to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 14.06.2018

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος - 154 υπέρ, 144 κατά


Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. 

Σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, τάχθηκαν 154 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ 144 βουλευτές από την αντιπολίτευση ψήφισαν όχι.

Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Την τροπολογία καταψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ενώ την υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα, κατά την ομιλία, προανήγγειλε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, αμέσως μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να κατατεθεί επισήμως αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης. Προκάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (διαβάστε αναλυτικά). 


Ευκλ. Τσακαλώτος: «Έχουν καταρρεύσει όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης στην οικονομία»

«Δεν υπάρχει επιχείρημα που ακούμε τους τελευταίους 18 μήνες, που δεν έχει καταρρεύσει. Έχει καταρρεύσει ότι θα υπάρχει ο κόφτης, ότι δεν θα φτάσουμε στους στόχους, δεν θα βγούμε στις αγορές, δεν θα πάρουμε κάτι για το χρέος, θα υπάρχει τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην κριτική που ασκήθηκε από τα άλλα κόμματα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Απευθυνόμενος ειδικά προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως ήρθε πλέον ο καιρός «να συζητήσουμε σοβαρά για το μέλλον της χώρας» και τον μέμφθηκε για την στρατηγική του, η οποία, όπως είπε, δεν έχει ευρύ ορίζοντα. «Αυτήν τη στρατηγική που ακολουθείτε για να έχετε ευχαριστημένους τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, δεν βγαίνει. Θα συσπειρώσετε τον πυρήνα της ΝΔ και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ταβάνι. Έπρεπε να κοιτάτε πολύ πιο ψηλά από αυτό» τόνισε. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθη, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αν θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης πως με την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ενισχύει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του και αν θεωρεί ότι θα υπάρξει Ευρωπαίος ηγέτης που θα πει ότι καλώς πράττει ο αρχηγός της ΝΔ όταν δεν στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτήν τη συγκυρία (διαβάστε αναλυτικά).

 

Χρ. Μαντάς: Κλείνουμε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων που πλήγωσαν βαθιά τη χώρα και το λαό μας

"Η έγκριση του πολυνομοσχεδίου βάζει οριστικά τέλος σε σενάρια που εδώ και μήνες καλλιεργούσαν και επεδίωκαν συστημικοί κύκλοι, διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα", ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε ότι "σήμερα, κλείνοντας την 4η αξιολόγηση, κλείνουμε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων που πλήγωσαν βαθιά τη χώρα μας και το λαό μας προκαλώντας καταστροφή που όμοιά της δεν έχει δει χώρα σε καιρό ειρήνης".

"Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κύκλο, για τον οποίο, ναι μεν δεν γνωρίζουμε σημαντικά δεδομένα, όπως τις αποφάσεις για το χρέος, αλλά γνωρίζουμε με σαφήνεια ότι η χώρα φεύγει από το βραχνά των αξιολογήσεων, των πιέσεων και των εκβιασμών για χρεοκοπία", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι "η χώρα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές για να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, φεύγει από τη σκληρή επιτροπεία και ανακτά μέρος της κυριαρχίας της" (διαβάστε αναλυτικά).

Η αντιπολίτευση:

Η πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια

Την Τετάρτη 13/6 ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Πέμπτη. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί πριν από τη Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που κρίνει την ολοκλήρωση του προγράμματος και το ζήτημα του χρέους. Αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας πρόβαλε η ΔΗΣΥ, με την έναρξη στην Ολομέλεια, της σχετική συζήτησης, με το σχετικό αίτημα να απορρίπτεται από την πλειοψηφία. 

Απορρίφθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΔΗΣΥ

Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωσαν αντιρρήσεις για το άρθρο 60 παρ. 5 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι δεν ισχύει η παύση ή ο περιορισμός της τοκογονίας αν απορριφθεί από τα δικαστήρια αίτηση υπαγωγής των οφειλών στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου ρύθμισης οφειλών δανείων στις τράπεζες. Επιπλέον, αντέδρασαν στο άρθρο 109, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση βάζει εγγύηση περιουσία που έχει υπαχθεί στο υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και οι μετοχές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Τέλος, πρόβαλαν αντιρρήσεις και για το άρθρο που προβλέπει τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων σε ενιαίο λογαριασμό, από τους ΟΤΑ και τη Βουλή, σημειώνοντας ότι θίγεται η αυτοτέλειά τους. «Η κυβέρνηση έχει ζηλέψει και τις διομολογήσεις της Υψηλής Πύλης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών να τεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στη βούληση της κυβέρνησης.

