to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 09.03.2015

Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης: Πετύχαμε ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου (βίντεο)

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες, για τα αποτελέσματα της συνόδου του Eurogroup.


«Το σημερινό Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος και τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μετά τον Ιούνιο εποχή.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, απάντησε πως «δεν έχουμε χάσει χρόνο. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές άρχισε να εργάζεται, όχι μόνο να κυβερνά αλλά να προγραμματίζει το δρόμο αλλά και τις στάσεις και διαδικασίες που θα χρειάζονταν».

«Χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και τρία Eurogroup για να θέσουμε τα θεμέλια. Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να τρέχουμε τα υπουργεία μας και να έχουμε έναν κατάλογο αναθεωρήσεων και αλλαγών, δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Επίσης διευκρίνισε ότι εμείς υποβάλαμε μία λίστα με επτά προτάσεις και θα υποβάλουμε άλλη μία λίστα με άλλες επτά προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσουμε και θα κριθούμε.

Ακόμη έκανε λόγο και στο γεγονός ότι κάποιοι αναφέρονται στους θεσμούς ως τρόικα.

«Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους τη στείλουμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι φορείς στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε τη στενή επαφή. «Η ιδέα των τεχνοκρατών της τρόικα που θα μπαίνουν μέσα στα υπουργεία και θα επιβάλουν μέτρα που έχουν αποτύχει αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τους δώσουμε ότι στοιχεία χρειάζονται για να κάνουν και την εργασία που πρέπει» είπε τοποθετούμενος στο ζήτημα.

Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει για την επίθεση που φέρεται πως δέχθηκε κατά το σημερινό Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διευκρίνισε πως ο Γερμανός πολιτικός τον ρώτησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και του το εξήγησε.

Ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να  προχωρήσει σε  μονομερείς ενέργειες.

Τόνισε όμως πως η  ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετεί στο πλαίσιο της λαϊκής κυριαρχίας που είναι αποφασισμένη να σεβαστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε βολές κατά του «κίτρινου Τύπου» που διαστρεβλώνουν δηλώσεις του, όπως για το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόβλημα.

Σχολίασε ως "δυστυχές" το γεγονός ότι "μερίδα τύπου χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές για λόγους τους οποίους θέλω να πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνουν" και συμπλήρωσε αναφορικά με τη στρέβλωση των δηλώσεων του για το θέμα του δημοψηφίσματος από την Corriere della Sera ότι η απάντηση του αφορούσε υποθετικό ερώτημα παρουσιάστηκε ως πιθανή εκδοχή. Η επικεφαλίδα δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της απάντησής μου απάντησε πολλές φορές στις επόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα.

"Κακή δημοσιογραφία" χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ότι δήθεν δεν είναι καλές οι σχέσεις του με τον κ. Δραγασάκη, οι οποίες όμως όπως διαβεβαίωσε ο Γ. Βαρουφάκης είναι άριστες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)