Εγχώρια Ενεργειακή πολιτική

Δημόσια διοίκηση, πολιτικά ουδέτερη και προσανατολισμένη στην επίτευξη των στόχων.

Εξασφαλίστηκε η διατήρηση του 51% του διαχειριστή δικτύων υψηλής τάσης στο Δημόσιο, ενισχύθηκε η πορεία του, ακυρώθηκε ο μνημονιακός νόμος για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ, και απετράπη ταυτόχρονα την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή του.

 

Σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου για την «Μικρή ΔΕΗ» και την αντικατάσταση του με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δρομολογήθηκε ένα νέο σχέδιο για την ΔΕΗ συνολικά, έτσι ώστε να παραμείνει ο ισχυρός παίκτης στην αγορά της Ελλάδας και να ενισχυθεί με συμπράξεις που θα την καταστήσουν δομικό στοιχείο κάθε νεότερης εξέλιξης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας.

Σχέδιο για τις συμπράξεις με Δημόσιο χαρακτήρα της διοίκησης.

 

Η (απερχόμενη) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποστήριξε σθεναρά τη στρατηγική συμπράξεων, οι οποίες όχι μόνο δεν την οδήγησαν σε συρρίκνωση, αλλά την ενδυνάμωσαν μέσα στο νέο ενεργειακό ανταγωνιστικό τοπίο. Το πλαίσιο οριοθετείται με την προστασία των δικαιωμάτων και των όρων εργασίας, παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων.

 

Δημόσια διοίκηση με επιχειρησιακή ικανότητα, προσανατολισμένη στην επίτευξη στόχων.

 

Η εναλλακτική προσέγγιση της πολιτικής ηγεσίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών εταιρειών του Δημοσίου, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ συνιστά ευρύτερους σχεδιασμούς, αναπτυξιακούς και γεωπολιτικούς, κρίσιμους για την εγχώρια ενεργειακή αγορά. Η διοίκηση των εισηγμένων ΕΛΠΕ πέτυχε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με το Ιράν, τη Ρωσία, εντός ενός πλαισίου που μπορεί να καταστήσει τις ενεργειακές επιχειρήσεις μοχλό για μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη. Με τη συγκεκριμένη πολιτική η εταιρία έκλεισε αξιόλογες διεθνείς συμφωνίες, με σημαντικές επιδόσεις στα αποτελέσματά της και ιδιαίτερες προοπτικές. Η ανάπτυξη του έργου αυτών των επιχειρήσεων μπορεί να προσφέρει πολλαπλάσια στον μέτοχο – Δημόσιο, κυρίως όμως όταν αυτές οι επιχειρήσεις έχουν καίριο ρόλο να διαδραματίσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Διαπραγματεύσεις για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου. Επιτεύχθηκαν καλύτερες τιμές προμήθειας φυσικού αερίου και καταργήθηκε η ρήτρα που επιβάρυνε την χώρα για τις χαμηλές καταναλώσεις του 2014.

 

Διασύνδεση συστημάτων φυσικού αερίου μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz. Συμφωνήθηκε η Διασύνδεση (Interconnection Agreement) του ελληνικού με το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου, μεταξύ των ΔΕΣΦΑ και Διαχειριστή της Βουλγαρίας Bulgartransgaz, γεγονός που οδηγεί την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, μετά και από την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Η δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου από τον υφιστάμενο αγωγό σύνδεσης με την Βουλγαρία, έχει ειδική βαρύτητα στο πλαίσιο της γενικότερης επιδίωξης της ΕΕ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

 

Υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης αναφορικά με την προοπτική διασύνδεσης των δύο χωρών στο  τομέα του φυσικού αερίου μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER, της ΠΓΔΜ.

 

Παράλληλα:

  • εξετάστηκαν οι δυνατότητες μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

  • Σε πλήρη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξέτασε τα συνολικά τεχνικά δεδομένα για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

  • Πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες στον τομέα του πετρελαίου με το Ιράν, ενώ η συνεργασία μας ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο

 

Ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ για περιορισμό των ρύπων στην Κρήτη, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο σταθεροποιεί την ηλεκτρική τροφοδοσία, μειώνει το κόστος, και διασφαλίζει την ενεργειακή υποστήριξη του νησιού. Πρόκειται για ένα έργο καταλύτης στην ανάπτυξη, οικονομικά και περιβαλλοντικά για την Κρήτη.

Αυτονομία μη διασυνδεδεμένων νησιών

Μείζον θέμα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποτέλεσε η ενεργειακή αυτονομία των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Οι προωθούμενες διασυνδέσεις, τόσο στις Κυκλάδες, όσο και η διπλή που προτάσσεται για την Κρήτη, λύνουν εν μέρει το πρόβλημα. Προωθήθηκαν ρυθμίσεις και εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξής των, για τη δημιουργία Ενεργειακών Συνεταιρισμών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να παρεμβαίνουν οι ίδιες για τη διαμόρφωση του ενεργειακού τους μέλλοντος, εξασφαλίζοντας αυτάρκεια, ασφάλεια, χαμηλούς ρύπους και χαμηλό κόστος, με συνδυαστικές τεχνολογίες που θα περιλαμβάνουν  χρήση αιολικής, ηλιακής  και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ευέλικτη διοίκηση και αποτελεσματικός σχεδιασμός δημόσιας πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε κινήσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, προώθησε μέτρα διευκόλυνσης των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως οι 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή σε καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές και η έκπτωση του 15% για τους ενήμερους πελάτες της ΔΕΗ και εισηγήθηκε τη μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος  για περίπου 1,2 εκατ. επαγγελματικούς καταναλωτές.

 

Βασικό στόχο αποτέλεσε η αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, προκειμένου να μεταβούμε σε ένα καλύτερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης

  • αφενός με την ενίσχυση των έργων και των διαγωνισμών, και

  • αφετέρου, μέσω της τόνωσης της απασχόλησης.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγραμματισμού είναι η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων χρηματοδότησης. Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκαν τα εξής:

  • Ενεργή συνεργασία με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων –και στο πλαίσιο του Juncker Plan– αναφορικά με την αξιολόγηση και χρηματοδότηση έργων

  • Ενεργοποίηση Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ, παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

  • Συνεργασία με ελληνικό τραπεζικό σύστημα με στόχο την ενεργό συμμετοχή του στη χρηματοδότηση.

  • Ενεργοποίηση δεκάδων προσκλήσεων ΕΣΠΑ από τα ταμειακά προγράμματα ΕΠΑΝΕΚ και ΥΜΕΠΕΡΑΑ ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Για τον λόγο αυτό:

  • Δόθηκε νέα ώθηση στο ζήτημα της επέκτασης της χρήσης φυσικού αερίου, με τη ΔΕΠΑ να αναλαμβάνει –εξασφαλίζοντας και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)–  να εκπληρώσει τον στόχο επέκτασης του εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου, την προμήθεια με αέριο πολλών περιοχών της χώρας που σήμερα δεν συνδέονται με το υφιστάμενο δίκτυο ή δεν μπορεί να αναπτυχθεί αγωγός μέχρι εκεί.