Τις αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας στήριξε η αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ, πάντως, δια των εκπροσώπων του, χαρακτήρισε υποκριτική τη συζήτηση, επικαλούμενο σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε για τους τόκους υπερημερίας ότι το Σύνταγμα ρητά προβλέπει πού επιτρέπεται η αναδρομικότητα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μην ευνοηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αν και μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επισήμανε ότι το δικαστήριο είναι εκείνο που κρίνει αν κάποιος πρέπει να προστατευθεί βάσει των διατάξεων για τα «κόκκινα δάνεια» και το δικαστήριο κρίνει αν κάποιος δανειολήπτης δεν χρειάζεται να προστατευθεί και άρα πρέπει να καταβάλει τους τόκους για το δάνειο του.

Αναφορικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το παράδειγμα της Βουλής που τοποθέτησε τα 3/4 του αποθεματικού της στην ΤτΕ και κέρδισε χρήματα, για να επισημάνει ότι αντίστοιχο κέρδος είχαν οι δήμοι που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Είπε ακόμη ότι δεν θίγεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και δεν θίγεται ούτε και η αυτοτέλεια της Βουλής.

Για τις δε εγγυήσεις στο υπερταμείο, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την... ανησυχία του για τη «συλλογική αμνησία» που χτύπησε -όπως είπε- τους 222 βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τον Ν. 4336, το νόμο, δηλαδή, που προέβλεψε πως όταν συγκροτηθεί το υπερταμείο θα είναι αντισυμβαλλόμενος για το δάνειο που έλαβε η χώρα το 2015 και θα έχει κάποιες εγγυήσεις.

Στο αυτοδιοίκητο της Βουλής αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, ο οποίος επισήμανε ότι η Βουλή έχει ιδιαίτερο κωδικό στην ΤτΕ από τον οποίο γίνεται όλη η διαδικασία πληρωμών της. Τα αποθεματικά της Βουλής ήδη κατά τα 3/4 έχουν κατατεθεί στην ΤτΕ και η κίνηση αυτή αποφέρει στη Βουλή περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι το πολυνομοσχέδιο αφορά το υπόλοιπο 1/4 του αποθεματικού της Βουλής και δεν θίγεται το γεγονός ότι η Βουλή έχει δικό της προϋπολογισμό.

Οι τοποθετήσεις στη συζήτηση της Τετάρτης:


Στις κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο

Ψηφίστηκε χτες, Τρίτη, επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 121 άρθρα -εκτός της ρύθμισης για την αναπροσαρμογή του  ΕΝΦΙΑ ,που κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας- και πληθώρα διατάξεων που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:


Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας και δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας και κοινωνικές δράσεις, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019- 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο.

Όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, βασική επιδίωξη του ΜΠΔΣ είναι η διαμόρφωση πολιτικών που θα συνδυάζουν, με συνέπεια και συνέχεια, την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία με την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής προσαρμογής σήμερα, αλλά και την ορθολογική απόδοση του μερίσματος της οικονομικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, εφέτος προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται σε 3,96% του ΑΕΠ το 2019, σε 4,15% του ΑΕΠ το 2020, σε 4,53% του ΑΕΠ το 2021 και σε 5,19% του ΑΕΠ το 2022. Έτσι, από το 2019 και μετά θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, τον οποίο η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο ΜΠΔΣ, προτίθεται να αξιοποιήσει, ώστε, σε κάθε περίπτωση, το πρωτογενές αποτέλεσμα της περιόδου 2019- 2022 να μην υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί για την υιοθέτηση μόνιμων μειώσεων φόρων, που θα συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και της στοχευμένης ενίσχυσης των πρωτογενών δαπανών, με στόχο τη διατηρήσιμη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

 Όπως αναλύεται στο Μεσοπρόθεσμο:

 1. Το 2019, δημοσιονομικός χώρος 700 εκατ. ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά σε παρεμβάσεις μείωσης των φορολογικών βαρών.

 2. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος του 2020 θα διατεθεί κατά 75% σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και κατά 25% σε κοινωνικές δαπάνες, ενώ αυτός των ετών 2021- 2022 θα διατεθεί ισόποσα μεταξύ φορολογικών ελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών.

 Στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, όπως η αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2019 (ύψος 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου) και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 (παρέμβαση ύψους 1,920 δισ. ευρώ). Το σύνολο των παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019, αλλά σε καθαρή βάση το σύνολο των επικαιροποιημένων παρεμβάσεων περιορίζεται σε 2,156 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ταυτόχρονα, συμπεριλαμβάνονται τα ψηφισμένα αντίμετρα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020, του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% με ετήσιο κόστος 877 εκατ. ευρώ, καθώς και του φορολογικού συντελεστή 29% σε 26% για τις επιχειρήσεις με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Ανάπτυξη, επενδύσεις και μείωση της ανεργίας

Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2% εφέτος (στα 182,959 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια, κατά 2,4% το 2019 (στα 189,743 δισ. ευρώ), κατά 2,3% το 2020 (στα 197,218 δισ. ευρώ), κατά 2,1% το 2021 (στα 204,572 δισ. ευρώ) και κατά 1,8% το 2022 (στα 212,002 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα θα προέλθει από τις συνιστώσες της τελικής εγχώριας ζήτησης, με κύρια επίδραση αυτή της διατηρήσιμης, εύρωστης αύξησης των επενδύσεων. Η συνεισφορά των επενδύσεων στην πραγματική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2019, με το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στο 9,2% μεταξύ 2018 και 2022.

 Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να διπλασιάσει τη συνεισφορά της στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2019, και να τη διατηρήσει περίπου στο 0,8% του ΑΕΠ στην υπόλοιπη μεσοπρόθεσμη περίοδο. Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 0,5% εφέτος, κατά 1% το 2019, και κατά 1,2% κάθε χρόνο την περίοδο 2020- 2022. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,1% εφέτος, κατά 12,1% το 2019, κατά 9,4% το 2020, κατά 7,7% το 2021 και κατά 5,7% το 2022. Η αύξηση αυτή, επισημαίνεται, θα πραγματοποιηθεί εν μέσω αντίστοιχης αύξησης στην πραγματική μισθολογική δαπάνη της οικονομίας κατά 1,8% μεταξύ 2019 και 2022, και στον πραγματικό μέσο μισθό κατά 0,5% την περίοδο 2018- 2022.

 Τα εν λόγω στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών υποδηλώνουν τη συνέχιση της ανοδικής τάσης στην απασχόληση μισθωτών, με μέσο ρυθμό 1,2% την περίοδο 2019- 2022. Ίδιου ρυθμού αύξηση αναμένεται κατά μέσο όρο και για τη συνολική απασχόληση, με την ανεργία να μειώνεται στο 14,3% του εργατικού δυναμικού στο τέλος της μεσοπρόθεσμης περιόδου. Ειδικότερα, η ανεργία από 19,9% εφέτος, θα αποκλιμακώνεται σε 18,2% το 2019, σε 16,6% το 2020, σε 15,4% το 2021 και σε 14,3% το 2022.

 Στα υπόλοιπα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου, ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί 0,6% εφέτος, κατά 1,2% το 2029, κατά 1,3% το 2020, κατά 1,5% το 2021 και κατά 1,7% το 2022. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,6% εφέτος, κατά 4,6% το 2019, κατά 4,4% το 2020 και κατά 3% κάθε χρόνο το 2021 και το 2022. Μικρότερη θα είναι η αύξηση των εισαγωγών, κατά 5,5% εφέτος, κατά 4,4% το 2019, κατά 4,2% το 2020 και κατά 2,9% κάθε χρόνο το 2021 και το 2022.

Δημόσιο χρέος

 Όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο, η ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, μέσω των οποίων βελτιστοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρεολυσίων και μειώθηκε σημαντικά ο επιτοκιακός κίνδυνος μετά τη βελτίωση της αναλογίας χρέους / σταθερού επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου, είχε θετικό αντίκτυπο στην επιτυχή συνέχιση της εκδοτικής δραστηριότητας της χώρας στις διεθνείς αγορές.

 Το προσεχές χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, επισημαίνεται, καθώς πρέπει να επιβεβαιωθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση του Δημοσίου στις κεφαλαιαγορές και να συνεχιστούν οι επαφές με τους θεσμικούς εταίρους για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας, τα οποία θα εξασφαλίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη ενσωμάτωση στο ύψος του δημοσίου χρέους, στο τέλος του 2022, των εκτιμώμενων αναβαλλόμενων τόκων που προέκυψαν στο πλαίσιο των αποφάσεων αναφορικά με το δεύτερο πρόγραμμα. 

