to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 14.01.2019

Διεθνή

Τ. Μέι: Το Brexit κινδυνεύει εάν καταψηφιστεί η συμφωνία διαζυγίου

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε σήμερα τους βουλευτές ότι το Brexit θα κινδυνεύσει εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία της για την αποχώρηση από την ΕΕ.


«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ οι οποίοι επιθυμούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να σταματήσουν το Brexit και οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για το κάνουν», δήλωσε η Μέι.

Το να μπλοκαριστεί το Brexit είναι τώρα πιθανότερη έκβαση από το να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε η Μέι.

   Η συμφωνία της Μέι βάλλεται πανταχόθεν: οι θιασώτες της αποχώρησης θέλουν καθαρότερο διαζύγιο, ενώ οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ πιέζουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

   Η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις, έγραψε ότι οι αντάρτες βουλευτές σκοπεύουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από τη Μέι αυτή την εβδομάδα, αποβλέποντας στην ακύρωση ή την αναβολή του Μπρέξιτ.

   Προτρέποντας τους βρετανούς κοινοβουλευτικούς να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε, η Μέι θα υπενθυμίσει πως πριν από το δημοψήφισμα του 2016, τόσο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών είχαν δεσμευθεί πως θα εφάρμοζαν την απόφαση των Βρετανών.

   «Αυτοί ήταν οι όροι υπό τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες. Εάν η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, το ΗΒ θα συνέχιζε να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ», θα εξηγήσει.

   Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσει, «η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα αντιλαμβανόταν το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ παρά την ψήφο υπέρ της παραμονής, ή ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε τη διεξαγωγή άλλου ενός δημοψηφίσματος».

   Η Μέι θα απαιτήσει από τα μέλη του κοινοβουλίου να «αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους για την πίστη του βρετανικού λαού στη δημοκρατία μας».

Δεν αλλάζει η ημερομηνία ψήφισης της συμφωνίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι η ημερομηνία του Brexit, που έχει ορισθεί για την 29η Μαρτίου, δεν πρέπει να αναβληθεί, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει απόλυτα αυτό το ενδεχόμενο, ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, που αναμένεται να ψηφίσουν επί της συμφωνίας για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αύριο.

«Δεν πιστεύω ότι η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου πρέπει να μετατεθεί» υπογράμμισε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Αυτή παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησής μου, να αποχωρήσουμε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου», όμως «ορισμένοι προτίθενται να βρουν έναν τρόπο να την εμποδίσουν», συμπλήρωσε η ίδια.

Επιπλέον, η Τερέζα Μέι προέτρεψε τους βουλευτές σήμερα να ρίξουν μια «δεύτερη ματιά» στη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο, που, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να απορρίψει τη συμφωνία.

Στη βαθύτερη κρίση των τελευταίων 50 ετών στη βρετανική πολιτική σκηνή, η Μέι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντήλλαξαν επιστολές, όπου δίνονται διαβεβαιώσεις για τη συμφωνία αποχώρησης.

Η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν μια ευκαιρία στη συμφωνία, επισημαίνοντας τις εγγυήσεις που εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες και προειδοποιώντας το κοινοβούλιο ότι διακινδυνεύει τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν ψηφίσει κατά της συμφωνίας.

«Επομένως, λέω προς τους βουλευτές όλων των πλευρών σε αυτή τη Βουλή των Κοινοτήτων, σε όποιο συμπέρασμα κι αν έχετε καταλήξει προηγουμένως, στις επόμενες 24 ώρες, ρίξτε σε αυτή τη συμφωνία μια δεύτερη ματιά», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Όχι, δεν είναι τέλεια. Και ναι, είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού» σημείωσε, προτρέποντας το ακροατήριο να σκεφθεί ότι οποιαδήποτε απόφαση λάβει θα κριθεί από την Ιστορία.

«Λέω ότι θα πρέπει να εκπληρώσουμε τη βούληση του βρετανικού λαού και να συνεχίσουμε με το οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τη χώρα μας, στηρίζοντας αύριο αυτή τη συμφωνία».