  • Στο ίδιο διάστημα, ξεκίνησε η παροχή τεχνικής βοήθειας από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η κτηματογράφηση και να εξασφαλισθεί αποτελεσματικότερο πλαίσιο λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων. Μέσω της τεχνικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα από την Παγκόσμια Τράπεζα, τέθηκαν όλες οι παράμετροι, με πρωτοβουλίες για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να εξασφαλισθεί ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, καινοτόμο και αξιόπιστο Κτηματολογικό σύστημα το οποίο θα αποτελέσει τομή στη λειτουργία του κράτους. Ενεργοποιήθηκαν οι συζητήσεις με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τη διαλειτουργικότητα των κτηματολογικών βάσεων δεδομένων με το σύστημα TAXIS.

  • Δόθηκε έμφαση στους υδρογονάνθρακες με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τις βασικές  προτεραιότητές της αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα για την περίοδο 2016 – 2020, με έμφαση το φυσικό αέριο, τις ενεργειακές διασυνδέσεις και τους υδρογονάνθρακες, τα υπό εξέλιξη έργα, τα σχέδια και τους στόχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ενεργειακός τομέας,  για την  καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, για την μείωση των τιμών προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

  • Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, με στόχο την εκπόνηση σχεδίου για την υλοποίηση των επενδύσεων σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα/βιοαέριο και τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα από πηγή ρύπανσης, να αποτελέσουν (και) πηγή ενέργειας προς όφελος του περιβάλλοντος και της οικονομίας της χώρας.

Επίσης, ο (απερχόμενος) Υπουργός υποδέχτηκε αντιπροσωπείες από επιχειρήσεις και φορείς του εξωτερικού, κυρίως από Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Ιταλία και Αραβικές χώρες αλλά και της εγχώριας αγοράς, τις οποίες ενημέρωσε διεξοδικά για το επιχειρηματικό και επενδυτικό ενεργειακό περιβάλλον στην Ελλάδα και τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες.

ΣΤ. Χωρικός σχεδιασμός

  • Ολοκληρώθηκε σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του ν. 4269/2014 που αφορά στο σύστημα χωρικού σχεδιασμού και πρόκειται να θεσμοθετηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

  • Καταργήθηκε  το Κεφ. Β του ν. 4269/2014 που αφορούσε στις κατηγορίες χρήσεων γης.

  • Διαμορφώθηκε το σχεδίου ΠΔ για τις χρήσεις γης, σε αντικατάσταση του, ενώ προγραμματίζεται η θεσμοθέτησή του τον Ιανουάριο, 2017.

  • Προωθήθηκε η διαδικασία θεσμοθέτησης της δευτερογενούς νομοθεσίας του ν. 4269/2014 όπως αυτός θα τροποποιηθεί, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2017. Περιλαμβάνει την έκδοση ΥΑ για τις προδιαγραφές όλων των επιπέδων χωρικών σχεδίων και των πολεοδομικών σταθεροτύπων καθώς και των δύο προβλεπόμενων ΠΔ .

  • Προωθήθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για στήριξη της επιχειρηματικότητας (π.χ. παρατάσεις προθεσμιών μετεγκατάστασης παραγωγικών δραστηριοτήτων)

  • Η (απερχόμενη) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνέβαλε στη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου της Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις (Fast Track) καθώς και στην αξιολόγηση/έγκριση στρατηγικών επενδύσεων.

 

Ε. Ορυκτός Πλούτος

Η (απερχόμενη) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπηρέτησε εντός του θεσμικού της ρόλου, την νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, για την κατάρτιση σχεδίου νόμου με στόχο αφενός την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση των εκμεταλλεύσεων με στόχο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με έναν τρόπο σύγχρονο και βιώσιμο αφετέρου, στο πλαίσιο που οριοθετούν οι βασικές αρχές της πολιτικής ηγεσίας, η νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Σε μεγάλες επενδύσεις αξιοποίησης ορυκτού πλούτου όπως λόγου χάριν τα μεταλλεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η (απερχόμενη) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εξέτασε τα ζητήματα πάντοτε με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διαμόρφωση των αναγκαίων κοινωνικών συναινέσεων. Η πολιτική ηγεσία αξίωσε σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα.

 

Επίσης, στηρίχθηκε η εξόρυξη και παραγωγή ζεόλιθου με την έγκριση για την τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του λατομείου ζεόλιθου που βρίσκεται σε έκταση 83,4 στρεμμάτων στην περιοχή Κόκκαλο Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας.

 
 


 

Τοποθετήσεις των Υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη, των Αναπληρωτών Υπουργών Γιάννη Τσιρώνη και Σωκράτη Φάμελλου

Πάνος Σκουρλέτης: «Καλημέρα σας,

Νομίζω ότι ξεκινάμε καλά αγαπητέ Γιώργο (Σταθάκη), γιατί όταν παρέλαβα το Υπουργείο δεν υπήρχε τόσος κόσμος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια θερμή υποδοχή και αυξημένο ενδιαφέρον.

