to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 18.03.2016

Διεθνή

Η συριακή αντιπολίτευση απορρίπτει το σχέδιο ομοσπονδιοποίησης των Κούρδων της Συρίας

Δεκάδες οργανώσεις ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης καταδίκασαν την εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής ζώνης από τους Κούρδους της Συρίας στις ζώνες που έχουν υπό τον έλεγχό τους, στις βόρειες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και το στρατιωτικό σκέλος του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τρομοκρατικές οργανώσεις.


Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ανταρτικές οργανώσεις, ορισμένες εκ των οποίων εκπροσωπούνται στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδιοποίηση που επιδιώκουν οι Κούρδοι αποτελεί ένα "σχέδιο για τη διαίρεση" της Συρίας. "Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη διακήρυξη (...) για την ομόσπονδη ή αυτόνομη περιοχή στη βόρεια Συρία και τη θεωρούμε ένα επικίνδυνο βήμα με στόχο τη διαίρεση της Συρίας" αναφέρεται στο κείμενο αυτό που υπογράφεται από σχεδόν 70 οργανώσεις. "Η ενότητα του λαού και του συριακού εδάφους (...) συνιστούν κόκκινη γραμμή", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, οι Κούρδοι της Συρίας και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση ενός "ομοσπονδιακού συστήματος" στις ζώνες που ελέγχουν, ένα μοντέλο που ελπίζουν ότι θα εφαρμοστεί σε όλη τη Συρία μετά τη λήξη του πολέμου. Αυτή η πρωτοβουλία τους όμως απορρίφθηκε αμέσως από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, από την αντιπολίτευση, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Οι αντάρτες απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν "κάθε πολιτική και στρατιωτική δύναμη" που έχουν στη διάθεσή τους για να μην εφαρμοστεί το κουρδικό σχέδιο. "Πολλές οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν την επανάσταση του συριακού λαού και τις θυσίες του (...) για να εγκαθιδρύσουν εθνοτικές, εθνικιστικές και θρησκευτικές οντότητες" συνεχίζει η ανακοίνωση. Η διακήρυξη των Κούρδων συγκρίνεται επίσης με την προσπάθεια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να εγκαθιδρύσουν ένα "χαλιφάτο" στα εδάφη που ελέγχουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση υπογράφεται από τις οργανώσεις Τζάις αλ Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ) και Τζάμπχα Σαμίγια (Μέτωπο του Λεβάντε). Οι Κούρδοι ελέγχουν πάνω από το 10% του συριακού εδάφους και τα τρία τέταρτα των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία. Ωστόσο, δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Άγκυρας που θεωρεί "τρομοκρατικό" το κόμμα PYD.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)