to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 30.11.2019

Διεθνή

Η Τεχεράνει θεωρεί «υπερβολικό» τον απολογισμό της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταστολή

Χθες, Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε πως 161 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης σε μια χώρα που πλήττεται από σοβαρή ύφεση.


Το Ιράν χαρακτήρισε σήμερα «υπερβολικό» τον απολογισμό μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 160 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε με την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

«Οι στατιστικές των διεθνών οργανισμών για όσους σκοτώθηκαν στα πρόσφατα επεισόδια δεν είναι αξιόπιστες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Τζαμάλ Ορφ, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Αυτοί οι οργανισμοί «υπερβάλλουν» ως προς τους αριθμούς, κατήγγειλε.

Χθες, Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε πως 161 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης σε μια χώρα που πλήττεται από σοβαρή ύφεση.

Η εισαγγελία αναμένεται να ανακοινώσει έναν απολογισμό στη βάση των αριθμών που έλαβε από το γραφείο του ιατροδικαστή, δήλωσε ο Ορφ, χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) δήλωσε την Τετάρτη πως η εξουσία «απέκρυψε εκ προθέσεως» τον απολογισμό των νεκρών και των συλλήψεων κατά την καταστολή των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις και κράτησαν πολλές ημέρες.

Οι αρχές επαναλαμβάνουν πως η αμφισβήτηση, στη διάρκεια της οποίας βενζινάδικα, αστυνομικά τμήματα, τεμένη και δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση, είναι το αποτέλεσμα μιας «συνωμοσίας» που εξυφάνθηκε στο εξωτερικό.

Το Ιράν διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της επαναφοράς και αυστηροποίησης των οικονομικών κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2018.

Η βενζίνη επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν και η κυβέρνηση δήλωσε πως τα έσοδα που θα προέλθουν από την αύξηση της τιμής (50% για τα πρώτα 60 λίτρα μηνιαίως, η τιμή θα τριπλασιάζεται στη συνέχεια) θα δοθούν εξ ολοκλήρου στα νοικοκυριά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σύμφωνα με το Irna, η πρώτη δόση της βοήθειας καταβλήθηκε από τις 18 έως τις 23 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)