Θέλω να πω εισαγωγικά ότι σε αυτόν τον ανασχηματισμό, τουλάχιστον ό,τι αφορά σε αυτό το οποίο αναδείχθηκε, είναι η υψηλή αξιοπιστία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Κατά 99%, μέχρι και μία ώρα πριν (από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού), θεωρούσαν ότι θα είμαι εκτός Κυβερνητικού σχήματος. Εν πάση περιπτώσει, το αναφέρω αυτό διότι ενώ αυτούς τους 13 μήνες κάναμε μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, δυστυχώς, όχι για λόγους - προφανώς - που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο, αλλά λόγω μιας σταθερής στάσης των Μέσων απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, πολλά σοβαρά πράγματα δεν αναδείχθηκαν και δεν τους δόθηκε το φως της δημοσιότητας σε εκείνο τον βαθμό που τους πρέπει. Αντίθετα, πολλές φορές υπήρξαμε αντικείμενο  επίθεσης, διαστρέβλωσης, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ήταν από εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες είχαν τους δικούς τους λόγους να είναι απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, δυνάμεις μέσα και έξω από την χώρα, οι οποίες ενοχλούνται όταν βλέπουν μία κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά να θέλει,  μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι ξένο προς αυτή, να βάλει το αποτύπωμά της. Αυτό το στοίχημα το κερδίσαμε. Μπορέσαμε, τους δεκατρείς μήνες, παρόλο που διαχειριζόμαστε μία πολιτική που δεν είναι η δική μας, στο σύνολό της αναφέρομαι, και όχι στα ενεργειακά ιδιαίτερα, να καταφέρουμε να βάλουμε το δικό μας άρωμα. Και αυτό προφανώς δεν συγχωρέθηκε. Ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, τις δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου 2015, δεν κινηθήκαμε ούτε χιλιοστό έξω από αυτές και θεωρώ ότι, σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι το πρόσημο αυτής της περιόδου είναι απόλυτα θετικό. Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι με τη συλλογική μας εργασία -γιατί ποτέ δεν είναι  μόνο θέμα του Υπουργού, είναι θέμα των συνεργατών του, είναι θέμα των υπηρεσιών, είναι πάντοτε μια συλλογική εργασία και νομίζω ότι πρέπει να αφήνει κάποιος χώρο στο πλαίσιο μιας ομάδας να αναδεικνύονται οι δυνατότητες του καθενός. Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο ταυτιζόμαστε με τον Γιώργο (Σταθάκη), καθότι έχω γνωρίσει τη δική του δουλειά στο προηγούμενο υπουργείο που υπηρετούσε. Στους 13 αυτούς μήνες, κερδίσαμε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες που είχε βάλει η κυβέρνηση ως “στοίχημα” μετά από τις εκλογές του 2015. Τη μάχη για τα δημόσια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τη μάχη για τον ΑΔΜΗΕ. Η θετική κατάληξη του διαγωνισμού επιβεβαιώνει την επιτυχία, τον ρεαλισμό, την εφαρμοσιμότητα αυτού του σχεδίου.  Ενός σχεδίου το οποίο πολεμήθηκε μέσα και έξω για διαφορετικούς λόγους, ενός σχεδίου που σήμερα είναι σημείο αναφοράς συνολικά στην Ευρώπη. Σε μία Ευρώπη που αλλάζει τάχιστα στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μπορέσαμε, λοιπόν, και μείναμε συνεπείς με βάση αυτό που λέγαμε όταν ξεκινάγαμε, ότι θα καταθέσουμε εναλλακτικό σχέδιο, ότι  θα πείσουμε για την ορθότητα αυτού του σχεδίου τους Θεσμούς. Και το κάναμε πράξη. Όπως επίσης, ακυρώσαμε το παλιό σχέδιο για την «Μικρή ΔΕΗ», μπορέσαμε και θεσμοθετήσαμε ένα νέο πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που εξορθολογίζει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, αντισταθήκαμε στο πλαίσιο της τελευταίας διαπραγμάτευσης στον τομέα των ενεργειακών, στις αφόρητες πιέσεις να αυξήσουμε το ΕΤΜΕΑΡ, ενώ κερδίσαμε και περισσότερο χρόνο στη δέσμευσή μας να ισοσκελίσουμε τον λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ που καλύπτει το τέλος για την αποπληρωμή των ΑΠΕ. Για αυτές τις προσπάθειές μας, κατηγορηθήκαμε πολλές φορές, ότι καθυστερεί να κλείσει η διαπραγμάτευση και 2,7 δισεκατομμύρια δεν «πέφτουν» στην αγορά, και μάλιστα προσωποποιήθηκε πολλές φορές αυτό. Αυτές τις φωνές τις κατανοούμε, γιατί είναι φωνές των αντιπάλων. Είναι φωνές της τρόικας  του εσωτερικού και του εξωτερικού. Είναι όλοι όσοι, με τους οποίους ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε, γιατί ξέρουμε ότι διαφέρουμε, γιατί έχουμε διαφορετική στόχευση. Μπορέσαμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες και κάναμε πραγματικότητα ένα φιλολαϊκό μέτρο, αυτό των 36 δόσεων και της έκπτωσης κατά 15% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που συμπαρέσυρε και άλλους προμηθευτές Ενέργειας με αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Ήδη παίρνετε στα χέρια σας λογαριασμούς στους οποίους βλέπετε ένα σημαντικό ποσό ευρώ να επιστρέφεται ως έκπτωση συνέπειας. Και  η ΔΕΗ, την ίδια στιγμή, μέσα από αυτή την πολιτική, βρίσκεται σήμερα σε εκείνο το σημείο, για πρώτη φορά, μείωσης κατά απόλυτο μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτή. Υπάρχει μία, χωρίς προηγούμενο, κινδυνολογία από τους πολιτικούς μας, κυρίως αντιπάλους,  πολιτικούς και συστημικούς, σε σχέση με τη ΔΕΗ. Θα πρέπει, καταρχάς, να είναι πολύ προσεκτικοί με την ΔΕΗ, διότι δεν μπορείς να παίζεις με μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και να διαρρέεις ψευδή πράγματα για αυτήν. Σήμερα, με τις κινήσεις που έχουν γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έχει εξασφαλιστεί για το 2017 μια έκτακτη επιπλέον ρευστότητα στην ΔΕΗ που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο. Ό,τι λέγεται, λοιπόν, για προβλήματα, είναι αληθές, αλλά ως προς τι; Ως προς το σκέλος της αδυναμίας αποπληρωμής  υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων που είναι το αποτύπωμα των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες προφανώς δεν άφησαν αλώβητη και την ΔΕΗ. Αυτή λοιπόν την «καυτή πατάτα», την πήραμε στα χέρια μας και έχουμε βάλει το νερό στο αυλάκι, κάνοντας ταυτόχρονα εκείνες τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που συνάδουν με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενοποίηση της ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας.

Σήμερα, λοιπόν, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν ψηφίσει το Target Model, που είμαστε από τις πρώτες χώρες  που έχουν ενσωματώσει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην νομοθεσία σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν ενσωματώσει οδηγίες για τις εξωχώριες έρευνες υδρογονανθράκων και την προστασία της εργασίας κατά την εξόρυξη, και όλα αυτά έγιναν μέσα στους δεκατρείς αυτούς μήνες. Σε πολύ λίγα από αυτά, βέβαια, δόθηκε η αντίστοιχη σημασία από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε, για το ότι έχουμε δρομολογήσει την μικρή- αλλά και την μεγάλη σε ένα δεύτερο στάδιο- ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Πήραμε μια πρωτοβουλία σε σχέση με την προστασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής παρεμβαίνοντας σε ένα στρεβλό μηχανισμό διαμόρφωσης  τιμών για τα τέλη δικτύου φυσικού αερίου. Είναι αυτό το οποίο κατηγορήθηκε ότι θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και μάλιστα κρίθηκε ότι είναι μια κίνηση επιθετική ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά, δεν μπορώ να καταλάβω, πώς μια πολιτική   που μειώνει το κόστος της βιομηχανίας στην Ελλάδα, το οποίο – ως γνωστόν – εξαρτάται από το κόστος του φυσικού αερίου, είναι μια πολιτική ενάντια στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Αυτά, πράγματι, μπορούν να τα πουν μόνο εκείνοι οι οποίοι καθημερινά, από τον Ιανουάριο του 2015,   κάνουν τη «νύχτα – μέρα».

