to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 22.07.2012

Πολιτική

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο e-volos.gr

Με μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης και ιδιαίτερα καυστική σε πλείστα όσα θέματα, επέλεξε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας να κορυφώσει την επίσκεψή του στον Βόλο και πιο συγκεκριμένα στο Portaria Hotel, όπου από την Τρίτη διεξάγεται το φετινό Θερινό Πανεπιστήμιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.


Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο διευθυντή του e-Volos.gr Αντώνη Κουμιώτη.

Μιλώντας για τα επεισόδια στην Χαλυβουργία Ασπρόπυργου, κατήγγειλε ωμή παρέμβαση, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε "εντολή" προς τον πρωθυπουργό, από την εφημερίδα "Καθημερινή" μέσω κύριου άρθρου της και εν συνεχεία δεύτερη παρέμβαση του πρωθυπουργού προς την Εισαγγελέα, για την οποία αναρωτήθηκε, αν τελικώς παρενέβη κατόπιν εντολής από το Μαξίμου, διερωτώμενος ξεκάθαρα εν τέλει για το αν υπάρχει διάκριση εξουσιών στον τόπο.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τα επεισόδια στην Χαλυβουργία, δήλωσε:

"Ενώ υπήρξε αυτή η προσπάθεια από την πλευρά των εργαζομένων, την ίδια στιγμή, για λόγους πιστεύω συμβολικούς, γιατί ακριβώς κάποιοι θέλουν με συμβολικό τρόπο να δείξουν ότι έχουν τη δυνατότητα να τσακίζουν κάθε αντίσταση και κάθε κοινωνικό αγώνα, μετά από εντολή του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης, την επόμενη μέρα η Εισαγγελία προέβη στην δυνατότητα να ζητήσει από τα μέσα καταστολής την παρέμβαση και το "άνοιγμα" του εργοστασίου. Νομίζω ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό. Και κυρίως χαρακτηριστικό είναι το να σκεφτεί κανείς, ότι πριν από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού υπήρξε η παρέμβαση μέσα από το κύριο άρθρο μίας μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας αθηναϊκής, της "Καθημερινής", όπου εν πάση περιπτώσει είναι γνωστό ότι υποστηρίζει πολιτικά, δικαίωμά της είναι, αλλά υποστηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών δυνάμεων στον τόπο, καλώς ή κακώς εννοούμενης επιχειρηματικότητας, αμέσως λοιπόν μετά από αυτή την παρέμβαση ενεργοποιήθηκε το Μαξίμου και ενεργοποιήθηκε η Εισαγγελία. Και αναρωτιέμαι: Υπάρχει διάκριση εξουσιών σε αυτό τον τόπο; Η τέταρτη εξουσία, η μιντιακή εξουσία, δίνει εντολή στην εκτελεστική εξουσία. Η εκτελεστική εξουσία δίνει εντολή στην δικαστική εξουσία; Η Εισαγγελέας δηλαδή ενήργησε κατόπιν εντολής του Μαξίμου; Για να μην σχολιάσω βεβαίως ότι όλοι όσοι υπεραμύνονται αυτής της απόφαση ομνύουν στο ιερό δικαίωμα στην εργασία. Βεβαίως και εγώ μαζί τους. Ποιοί είναι όμως αυτοί που ομνύουν στο ιερό δικαίωμα στην εργασία; Αυτοί που επί δύο χρόνια έχουν οδηγήσει πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας στην ανεργία με τις πολιτικές τους. Λοιπόν πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή η κοροϊδία σ' αυτόν το τόπο".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς σχετικά με αποκάλυψη μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, που κάνει λόγο για ραδιενεργό φορτίο της Χαλυβουργίας Βόλου το οποίο εστάλη στην Ιταλία και οι Ιταλοί το επέστρεψαν πίσω, απάντησε, λέγοντας:

"Έχω την αίσθηση ότι αν ακολουθούσαμε κατά γράμμα την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα είχαμε προστατεύσει πολύ περισσότερο το περιβάλλον στη χώρα μας... Υπάρχει η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν του περιβαλλοντικούς κινδύνους με σοβαρότητα.