Αργότερα σήμερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα απευθυνθεί σε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, επιχειρώντας να τους πείσει να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να δώσουν νέες διαβεβαιώσεις σε σημερινή επιστολή τους

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit στην αυριανή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, η ΕΕ αναμένεται να δώσει σε σημερινή επιστολή της νέες διαβεβαιώσεις, μετέδωσε παράλληλα το RTE News.

Η επιστολή αυτή θα αφορά το πιο επίμαχο κομμάτι της συμφωνίας με την ΕΕ --το backstop. Σε αυτήν θα υποστηρίζεται ότι το δίχτυ αυτό ασφαλείας δεν είναι η λύση που προτιμάει η ΕΕ για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, ότι αυτό δεν υπονομεύει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ούτε εντάσσεται σε οποιαδήποτε καλυμμένη προσπάθεια από την ΕΕ να "προσαρτήσει" τη Βόρεια Ιρλανδία, προσθέτει το RTE.

Η Βρετανία θα παραδώσει επίσης την δική της επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας παράλληλης ανταλλαγής, σύμφωνα με το RTE, ενώ αναμένεται και η δήλωση της Μέι στο κοινοβούλιο στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ σημείωσε σήμερα ότι η προκαθορισμένη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι η Βρετανία να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αν αυτή στην οποία κατέληξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την ΕΕ δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

"Η κυβέρνηση θέλει η αποχώρηση να γίνει με μια συμφωνία, αλλά (η κυβέρνηση) θέλει επίσης να προετοιμαστεί και για μια (αποχώρηση) χωρίς συμφωνία αν δεν περάσει οποιαδήποτε συμφωνία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτή θα είναι η προκαθορισμένη πολιτική (η αποχώρηση χωρίς συμφωνία)", δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

"Δεν θεωρώ την έλλειψη συμφωνίας ως εθνική αυτοκτονία. Πιστεύω ότι η έλλειψη συμφωνίας θα ζημιώσει την οικονομία μας, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατή η επιβίωση. Πιστεύω ότι η μη αποχώρηση της Βρετανίας είναι πολιτικά μια καταστροφή από την οποία μπορεί να μην ανακάμψουμε", κατέληξε.

FAZ: «Μην περιμένετε exit από τo Brexit»

Μην περιμένετε exit (έξοδο) από τo Brexit, προειδοποιεί σήμερα κάνοντας ένα λογοπαίγνιο αυτούς που αντιτίθενται στο Brexit η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Οι αντιτιθέμενοι σε ένα χαοτικό Brexit (χωρίς συμφωνία) είναι οι ίδιοι (...) ένα χαοτικό μάτσο που δεν έριξε το βάρος του στο πολιτικό σκέλος με εποικοδομητικό τρόπο", σημειώνει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της.

"Ως εκ τούτου οι φίλοι της Βρετανίας στην ΕΕ που μπορεί να ήλπιζαν σε μια έξιτ από την Μπρέξιτ θα έκαναν λάθος να ελπίζουν σε μια αποτυχία της (Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα) Μέι", σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Κι αυτό "διότι η πρωθυπουργός έχει δίκιο: το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από διόμισυ χρόνια είχε μικρή διαφορά, αλλά ήταν ξεκάθαρο. Έδωσε φωνή στους πολίτες που αισθανόντουσαν από καιρό παραμελημένοι", αναφέρεται σε άλλο απόσπασμα από το σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας.

"Το γεγονός ότι το 'κατεστημένο' απέτυχε να περιγράψει ρεαλιστικά τις συνέπειες του Brexit τότε, δεν δίδει σήμερα στους βουλευτές το δικαίωμα να αγνοήσουν τους δημοκρατικούς κανόνες του παιγνιδιού και να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος", υπογραμμίζει.

"Στην πραγματικότητα, εναπόκειται στους βουλευτές (και τους φιλο- και τους αντι-Brexit) να βρουν την καλύτερη λύση - από κοινού", καταλήγει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)