 Για τον λόγο αυτό, έχουν ήδη τεθεί οι ακόλουθοι βασικοί στόχοι αναφορικά με τη μελλοντική στρατηγική διαχείρισης δημοσίου χρέους:

 * Κάλυψη των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου μέσω μίας συνεχούς και μόνιμης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, βασιζόμενη σε μία αποτελεσματική στρατηγική εμπέδωσης σχέσεων εμπιστοσύνης και προσέγγισης επενδυτών.

 * Ενεργή διαχείριση των κινδύνων αγοράς που ενυπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημόσιου χρέους.

 * Διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων τόσο του κράτους όσο και των λοιπών φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

 * Διαχείριση της βραχυχρόνιας ταμειακής ρευστότητας του Δημοσίου.

 Σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες του Μεσοπρόθεσμου, το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σε 335 δισ. ευρώ εφέτος (183,1% του ΑΕΠ), σε 323,3 δισ. ευρώ το 2019 (170,4% του ΑΕΠ), σε 318,3 δισ. ευρώ το 2020 (161,4% του ΑΕΠ), σε 313,3 δισ. ευρώ το 2021 (153,1% του ΑΕΠ) και σε 318,7 δισ. ευρώ το 2022 (150,3% του ΑΕΠ).

 Στο Μεσοπρόθεσμο περιγράφονται συγκεκριμένοι εξωγενείς παράγοντες κινδύνου (π.χ. σχέσεις Ευρώπης- ΗΠΑ), οι οποίοι, εφόσον πραγματοποιηθούν, ενδέχεται να επιδράσουν δυσανάλογα σε οικονομίες με υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, όπως είναι η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, βραχυπρόθεσμα η δημιουργία ταμειακών αποθεματικών, που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας στην αμέσως μετά το τέλος του Προγράμματος εποχή, θεωρείται από την κυβέρνηση ως εκ των ων ουκ άνευ για τη θωράκισή της.

 Στο πλαίσιο αυτό, ο κεντρικός λογαριασμός του Δημοσίου μετονομάζεται σε «Ελληνικό Δημόσιο- Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου» («Ενιαίος Λογαριασμός») και όλοι οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης τηρούνται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και εντάσσονται στον Ενιαίο Λογαριασμό. Ο υπουργός Οικονομικών μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού παρακολουθεί και προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, δύναται, μεταξύ άλλων, να μειώνεται το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης του φορέα από τον προϋπολογισμό.

Αποκρατικοποιήσεις

 Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, την περίοδο 2018- 2022 προβλέπονται συνολικά έσοδα ύψους 3,955 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία κατανέμονται σε 2,031 δις. ευρώ εφέτος, σε 1,204 δισ. ευρώ το 2019, σε 238 εκατ. ευρώ το 2020, σε 212 εκατ. ευρώ το 2021 και σε 270 εκατ. ευρώ το 2022.

 Τα έσοδα του 2018 θα προέλθουν από τους διαγωνισμούς που έχουν κλείσει σε προηγούμενα έτη και λαμβάνονται οι επόμενες δόσεις (π.χ. ΟΠΑΠ, ψηφιακό μέρισμα, ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων), την πώληση λοιπών ακινήτων, καθώς και νέους διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν ή διεξήχθησαν και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο έτος, π.χ. ΟΛΘ, ΟΤΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΔΕΣΦΑ κ.ά. Από το 2019 και μετά, τα έσοδα θα προέλθουν κυρίως από διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να διεξαχθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως π.χ. Εγνατία Οδός, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ κ.ά.

 Σημειώνεται, παράλληλα, ότι με διάταξη του πολυνομοσχεδίου ορίζεται πως το υπερταμείο αμετάκλητα και άνευ όρων εγγυάται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την έγκαιρη εκπλήρωση από το δικαιούχο κράτος- μέλος των υποχρεώσεων του δικαιούχου κράτους μέλους βάσει της σύμβασης, και υπόσχεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος- μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή σε σχέση με τη σύμβαση, το υπερταμείο μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά βάσει αυτής της εγγύησης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 25 εκατ. ευρώ.

Προσλήψεις

 Ο όρος προσλήψεων/αποχωρήσεις από 1:4 το 2017 και 1:3 εφέτος, γίνεται 1:1 κάθε χρόνο την περίοδο 2019- 2022. Συνολικά προβλέπονται 42.521 προσλήψεις και 44.174 αποχωρήσεις (ειδικά για την κεντρική διοίκηση προβλέπονται 32.759 προσλήψεις και 31.901 αποχωρήσεις).

 Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 7.266 προσλήψεις, με βάση τόσο τον κανόνα προσλήψεων του τρέχοντος έτους, όσο και το υπόλοιπο προσλήψεων προηγούμενων ετών που δεν υλοποιήθηκαν, των προσλήψεων για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση απόφασης κατανομής (όπως προσλήψεις σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων κ.λπ.) και των εισαγωγών ένστολων στις παραγωγικές σχολές.

 Ειδικότερα, στον προγραμματισμό προσλήψεων περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τα εξής:

 *Για τις εισαγωγές ένστολων στις παραγωγικές σχολές των υπουργείων Εθνικής 'Αμυνας, Εσωτερικών (πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για το 2018 και καθένα από τα επόμενα έτη της περιόδου 2019- 2022, έχει προβλεφθεί αριθμός προσλήψεων στο πλαίσιο του εκάστοτε ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στα ανώτατα όρια δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού αυτών των υπουργείων.

 *Στο υπουργείο Υγείας, προβλέπονται οι προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, με βάση προκηρύξεις προηγούμενων ετών, οι οποίες περιλαμβάνονται στα ανώτατα όρια δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού τόσο του υπουργείου Υγείας, όσο και των γενικών κρατικών δαπανών ως νέες προσλήψεις.

 *Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει υπολογισθεί η πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και η πρόσληψη λοιπού προσωπικού στα δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες, με βάση προκηρύξεις προηγουμένων ετών, και έχουν περιληφθεί ως νέες προσλήψεις στις γενικές κρατικές δαπάνες.

 *Στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει υπολογισθεί η πρόσληψη μελών ΔΕΠ, με βάση εγκριτικές αποφάσεις προηγουμένων ετών της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, για την κάλυψη των σχετικών αναγκών, και έχουν περιληφθεί ως νέες προσλήψεις στις γενικές κρατικές δαπάνες.

 *Στον ΟΑΕΔ, στους ΟΤΑ, καθώς και στους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, έχει υπολογισθεί η πρόσληψη εργασιακών συμβούλων και λοιπού προσωπικού, με βάση εγκριτικές αποφάσεις προηγουμένων ετών της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, για την κάλυψη των σχετικών αναγκών.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)

 Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, για το 2018 προβλέπεται η υλοποίηση έργων που αντιστοιχούν σε πόρους συνολικού ύψους 6,75 δισ. ευρώ. Από αυτά, ποσό ύψους 5,75 δισ. ευρώ αφορά σε συγχρηματοδοτούμενα έργα (αναλυτικότερα περίπου 4,06 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την έναρξη και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ 2014- 2020, ενώ περίπου 1,69 δισ. ευρώ θα διατεθεί για λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα). Τέλος, ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την υλοποίηση έργων χρηματοδοτούμενων από αμιγώς εθνικούς πόρους. Για την περίοδο 2019- 2022, οι διαθέσιμοι πόροι, ώστε να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ανέρχονται συνολικά σε 29,2δισ. ευρώ.

 Μεταξύ των έργων είναι εκείνα για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας, καθώς και διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, επενδυτικές δαπάνες των υπουργείων και των περιφερειών (για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης και της εκπαίδευσης), ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, συντηρήσεις υποδομών, κάλυψη εκτάκτων αναγκών (όπως η αποκατάσταση ζημιών σε έργα υποδομής από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές κ.ά. και η ενίσχυση των πληγέντων από αυτές), καθώς και έργα ενίσχυσης της βιομηχανίας στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Διευκόλυνση της επαναδραστηριοποίησης επιχειρηματιών που πτώχευσαν

Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με «τις διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022» περιλαμβάνονται δύο άρθρα αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορούν, την επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών, και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες που πτώχευσαν.

Αναλυτικότερα, στο άρθρο 23 του πολυνομοσχεδίου προστίθενται τρία εδάφια στο άρθρο 966 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αφορά την κατάσχεση της κινητής περιουσίας του οφειλέτη και την μη κατακύρωση ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό (άκαρπος πλειστηριασμός). 

Κατά την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η επίμαχη τροπολογία αποσκοπεί στην επίσπευση της όλης διαδικασίας επανάληψης του πλειστηριασμού: Σήμερα προβλέπεται ότι αν δεν παρουσιαστούν πλειοδότες, το πράγμα που πλειστηριάζεται κατακυρώνεται στην τιμή της πρώτης προσφοράς σε εκείνον υπέρ του οποίου έγινε η εκτέλεση, αν το ζητήσει. Αν δεν υποβληθεί αίτηση, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στο νέο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο (μετά από σχετική διαδικασία) μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 30 ημέρες με την ίδια ή κατώτερη τιμή. 