Και δεν συμφωνώ με την άποψη που λέει ότι η περιβαλλοντική προστασία βρίσκεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα στην εργασία ή την ανάπτυξη. Αυτό είναι ένα ιδεολόγημα που έχουμε εφεύρει για να δικαιολογήσουμε την επιμονή μας σε πολιτικές που αδιαφορούν για την προστασία του περιβάλλοντος και επικεντρώνουν τα πάντα στην προστασία του κέρδους. Το κέρδος μπορεί να είναι ευνόητο να προστατευτεί στο βαθμό που δεν προσβάλει την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία. Άλλο πράγμα εξάλλου είναι το κέρδος και άλλο το υπερκέρδος".


Εν συνεχεία και ερωτηθείς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ειδικότερα εφόσον φέρει και τον τίτλο του αντιπροέδρου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δήλωσε: 


"Το "ανήκομεν εις την Δύσιν" του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχει γίνει όχι απλά ανήκομεν, παραδινόμαστε εις τους ισχυρούς της Δύσης. Το οποίο είναι λάθος κατά την άποψή μου και πρέπει να αλλάξει. Η χώρα πρέπει να αξιοποίησει τις δυνατότητές της και πρέπει να τις αξιοποίηση με μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ούσα χώρα της ευρωζώνης, με ότι συνεπάγεται αυτό με τα καθήκοντα αλλά και τα δικαιώματα που έχει, γιατί μόνο για καθήκοντα μιλάμε, αλλά ταυτόχρονα και εκτός πλαισίου της ευρωζώνης μπορεί συνάψει σοβαρές διακρατικές συμφωνίες, μπορεί να έχει συμμαχίες, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα".

"Έκκληση προς την κυβέρνηση να κρατηθεί μακρυά από επικίνδυνες πολεμικές περιπέτειες στη γειτονιά μας..."

"Θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μία φορά την έκκλησή μας προς την κυβέρνηση να κρατηθεί μακρυά από επικίνδυνες πολεμικές περιπέτειες στη γειτονιά μας. Διότι η Συρία είναι γειτονιά μας ακόμα και το Ιραν υπό μία έννοια δεν είναι μακρυά και αν είναι μακρυά γεωγραφικά, δεν είναι καθόλου μακρυά σε σχέση με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η χώρα μας, αν εμπλακεί σε τέτοιου είδους πολεμικές περιπέτειες. Συνέπειες που έχουν να κάνουν τόσο με το εμπάρκο στο πετρέλαιο, φανταστείτε μια χώρα που βρίσκεται για πέμπτη χρονιά σε σκληρή ύφεση να μην έχει και τη δυνατότητα εισαγωγής πετρελαίου και δευτερευόντος βεβαίως συνέπειες που μπορεί να έρθουν από τα πιθανά αντίποινα που οι φίλιες δυνάμεις προς το Ιράν που θέλουν να επιφέρουν στο Ισραήλ, που είναι στη γειτονιά μας ή σε δυνάμεις που υποστηρίζουν πολεμικές περιπέτειες, διότι η βάση της Σούδας στη Κρήτη πρέπει να ξέρετε ότι είναι ενδεχομένως οριακά εντός του βεληνεκούς αντιποίνων...  Άρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί και μετρημένοι στις κινήσεις που θα κάνουμε...". 

"Άλλα τα μέτρα και τα σταθμά με τα οποία αντιμετωπίστηκε το καθεστώς Καντάφι, άλλα τα μέτρα και τα σταθμά με τα οποία αντιμετωπίζεται η κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα..."

"Πίστευω ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει γρήγορα στρατηγική, να συνειδητοποιήσει τους μεγάλους κινδύνους ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή και να συνειδοτοποιήσουμε επίσης ότι δεν μπορεί να είμαστε συνοδοιπόροι πολεμικών επιχειρήσεων όταν μάλιστα αυτές βρίσκουν ως αφορμή ενδεχόμενα σημαντικές αφορμές, εγώ δεν θα πω ότι είναι ασήμαντη αφορμή η στάση του προέδρου Άσαντ στη Συρία, αλλά θα ήθελα να πω ότι εδώ έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλα τα μέτρα και τα σταθμά με τα οποία αντιμετωπίστηκε το καθεστώς του Καντάφι στη Λιβύη, άλλα τα μέτρα και τα σταθμά με τα οποία αντιμετωπίζεται για παράδειγμα εδώ και τρεις δεκαετίες η κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα".

