to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:08 | 30.01.2018

Διεθνή

Η σύνοδος του Σότσι ζητεί «να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας»

Οι συμμμετέχοντες στην ειρηνευτική σύνοδο του Σότσι, στη Ρωσία, απηύθυναν έκκληση να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι ο συριακός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει για το είδος της διακυβέρνησής του, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters


Οι συμμμετέχοντες στην ειρηνευτική σύνοδο του Σότσι, στη Ρωσία, απηύθυναν έκκληση να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι ο συριακός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει για το είδος της διακυβέρνησής του, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οργάνωσε το αποκαλούμενο Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διακόγου στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την έναρξη διαλόγου με αντικείμενο την κατάρτιση ενός νέου συντάγματος για τη Συρία.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επί των "βασικών αρχών" που θεωρούνται ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να σωθεί η Συρία μετά από σχεδόν επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου και υιοθέτησαν μια "δημοκρατική" οδό για τη χώρα, μέσω εκλογών.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στο Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου, η συνάντηση αυτή οδήγησε στη σύσταση μιας επιτροπής, αποτελούμενης από 150 μέλη, που θα αναλάβει να συζητήσει τις αναθεωρήσεις στο υπάρχον σύνταγμα της Συρίας.

 «Η Μόσχα σκοτώνει αμάχους» φώναξαν αντιπρόσωποι σε Λαβρόφ

Η σύνοδος συγκαλείται με πρωτοβουλία της Μόσχας, του κυριότερου συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη συγκατάθεση της Τεχεράνης και τη Άγκυρας. Βασική επιδίωξη είναι να καθοριστεί το νέο Σύνταγμα της Συρίας. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε τις εργασίες του συνεδρίου διαβάζοντας μια δήλωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην οποία ανέφερε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου η Συρία να γυρίσει μια «τραγική σελίδα» στην ιστορία της.

Όμως ορισμένοι αντιπρόσωποι σηκώθηκαν και άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι σκοτώνει αμάχους στη Συρία με τις αεροπορικές επιδρομές της.

Το συμβάν μεταδόθηκε από τη ρωσική δημόσια τηλεόραση, όπου δύο φρουροί ασφαλείας φαίνονται να πλησιάζουν έναν άνδρα στο ακροατήριο λέγοντάς του προφανώς να καθίσει στη θέση του και να μην κάνει φασαρία.

Άλλοι αντιπρόσωποι στη διάσκεψη, που διεξάγεται στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, σηκώθηκαν την ίδια στιγμή από τη θέση τους και εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Ρωσία. Ο Λαβρόφ είπε στους αντιπροσώπους να τον αφήσουν να τελειώσει την ομιλία του λέγοντας ότι θα έρθει και η δική τους σειρά να μιλήσουν αργότερα σήμερα.

Επίσης, μία ομάδα αντιπροσώπων, που περιελάμβανε μέλη της ένοπλης αντιπολίτευσης που είχε φθάσει στο Σότσι από την Τουρκία, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της πόλης μέχρις ότου απομακρυνθούν οι σημαίες και τα εμβλήματα της συριακής κυβέρνησης.

«Θα επιστρέψουμε στην Τουρκία», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Άχμαντ αλ-Μπούρι, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν. «Ό,τι κι αν γίνει δεν θα εισέλθουμε στο Σότσι. Ενημερώσαμε (τους Ρώσους) για τους όρους μας να απομακρύνουν όλα τα εμβλήματα και τις σημαίες που εκπροσωπούν τη συριακή κυβέρνηση.»

Ο Μοχάμεντ Αντνάν, δημοσιογράφος και μέλος της συριακής αντιπολίτευσης που εδρεύει στην Τουρκία, δήλωσε πως περίπου 70 άνθρωποι που ανήκουν στην ομάδα αυτή βρίσκονται στο αεροδρόμιο και περιμένουν αεροπλάνο για να επιστρέψουν στην Άγκυρα.

Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή Συριακών Διαπραγματεύσεων (CNS) που εκπροσωπεί τις κυριότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και οι Κούρδοι, που έχουν μπει στο στόχαστρο μιας επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, γεγονός που εξανεμίζει τις ελπίδες για την επίτευξη απτής προόδου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)