Μπορέσαμε και ενισχύσαμε την ΕΔΕΥ, την  εταιρία του Δημοσίου για τους υδρογονάνθρακες, με μια νέα, πολύ ικανή διοίκηση η οποία ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες και έχουμε καλές ειδήσεις μπροστά μας, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Επανεκκινήσαμε τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω της ΔΕΠΑ, η οποία έχει εμπλακεί σε μεγάλα γεωστρατηγικά έργα και σχέδια όπως αυτό του IGB, του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, του πλωτού αγωγού της Αλεξανδρούπολης. Μία επιχείρηση η οποία έχει ένα μεγάλο βάρος στις πλάτες της, να βοηθήσει στη διείσδυση του φυσικού αερίου. 

Κάναμε συμφωνίες για την προμήθεια αργού πετρελαίου  με το Ιράν, την Ρωσία. Κάναμε στρατηγικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, αλλά, ταυτόχρονα και στα άλλα πεδία και αντικείμενα του υπουργείου μας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή, στα σκαριά σχεδόν ολοκληρωμένο – έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση – το νέο νομοσχέδιο  για τη δόμηση. 

Μπορέσαμε και κάναμε μια ουσιαστική παρέμβαση για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας,  φτιάχνοντας έναν νέο φορέα, εξασφαλίζοντάς του την οικονομική βιωσιμότητα, αναφέρομαι στον φορέα για το Πάρκο Τρίτση.  Ήταν στο πρώτο νομοσχέδιο αυτού του υπουργείου που κάναμε τη ρύθμιση για τα Λιπάσματα στο Κερατσίνι και ήταν μια υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης, μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να έχει το νου της στις λαϊκές γειτονιές, στους πιο – κοινωνικά – αδύναμου. Και θεωρώ ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας  και του αντικειμένου αυτού του υπουργείου, σεβαστήκαμε αυτή τη δέσμευσή μας.  

Έχουμε κι άλλα πράγματα έτοιμα, τα οποία είμαι σίγουρος ότι ο Γιώργος , γνωρίζοντας το αντικείμενο και με την πολύ καλή ομάδα του θα τα φέρει εις πέρας. Καθώς βλέπω αυτή τη στιγμή τον Γιώργο τον Πατρίκιο εδώ, τον επικεφαλής του Πράσινου Ταμείου, θέλω να σας πληροφορήσω ότι είναι σχεδόν δρομολογημένη μια νομοθετική πρωτοβουλία για την μετατροπή του χώρου εδώ, απέναντι από το υπουργείο, στο Γουδή, σε Μητροπολιτικό Πάρκο. 

Τέλος, θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια  που κάναμε, μία προσπάθεια η οποία δεν στέκεται απλά και μόνο στο περιθώριο για να ασκεί κριτική, αλλά είναι προσπάθεια μιας Αριστεράς που παρεμβαίνει στο γίγνεσθαι, για να βάλει το δικό της αποτύπωμα, πρέπει να ολοκληρωθεί με την άρνηση να πουληθεί το 17%  της ΔΕΗ. Ένα παρωχημένο σχέδιο το οποίο είναι  μια κληρονομιά την  οποία δεν μπορείς να αποποιηθείς μεν, επειδή μιλάμε για τη συνέχεια του κράτους από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά που έχει ξεπεραστεί πια από τα ίδια τα γεγονότα, και που θα θέσει σε αμφισβήτηση, θα λειτουργήσει   ως κερκόπορτα για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. 

Απ’ όποια θέση κι αν είμαι, θα το υπερασπιστώ στο υπουργικό Συμβούλιο, στη Βουλή. Διότι είμαι απόλυτα πεισμένος ότι είναι ένα σχέδιο δογματικό, παρωχημένο, το οποίο έχει μόνο μια πολιτική στόχευση: Να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση.  

Δεν υπέγραψα και δεν υπογράψαμε καμία εντολή, όπως κακόβουλα πολλοί αναπαράγουν για την ιδιωτικοποίηση του 17%. Τελεία και παύλα. Ξέρουμε τι είναι το παλιό πλάνο ιδιωτικοποιήσεων που μας κληρονόμησε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, δεν ισοδυναμεί με εντολή ιδιωτικοποίησης. Γνωρίζω ότι αυτό το θέλουν οι δανειστές. Γνωρίζω ότι το θέλουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτοί θέλανε και τη «Μικρή ΔΕΗ», θέλανε και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτοί θέλανε και την μείωση των μισθών. Αυτοί θέλανε, θέλανε, μας κληρονόμησαν την κοινωνική καταστροφή την οποία είμαστε αναγκασμένοι να διαχειριστούμε, αλλά όχι για να καταλήξουμε σε μια  μίζερη μνημονιακή πολιτική που θα την αναπαράγει, αλλά που θα ανοίγει έναν δρόμο σταθερά προς την ανάπτυξη και την υπέρβασή της.    

Φεύγουμε λοιπόν από το υπουργείο Ενέργειας ικανοποιημένοι, με ψηλά το κεφάλι και πιστοί στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις , θα συνεχίσουμε από ένα άλλο μετερίζι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λένε και οι επόμενες γενιές ότι  αυτή η κυβέρνηση που με την ψήφο του λαού ανέλαβε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, δεν λιποτάκτησε, έδωσε τις μάχες της, έσωσε ότι μπορούσε να σώσει. Δεν έχασε ποτέ τον βασικό προσανατολισμό της -  παρά τους συμβιβασμούς, παρά τις τακτικές υποχωρήσεις -   που είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός αυτής της κοινωνίας.  Αν, Γιώργο, εγώ έφτιαχνα μία κυβέρνηση μετά από χρόνια, τον πρώτο που θα σκεφτόμουνα να βάλω στο υπουργείο Ενέργειας, είσαι εσύ. 

Σ’ευχαριστώ πάρα πολύ».

Γιώργος Σταθάκης: «Είχα την τύχη ή την ατυχία, να είμαι στις διαπραγματεύσεις για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, οπότε, ηθελημένα ή άθελά μου, εξοικειώθηκα με τον άγνωστο κόσμο της ενέργειας. Νομίζω ότι η δουλειά μου είναι πιο εύκολη, καθώς παραλαμβάνω από τον Πάνο τον Σκουρλέτη με πολύ συγκροτημένο τρόπο την στρατηγική και την πολιτική μας σε ένα ευρύ φάσμα των θεμάτων του Υπουργείου. Αυτές οι στέρεες βάσεις αποτελούν μια ισχυρή παρακαταθήκη και πάνω στην οποία καλούμαστε να συνεχίσουμε. Είναι αυτονόητο ότι ο τομέας είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τον τρόπο συμβολής του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στρατηγικής σημασίας για τον τρόπο που οργανώνεται, είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο, προφανώς θα υπάρξουν και αλλαγές, είναι ένας τεράστιος τομέας ο οποίος είναι σε μεταβατικό στάδιο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και Διεθνώς.

