to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:39 | 04.06.2018

Πολιτική

Η συνεργασία για μια κοινωνική Ευρώπη στις συναντήσεις του Ν. Βούτση στην Πορτογαλία

Κατά τις συνομιλίες υπογραμμίσθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διαπνέονται από αμοιβαιότητα και αδελφοσύνη, ενώ «από την πορτογαλική πλευρά εκφράστηκε ο σεβασμός και ο θαυμασμός προς τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κατέβαλε προκειμένου να βγει από την οικονομική κρίση»


Η συνεργασία για μια δημοκρατική-κοινωνική Ευρώπη και η ειρήνη, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Νίκου Βούτση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Πορτογαλίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είχε σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο του πορτογαλικού Κοινοβουλίου Εδουάρδο φέρο Ροντρίγκες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο νε Σόουζα, τον υπουργό Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα και τον υφυπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Πέδρο Νούνο Σάντος.

Κατά τις συνομιλίες υπογραμμίσθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των κοινοβουλίων τους διαπνέονται από αμοιβαιότητα και αδελφοσύνη, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, «από την πορτογαλική πλευρά εκφράστηκε με έμφαση ο σεβασμός και ο θαυμασμός προς τον ελληνικό λαό για τις θυσίες και τους κόπους που κατέβαλε προκειμένου να βγει από την οικονομική κρίση, διαχειριζόμενος ταυτόχρονα με ανθρωπισμό τις πρωτόγνωρες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρήκε την αλληλεγγύη που της άξιζε».

Παράλληλα, ο Ν.Βούτσης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, που ενισχύθηκαν από τις πρόσφατες κοινές εμπειρίες τους, αφού «Ελλάδα και Πορτογαλία επελέγησαν μαζί με άλλες δυο-τρεις μικρές οικονομίες να αποτελέσουν ένα είδος πειραματόζωου μέσα στην ΕΕ, γιατί δεν μπορούσαν να θιγούν οι μεγάλες οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

«Σήμερα είμαστε αισιόδοξοι» τόνισε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι «το στοίχημα που βάλαμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, φαίνεται ότι μπορούμε να το κερδίσουμε. Διότι εκτός από τις δεσμεύσεις τις αντικοινωνικές που υπήρχαν στο πρόγραμμα του μνημονίου, επί τρία χρόνια έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά κοινωνικά, θετικά μέτρα, από την πολιτική την οποία ασκήσαμε. Παραδείγματος χάριν, δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουνε πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχουν επεκταθεί πάρα πολύ οι πολιτικές των επιδομάτων στις ευπαθείς κατηγορίες, ενώ έχουν γίνει και σημαντικές αλλαγές στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών με εκσυγχρονισμό του δικαιϊκού συστήματος της χώρας».

Αναφερόμενος εξάλλου στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για συνεργασία των χωρών του Νότου υπογράμμισε ότι «έχουν τεθεί πια τα πολύ κρίσιμα ζητήματα της κοινωνικής σύγκλισης, της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών και της ειρήνης, από τα οποία θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ή αν θα κλείσει επώδυνα για τις κοινωνίες ο κύκλος αυτός».

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε επίσης το φλέγον πρόβλημα της συνεχιζόμενης αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής, αλλά και άλλων περιοχών της ασιατικής και της αφρικανικής ηπείρου, εξαιτίας πολέμων, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών εκατομμυρίων προσφύγων και τροφοδοτεί την τρομοκρατία. Σε αυτό το πρόβλημα - σημείωσε- πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη άμεσα, αλλιώς κινδυνεύει να οδηγηθεί σε θάνατο και οι λαοί σε απόγνωση. Επίσης, εξέφρασε την αγωνία του για την αδυναμία επίλυσης τόσο του Παλαιστινιακού όσο και του Κυπριακού, δύο υπερώριμων ζητημάτων -όπως τα χαρακτήρισε- που θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση έξω από τον διεθνή ρόλο της ως πόλου ειρήνης.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ Ν. Βούτσης: Όλοι πλέον προεξοφλούν απολύτως ότι κλείνει το πρόγραμμα στα τέλη Αυγούστου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)