Με το άρθρο 23 του πολυνομοσχεδίου, επισπεύδονται οι διαδικασίες και οι 30 ημέρες γίνονται 8 εργάσιμες ημέρες - και σε 8 ημέρες πρέπει να εκδίδεται η σχετική απόφαση από την ημέρα της συζήτησης. 

Η δεύτερη τροποποίηση που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο, αφορά τον Πτωχευτικό Κώδικα και συγκεκριμένα τον αποστιγματισμό της πτώχευσης και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα - που πτώχευσαν χωρίς να τους βαρύνει κακόπιστη συμπεριφορά. 

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 24 του σχεδίου νόμου, προβλέπεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία ελλείψει πτωχευτικής περιουσίας δεν δύνανται να πτωχεύσουν και παραμένουν σε διαρκή εκκρεμότητα, τόσο τα ίδια, όσο και οι τρίτοι που συνέχονται επιχειρηματικά με αυτά. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στόχος του άρθρου είναι η επαναδραστηριοποίηση των επιχειρηματιών εκείνων, που παρά τις έντιμες προσπάθειες απέτυχαν να διαφύγουν τον «συναλλακτικό θάνατο».


Βασικές προτεραιότητες για την Οικονομία και την Ανάπτυξη

Για την Οικονομία και την Ανάπτυξη, οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως περιγράφονται στο πολυνομοσχέδιο "για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022" είναι οι εξής: 

Νέος αναπτυξιακός νόμος: α) Προκήρυξη επόμενων κύκλων των ήδη ενεργοποιημένων καθεστώτων και ενεργοποίηση των καθεστώτων «Ενισχύσεις Καινοτομικού χαρακτήρα για ΜΜΕ», «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και «Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά σχέδια», β) Δημιουργία Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) με διαχειριστή την ΤΑΝΕΟ ΑΕ, και στόχο τη συμμετοχή σε ΜΜΕ υπό δυσκολία, αλλά με προοπτικές ανάπτυξης, γ) αξιολόγηση του συνόλου των καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου ώστε να διερευνηθεί η επίτευξη των τεθέντων στόχων και η τυχόν αναμόρφωσή τους.

Χρηματοδότηση από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Μόχλευση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Εντός του 2018 θα ολοκληρωθεί η επιλογή των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών για το ταμείο επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Υποδομών (Infrafof) και θα υπογραφούν οι επιμέρους επιχειρησιακές συμφωνίες. Ταυτόχρονα το 2018 είναι σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ´ οίκον" αλλά και του EquiFund (Tαμείο επενδυτικών Συμμετοχών).

Αναμόρφωση του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων και μεγάλων εγχώριων επενδύσεων.

Δημιουργία καθεστώτος ενισχύσεων για έργα έρευνας και ανάπτυξης για τα κέντρα παροχής ενδοομιλικών υπηρεσιών.

Ολοκλήρωση της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2018-2021»

Υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη των εξαγωγών και τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας.

Μεταρρύθμιση για την απλούστευση των επιμέρους διαδικασιών αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και σχέδιο δράσης για την άσκηση εποπτείας και τη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων.

Υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Δράσης σε κρίσιμους Βιομηχανικούς Κλάδους με σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του εθνικού ΑΕΠ, με πιλότο τον κλάδο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Δημιουργία φορέα για τη διασύνδεση των κλάδων Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας - Τουρισμού.

Επέκταση των Υπηρεσιών μίας στάσης στο σύνολο του κύκλου ζωής της επιχείρησης, δημιουργία παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας.

Αναβάθμιση λειτουργιών και υποδομών του ΕΣΗΔΗΣ.

Τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ελληνικού Σήματος, ανάπτυξη σύγχρονης Πλατφόρμας Καταναλωτή και τηλεφωνικής γραμμής 1520, αναμόρφωση του συστήματος εποπτείας της αγοράς και αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του ΣΥΚΑΠ.

Ψηφιοποίηση του μητρώου εμπορικών σημάτων, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του κύκλου ζωής των εμπορικών σημάτων.

Ψήφιση Νόμου, ίδρυση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ευρύτερα του ιδιωτικού χρέους.

Σχεδιασμός σημαντικών αναπτυξιακών έργων, σε συνεργασία με Υπουργεία, Δήμους και Περιφέρειες σε τομείς όπως κοινωνικές υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων, περιβάλλον, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κ.ά. αξιοποιώντας το εργαλείο ΣΔΙΤ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)