Οι αρχές και ο τρόπος προσέγγισης: Νομίζω ότι θα διατηρήσουμε  τις βασικές αξίες  και τον τρόπο προσέγγισης  από τον Πάνο και την ομάδα και το Υπουργείο, τις υπηρεσίες που δημιουργούν μια δομή. Σαφώς, οι  προκλήσεις είναι μπροστά, υπάρχουν σύνθετα, προφανώς, θέματα κατά το μεταβατικό στάδιο που πρέπει να επιλυθούν, καθώς και να δημιουργήσουμε ζωτικό χώρο, ώστε όλο το σχέδιο της μετάβασης στον ενεργειακό τομέα  να πετύχει αυτό που όλοι επιθυμούμε, τον μέγιστο δυνατό βαθμό επενδύσεων, τον μέγιστο δυνατό βαθμό κοινωνικής μέριμνας και έμφασης στην κοινωνική διάσταση του  ενεργειακού τομέα και το πιο σημαντικό απ’ όλα, να συνάδει με τους ισχυρούς περιβαλλοντικούς στόχους που ήταν και είναι μέρος της στρατηγικής της παρούσας κυβέρνησης. 

Να ευχαριστήσω τον Πάνο για μια ακόμη φορά. Ήταν όντως, όλη η περίοδος αυτή της συνεργασίας που είχαμε σε διάφορα επίπεδα, εξαιρετική. Να του πω για μια ακόμη φορά ότι τον θαυμάζω ως πολιτικό  στέλεχος. Δεν είμαι τόσο καλός στα πολιτικά εγώ, όσο ο Πάνος. 

Να καλωσορίσω και όλους εσάς, που θα αποτελέσετε  τους συνεργάτες στην κοινή μας προσπάθεια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Γιάννης Τσιρώνης: «Προφανώς υπάρχει μια συγκίνηση όταν αφήνεις ένα πόστο και φυσικά ένα όραμα και πηγαίνεις σε ένα επόμενο. Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά της Διοίκησης, τα οποία ξέρω, παλεύουν για ένα τεράστιο αντικείμενο, πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος φεύγει, οι άλλοι πίσω μένουν με αγωνία τι θα μείνει και ελπίζω κάποια στιγμή, όταν γίνει διοικητική αναδιάρθρωση που έχει ανάγκη η χώρα μας, το Υπουργείο αυτό να βρει τη θέση που του αξίζει. Εδώ πέρα πραγματικά θεωρώ ότι ο Σωκράτης και ο Γιώργος είναι άνθρωποι που θα δώσουν αυτή τη μάχη, να έχουμε ένα Υπουργείο που να έχει ένα στελεχιακό δυναμικό, να μην έχει 14 Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, να μην έχει 5 Μηχανικούς στο μητροπολιτικό σχεδιασμό της Αθήνας, δε γίνεται δουλειά με τόσο λίγους ανθρώπους όσο άξιοι και αξιοθαύμαστοι να είναι. Εγώ λοιπόν τους ευχαριστώ γι’ αυτό που προσφέρουν με υπερβάλλοντα ζήλο, οι περισσότεροι απ’ αυτούς δουλεύουν με έρωτα.

Θέλω φυσικά να ευχαριστήσω τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και τις δημοσιογράφους για την άριστη συνεργασία που είχαμε και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη ν’ αναδεικνύουν το περιβάλλον, που ξαναλέω, είναι παραγνωρισμένο στη χώρα μας. Τώρα να μιλήσω για τη Ρένα, για τη Χριστίνα, για τον Ιάκωβο, για το Μιχάλη, για τους Γραμματείς μας, που κι εγώ τους ευχαριστώ θερμά, πιστεύω ότι κάναμε καλή δουλειά όλοι μαζί, ήμασταν μια θαυμάσια ομάδα και βέβαια δε μπορώ να παραλείψω τον Πάνο Σκουρλέτη, με τον οποίο είχαμε άριστη συνεργασία, παρόλο που εγώ προέρχομαι από διαφορετικό πολιτικό χώρο, αυτόν των Οικολόγων Πρασίνων. Μ’ αυτή την έννοια, το να έχω δίπλα μου ένα στέλεχος τόσο σημαντικό από το κυβερνόν κόμμα, ήταν πολύ μεγάλη βοήθεια. Πάρα πολλά πράγματα που ονειρευόμασταν να κάνουμε δε θα μπορούσα να τα είχα κάνει αν δεν είχα τη στήριξη του Πάνου και αυτό οφείλω να τ’ ομολογήσω. Φαντάζομαι φάνηκε στον τρόπο που παραγάγαμε τα νομοσχέδιά μας. 

Να πούμε κάτι σημαντικό: Δεν ξεκινήσαμε να κυβερνάμε από το μηδέν, ξεκινήσαμε να κυβερνάμε από το μείον 273, από το απόλυτο μηδέν. Ξεκινάγαμε χρωστώντας, με τη μισή Ελλάδα να παράγει κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ που είναι τα δάση μας. Με τα χωριά μας έρημα. Δε μπορεί να στηθεί οικονομία όταν όλη η φύση δεν προσφέρει τίποτα. Να θυμίσω ένα νούμερο που το λέω συχνά, που το είπε φέτος η Επιτροπή Περιβάλλοντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ότι οι NATURA δίνουν τζίρο στην Ευρώπη 200 δις ευρώ. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, έχει το 28% της NATURA. Κάντε τον πολλαπλασιασμό, θα δείτε ότι είναι πάνω από 10 δις ευρώ που δεν υπάρχουν στο δικό μας κύκλο εργασιών. Δεν υπάρχουν πουθενά. Δεν είναι μόνο τα δάση, είναι ότι επί χρόνια θεωρούσαν ότι η προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει. Επιτέλους σήμερα καταλαβαίνουμε ότι, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει. Δεν κοστίζει, συμφέρει. Εδώ πέρα είχαμε πολλά τέτοια στοιχήματα τέτοια. 

Ν’ αναφερθώ στα σκουπίδια και στα επικίνδυνα τοξικά και στα μέταλλα, τα λέγαμε προ ημερών, που αλλού είναι πηγή πλούτου, ενώ στην Ελλάδα είναι πηγή προστίμων; Ν’ αναφέρουμε τις NATURA, ν’ αναφέρουμε τα δάση μας, τ’ αυθαίρετα; Μπορεί, ξέρετε, κάποια χώρα ανεπτυγμένη να λειτουργεί με τέτοιοι καθεστώς αυθαιρεσίας στο δομημένο χώρο; Καθεστώς που 90% προέρχεται από αμέλειες της πολιτείας, πολυετείς και από το πελατειακό κράτος; Πώς μπορεί να έρθει ένας επιχειρηματίας σ’ ένα τέτοιο άναρχο, με την κακή έννοια της αναρχίας, περιβάλλον να επενδύσει; Και ειλικρινά ψάξτε, δεν είναι το θέμα, συνέχεια εστιάζουμε στο μονεταριστικό, αν είναι 35% ή δεν είναι 35%. Το λέω, εγώ όταν ήμουν επιχειρηματίας με 35% φόρο δουλεύαμε. Δεν πάθαμε τίποτα. Δεν ήταν εκεί το πρόβλημα, δεν είναι γι’ αυτό που δεν έρχονται. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το Υπουργείο για να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση και χαίρομαι πάρα πολύ που ο Γιώργος Σταθάκης, που έρχεται από το Υπουργείο της Οικονομίας, θα φέρει τη δική του εμπειρία στο ν’ απογειώσει κάποια αντικείμενα, όπως είναι για παράδειγμα η κυκλική οικονομία που είναι αιχμή του δόρατος παγκόσμια σήμερα. Ο ΟΟΣΑ φέτος έχει αφιέρωμα στην 4ετή του Συνδιάσκεψη που πήγαμε, την κυκλική οικονομία. 

Ν’ αναφέρω ότι στο Υπουργείο μας σε συνθήκες δύσκολες, κυρώσαμε την Σύμβαση για την κλιματική αλλαγή. Θα μου πείτε είναι εύκολο, τι έγινε, αφού το Παρίσι είναι διεθνές. Δεν είναι έτσι. Γιατί στην Ευρώπη δίνεται μάχη από τις δυνάμεις του παλιού. Υπάρχουν χώρες που δε θέλουν στην Ευρώπη σήμερα, όπως είναι η Πολωνία, το δηλώνει ευθαρσώς, και κωλυσιεργούν. Η δική μας χώρας σε συνθήκες κρίσης λοιπόν, ήταν μπροστά, ήταν στις φιλόδοξες χώρες της Ευρώπης για να περάσουμε αυτά που πήγαμε ενωμένοι στο Παρίσι και τα επιβάλλαμε τελικά και πετύχαμε τη συμφωνία. Αν η Ευρώπη είχε πάει εκεί πέρα με διαφορετικές απόψεις, άλλες η Πολωνία, άλλες η Ελλάδα, άλλες η Γαλλία, δε θα είχε πετύχει το Παρίσι. Οι χώρες υψηλής φιλοδοξίας στο Παρίσι συσπειρώθηκαν γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πήγε με μια γραμμή. Και για να έχουμε μια γραμμή, έγιναν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις. Και εκεί πέρα η Ελλάδα δεν ήταν από τις χώρες που να πει «τραβάμε χειρόφρενο γιατί έχουμε λιγνίτη», ήταν από τις χώρες που είπε «ναι, το μέλλον είναι οι ΑΠΕ, είναι οι ανανεώσιμες πηγές, εμείς πάμε με το μέλλον». Κι όποιος είναι μπροστά στο μέλλον, είναι αυτός που θα είναι και οδηγός στην οικονομία του μέλλοντος.

Δε μπορώ να μη μνημονεύσω την αγάπη των πολιτών. Νομίζω ακριβώς επειδή πιάσαμε αντικείμενο που χρόνια ο κόσμος ήταν σε ομηρία, όπως οι οικισμοί μέσα στις δασικές εκτάσεις που το ξέρουν κι οι ίδιοι ότι έχουν πρόβλημα και πρέπει κάποια στιγμή να το αντιμετωπίσεις, να το κοιτάξουμε κατάματα, όπως είναι τ’ αυθαίρετα όπως είπα, όπως ήταν τα σκουπίδια και πραγματικά νομίζω ότι είχαμε αυτή την αξιοζήλευτη θέση, να είμαστε σ’ ένα Υπουργείο που όταν πηγαίναμε κάπου, μας αγκάλιαζαν.

Θέλω να μνημονεύσω ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο συνέχεια ακουγόταν, επιτέλους να μιλήσουμε και γι’ αυτό μια και τώρα απερχόμαστε και μπορούμε να τα λέμε όλα. Διαβάζαμε συστηματικά ότι κολλάμε επενδύσεις. Καμία επένδυση δεν κόλλησε στο δικό μας Υπουργείο. Καμία. Νομίζω με το στελεχικό δυναμικό που έχουμε, σε χρόνο ρεκόρ έφευγαν όλες οι επενδύσεις. Υπάρχουν θεσμικά ζητήματα, το έχω πει, όπως για παράδειγμα μια πολύ μεγάλη γραφειοκρατία που ίσως γεννά και διαφθορά στο θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε όλοι μαζί και ν’ απλοποιηθεί, θα έχουμε άριστη συνεργασία με τους διαδόχους μας, το έχουμε ξεκινήσει, αυτό που λέμε όσο πιο καθαρούς και λίγους κανόνες βάζεις, τόσο καλύτερη είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το αντίθετο είναι οι περίπλοκοι κανόνες, οι στρυφνοί κανόνες, αυτοί που έχουν πάρα πολύ μέσα τον παράγοντα άνθρωπο, ο οποίος συχνά, ακριβώς εκεί πέρα, γεννά τη διαφθορά. Άρα εμείς βελτιώσαμε την κατάσταση σ’ αυτό τον τομέα, δεν την πήγαμε πίσω.

Αλλά να ξεκαθαρίσω ότι όταν λέμε επενδύσεις που αξίζει να γίνονται χωρίς γραφειοκρατία, δε σημαίνει επενδύσεις τύπου Νιγηρίας ή αποικιακές επενδύσεις. Εμείς θέλουμε επενδύσεις που να σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Είναι επενδύσεις του μέλλοντος. Οι χώρες οι οποίες έχουν σκληρή και άτεγκη πολιτική στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιωσιμότητα είναι αυτές που έχουν και τις καλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Οι χώρες αντίθετα που ξεπουλάνε το περιβάλλον τους, μπορεί να εισπράττουν κάποια χρήματα πρόσκαιρα λίγους μήνες και μετά, «να το βρίσκουν μπροστά τους». Δηλαδή όταν αυτή τη στιγμή πάμε σ’ επενδύσεις αποικιακές, κλέβουμε την οικονομία των παιδιών μας. Και η Ελλάδα βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση. Λαθεμένες επιλογές προηγούμενων δεκαετιών σκάνε τώρα πάνω μας και κοστίζουν τώρα. Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι τελικά κοστίζουν. Γιατί, τι διαφέρει μια περιβαλλοντική πολιτική από μια άλλη οικονομική πολιτική; Ότι ενσωματώνει και τις μελλοντικές αποθετικές ζημίες. Δεν έχει τίποτε άλλο διαφορετικό η πράσινη πρόταση, από μια άλλη οικονομική πρόταση. Κι εκεί πρέπει να ενσωματώσεις όλα τα κόστη. Αυτό που συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δεν έχουν ενσωματωθεί όλα τα κόστη και τώρα πληρώνουμε τα ιστορικά απόβλητα που κρύβονταν κάτω απ’ το χαλί με την αφελή αντίληψη τότε ότι, πχ αν δεν ενοχλήσουμε τις χαλυβουργίες στο τι θα κάνουν τα τοξικά τους απόβλητα, θα προκόβουν. Ε, δεν προκόβουν! Σήμερα δεν προκόβουν οι χαλυβουργίες και δεν προκόβουν εξαιτίας του ότι τους αναγκάζεις να πληρώσουν τα πρόστιμα. Και βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο και τα πρόστιμα πληρώνουν και ο κόσμος έχει πρόβλημα με το περιβάλλον και οι χαλυβουργίες δεν προκόβουν. Πηγαίνετε να δείτε σε άλλες χώρες πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα, ακριβώς επειδή από την αρχή μπήκαν οι κανόνες σωστά και είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Άρα λοιπόν επιχειρήσεις αποικιακές δεν τις θέλαμε και αν κολλάμε τέτοιου τύπου επενδύσεις, πρέπει να είμαστε περήφανοι.

Θέλω να μνημονεύσω επίσης την Αυτοδιοίκηση. Ξέραμε και πολλοί μας είχαν προϊδεάσει αρνητικά ότι «δε θα τα βρείτε με τους Δημάρχους, είναι Δήμαρχοι οι οποίοι είναι σε άλλα κόμματα». Είχαμε άριστες σχέσεις με τους περισσότερους Δημάρχους. Οι περισσότεροι παλεύουν για τον τόπο τους. Με τη δική τους αντίληψη, με τη δική τους νοοτροπία. Υπάρχουν πράγματα που αν δε γίνουν στην Αυτοδιοίκηση δε θα γίνουν πουθενά. Η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη για τα απορρίμματα. Αυτή τα μαζεύει, αυτή κερδίζει και το όφελος από το αν γίνεται σωστά η αξιολόγηση και αξιοποιούνται οι πόροι.

Άρα λοιπόν, εμπιστευθήκαμε την Αυτοδιοίκηση και το αποδείξαμε λίγο πρόσφατα στην Ηλεία. Και εκεί μπορούσε κάποιος να πιέσει και το ξέρω ότι υπήρξαν τέτοιες αφόρητες πιέσεις. Μα δεν γίνεται να κάνεις ανασχεδιασμό στην κυκλική οικονομία αν δεν φρενάρεις κάποια έργα. Ή έπρεπε να πάρουμε αυτά τα οποία παραλάβαμε, να είμαστε και εμείς μια από τα ίδια, ή έπρεπε να ανασχεδιάσουμε. Τον εκβιασμό που υπέστη η Ηλεία, να έχει τα απορρίμματα στους δρόμους μέχρι να αναγκαστούν οι δήμαρχοί της να ψηφίσουν ένα φαραωνικό έργο, το οποίο τελικά και οι ίδιοι το βλέπανε, φαίνεται τώρα. Τελικά, τα απορρίμματα που πάνε σήμερα στην Τριανταφυλλιά, όλα τα απορρίμματα της Ηλείας, είναι στο 1/3 περίπου της ποσότητας από αυτό που σχεδιαζόταν να γίνει το έργο. Άρα λοιπόν, δεν αποδείχτηκε μόνο ότι υπήρχε λύση. Καθαρίσαμε την Ηλεία και πάμε αυτή τη στιγμή να βρούμε και την οριστική λύση η οποία θα είναι η βέλτιστη στους αναξιοποίητους χώρους. Αλλά εκεί πέρα, γι’ αυτό λέω, είχαμε άριστη σχέση και σύμπνοια με τους δημάρχους.

Θέλω να κλείσω με μια ευχαριστία ιδιαίτερη, η οποία δείχνει και το στίγμα. Πρέπει να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ΕΚΧΑ. Είναι εδώ πέρα η κυρία Κλωνάρη, ο κ. Νάκος, αλλά δεν είναι αυτοί, είναι όλη η ΕΚΧΑ η οποία σε άριστη σχέση, πάλι με τη Διεύθυνση Δασών, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και καταφέραμε σε λίγες μέρες, θα αναρτήσουν το 37% των δασικών χαρτών. Δεν είναι μόνο ο νόμος που πέτυχε αυτό το θαύμα, που πολλοί θεωρούσαν ότι δεν θα αναρτήσουμε τίποτα, ποτέ. Είναι αυτή η καλή συνεργασία και αυτό το μοντέλο που, και στο Πάρκο Τρίτση που σωστά μνημόνευσε ο Πάνος, ενώσαμε τις δυνάμεις. Πανεπιστήμια, αυτοδιοίκηση, υπουργεία, κοινωνία των πολιτών, όλοι μέσα στο παιχνίδι, όλοι με σύμπνοια. Και γι’ αυτό νομίζω ότι θα πετύχει και θα δούμε τα αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια στο Σωκράτη και στο Γιώργο. Είμαι διπλά χαρούμενος. Νομίζω ότι είναι οι πιο άξιοι άνθρωποι γι’ αυτά τα πόστα».

Σωκράτης Φάμελλος: «Καλημέρα και από εμένα. 

Νομίζω ότι εγώ οφείλω να ξεκινήσω ως νεοεισερχόμενος με το ότι είναι πράγματι πολύ μεγάλη ευθύνη και μεγάλη τιμή για μένα, για όλους πιστεύω ότι είναι μια συλλογική στιγμή, δεν είναι προσωπική. Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι εύχομαι να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, μια πολύ αποτελεσματική συνεργασία. Αυτό αφορά τους συνεργάτες, τα στελέχη, τα στελέχη του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων και τους προεδρεύοντες και όλα τα Συμβούλια και βέβαια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί έχουμε ένα κοινό καθήκον, να ανατροφοδοτήσουμε μια πορεία προκοπής της χώρας μας μέσα από τη συνέχεια που έχει η κυβέρνηση αυτή. Κι αυτό σημαίνει και ο ανασχηματισμός. 

Νομίζω ότι ως νέοι δεν μπορούμε να κάνουμε απολογισμό, αλλά να πούμε ότι τα πολλά λόγια πρέπει να τα πούμε στον δικό μας απολογισμό. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε  ότι συνεχίζουμε ένα άξιο και σημαντικό έργο. Όμως έχουμε μια πολύ ισχυρή δύναμη πίσω μας την εξαιρετική σχέση που έχουμε με τους συναδέλφους και με τον Πάνο Σκουρλέτη και με το Γιάννη Τσιρώνη και βέβαια και με τον Υπουργό μου, το Γιώργο Σταθάκη, γιατί έχουμε και μια κοινή διάθεση να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας μας να βγει από την κρίση. Και αυτή είναι η δική μας έμπνευση και έχουμε μια πολύ σημαντική υποχρέωση να μεταφέρουμε την έμπνευση αυτή στους συνεργάτες μας και στα στελέχη που θα δουλέψουμε μαζί. Διότι, γιατί πρέπει να πούμε ότι μαζί με το καθήκον χρειάζεται και έμπνευση αυτή η δουλειά, αυτή η προσπάθεια που κάνουμε για τη χώρα μας.       

Οφείλω να πω ότι οι τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας είναι πολύ κρίσιμοι για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί είναι σημαντικά γρανάζια της ανάπτυξης και της εργασίας που είναι και είναι το κυρίαρχο, αλλά γιατί κατά την άποψή μου η ενέργεια και το περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν συστατικά στοιχεία της ταυτότητας της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι παραπάνω από το να τους αξιοποιήσουμε για να έχουμε δουλειές, για να έχουμε προκοπή, για να έχουμε εθνικό και οικογενειακό εισόδημα.      Αλλάζει εάν θέλετε και δημιουργεί ένα συμπληρωματικό στοιχείο και στη στάση ζωής του καθένα από εμάς και όχι μόνο στην πολιτική ευθύνη. Μάλλον, αυτό είναι η πολιτική ευθύνη του κάθε πολίτη, αυτή είναι η κοινωνική μας ευθύνη. Και ως ταυτότητα θεωρώ ότι η φυσική και η ενεργειακή πόροι της Ελλάδας μπορούν να είναι και περιουσία και ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να τροφοδοτήσουν και νέες λογικές. 

Νομίζω ότι και ο Πάνος Σκουρλέτης για τα ενεργειακά και ο Γιάννης Τσιρώνης για τα περιβαλλοντικά, ανέφεραν στοιχεία αυτού του νέου χαρακτήρα της οικονομίας και της λειτουργίας της χώρας. Να πω παράδειγμα ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι μόνο ανακύκλωση, δεν είναι μόνο κομποστοποίηση, που είναι, αλλά είναι και ένας νέος δευτερογενής τομέας που έχει μέσα του πολύ ισχυρότερη καινοτομία, πολύ ισχυρότερη γνώση, άρα μεγαλύτερη αξιοποίηση της επιστήμης, του νέου επιστημονικού δυναμικού, των νέων επιστημόνων και άρα ενίσχυση της χώρας. 

Ταυτόχρονα τα σημαντικά εργαλεία των χρήσεων γης που περνούν βέβαια και από το Κτηματολόγιο, αλλά και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες και τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου είναι εργαλεία ανάπτυξης και επιτάχυνσης, αν θέλετε, αλλά και εξυγίανση των σχέσεων της κοινωνίας και της οικονομίας και βέβαια νομίζω ότι όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν συστατικά στοιχεία αυτού που ονομάζουμε εμείς δίκαιη ανάπτυξη, γιατί η δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι βιώσιμη, να είναι αειφόρος, να έχει αυτά τα στοιχεία τα οποία έτσι κι αλλιώς αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας της αριστεράς και των οικολόγων, αλλά νομίζω ότι είναι και στοιχεία του κάθε Έλληνα, γιατί ποιος δεν θα ήθελε από εμάς η ζωή που ζούμε να είναι αειφόρος, να είναι βιώσιμη, να είναι δίκαιη. 

Ίσως αυτό είναι και το στοιχείο, αυτονόητο μεν θα μου πείτε, που λείπει από την αίσθηση που έχει ένας πολίτης και για τις περιβαλλοντικές λειτουργίες, αλλά και για τις κρατικές λειτουργίες συνολικότερα. Η αίσθηση του αυτονόητου, αλλά η αίσθηση του δίκαιου και της προκοπής που ξεκινάει κάθε μέρα από τον καθένα μας ως άτομο, αλλά ολοκληρώνεται στο κοινωνικό σύνολο που ζούμε. Βέβαια για να τα πετύχουμε όλα αυτά, χρειαζόμαστε ισχυρές υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές, θα είναι αξιολογημένες, θα είναι αποκεντρωμένες, θα είναι λειτουργικές, θα έχουν ανοιχτή πόρτα στον πολίτη. Αναφέρθηκε και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η επικοινωνία η δική μας πρέπει να είναι σε πρώτο χρόνο άμεση και αποτελεσματική. Αλλά θα έχει και σοβαρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους. Θα είμαστε τίμιοι απέναντι στη σχέση μας με τον πολίτη και τον επιχειρηματία, αλλά πρέπει να είναι τίμια και η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος απέναντι στην κοινή περιουσία όλων μας. 

Το περιβάλλον είναι κοινό αγαθό. Νομίζω ότι αυτή είναι και η ουσία της κοινής ευθύνης που η Ευρώπη έχει ως βασικό στρατηγικό στοιχείο στη λειτουργία της. Η κοινή ευθύνη σημαίνει ότι όλοι θα είμαστε τίμιοι, δίκαιοι απέναντι σε όλους. Υπάρχει ευθύνη της πολιτείας πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ευθύνη όμως και του οικονομικού παραγωγού, υπάρχει και η ευθύνη του πολίτη. Να ελέγχουμε και να ελεγχόμαστε και να επιστρέψει η ισονομία, γιατί κανένας δεν θα έχει μια προτεραιότητα έναντι των άλλων στη σχέση του και με την κυβέρνηση και με την κοινωνία. 

Θα ήθελα να βάλω δυο πράγματα κλείνοντας. Το διεθνές πεδίο του Υπουργείου αυτού δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση. Το διεθνές πεδίο είναι πρώτα απ’ όλα οι διεθνείς φορείς στους οποίους συμμετέχουμε, τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα που έχει η χώρα μας, αν θέλετε με την πρωτοπορία, ή εάν θέλετε με την πρωτοβουλία που έχει και στο μεσογειακό επίπεδο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη να βάζει ζητήματα και στις μεγάλες οργανωτικές συμφωνίες, να βάλει το στίγμα της Μεσογείου στις μεγάλες συμφωνίες και στις μεγάλες συζητήσεις που γίνονται παγκόσμια.    Η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, σημαίνει ότι εμείς θα είμαστε παρόντες και πολιτικά και προσωπικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία δεν θα αφήσουμε να γίνεται μακριά από τη χώρα μας, γιατί θεωρώ ότι είχαμε καθυστερήσει σε αυτό τον τομέα. 

Και το δεύτερο είναι ότι το Υπουργείο αυτό νομίζω ότι έχει την εκπληκτική ικανότητα να συνομιλεί απευθείας με την καινοτομία και να την καλέσει μέσα του. Το είπα και προηγουμένως, η νέα επιστήμη, τα νέα μυαλά, δεν είναι μόνο νέοι επιστήμονες, είναι εάν θέλετε και ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από ένα κατεστημένο που δεν αξιοποιούσε ούτε τις νέες τεχνολογίες, ούτε τη νέα σκέψη, αλλά μπορεί έτσι να εξυπηρετεί καλύτερα την κοινωνία, να έχει μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος, να έχει μεγαλύτερο δημόσιο όφελος και αυτό νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον όλων. Καλή μας επιτυχία, καλή μας συνεργασία σε όλους. Είπαμε ότι εμείς θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Έχουμε μια πλούσια παρακαταθήκη, μεγάλες ευθύνες από τη δουλειά που κάναμε τον τελευταίο χρόνο. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε  όλοι μαζί. Μόνοι μας δεν θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί, νομίζω ότι έχουμε πολύ καλύτερα και περισσότερα πράγματα να κάνουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)