"Όταν μιλάμε για την απόπειρα του ιρανικού καθεστώτος να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, θα πρέπει εξίσου επικριτικοί να είμαστε στην απόπειρα ή στις ήδη τελεσμένες ενέργειες του Ισραήλ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια και μάλιστα για πολεμική χρήση..."

"Με αυτή την έννοια λοιπόν εμείς θα πρέπει ως χώρα να έχουμε μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Και όταν μιλάμε για την απόπειρα του ιρανικού καθεστώτος να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, θα πρέπει εξίσου επικριτικοί να είμαστε και στην απόπειρα ή στις ήδη τετελεσμένες ενέργειες του Ισραήλ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια και μάλιστα για πολεμική χρήση. Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να πρωτοστατήσει σε μία εκστρατεία, σε μια καμπάνια, σε πρωτοβουλίες διεθνείς για την αποπυρηνικοποίηση της Μεσογείου και την αποπυρηνικοποίηση του Περσικού Κόλπου". 

Τέλος, αναφερόμενος στην Οικονομία της χώρας, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε καυστικός, λέγοντας:


"Η χώρα δεν έχει σχέδιο και αυτό είναι δραματικό που σας λέω... Στο όνομα του εμείς θα φέρναμε τη δραχμή, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη δραχμή αυτοί που ορκίζονται και ομνύουν στο ευρώ. Μην σας ξαφνιάζει. Θυμηθείτε τί  λέγανε για την αναδιάρθρωση του χρέους ο κύριος Σαμαράς,  κύριοι Σαμαρά ακόμη και ο κύριος Βενιζέλος, ο κύριος Παπαδήμος. Ο κύριος Παπαδήμος έγραφε άρθρα ολόκληρα  σε Κυριακάτικες εφημερίδες λίγες εβδομάδες πριν αναλάβει πρωθυπουργος, για το ότι είναι αντίθετος στο PSI και έγινε πρωθυπουργός με στόχο να το εφαρμόσει. Ο κύριος Σαμαράς έλεγε, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας η λέξη αναδιάρθρωση, και μόλις αποφασίστηκε έσπευσαν οι ίδιοι να το παρουσίασουν ως εθνικό στόχο, ως απόφαση σωτηρίας και να το φέρουν στον ελληνικό λαό με δάφνες και τυμπανοκρουσίες. 

Δεν θα ξαφνιαστώ λοιπόν αν οι ίδιοι άνθρωπου που πρωί, μεσημέρι, βράδυ, ορκίζονται στο ευρώ, είναι αυτοί που θα μας παρουσιάσουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ως μεγάλη εθνική επιτυχία. Θα είναι μια πολύ δύσκολη εξέλιξη όμως αν συμβεί, η οποία θα επιφέρει μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτό το ενδεχόμενο. Και πρέπει να προετοιμαστούμε αφενός μεν βεβαίως για να το αποτρέψουμε, αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτιστο, αφετέρου δε όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για το εάν είναι αδύνατο να το αποτρέψεις τί κάνεις για να προστατευτείς, τί κάνεις για να προστατεύσεις τον πληθυσμό, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που είναι οι μη προστατευμένοι, όχι αυτοί που τα έχουν στην Ελβετία και θα έρθουν πίσω με τα ευρώ και θα αγοράζουν όλη την Ελλάδα, αλλά αυτοί οι οποίοι είναι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού". 

"Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο... Για να σώσουμε την χώρα πρέπει να πάμε κόντρα στο ρεύμα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πάει κόντρα στο ρεύμα, αλλά θα κάνει ότι της ζητήσουν οι πιστωτές και οι εταίροι για να προστατεύσουν αυτοί τα δικαιώματά τους και όχι για να προστατευτούν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού..."

"Εμείς έχουμε οργανώσει το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας, πρωτίστως για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά αν αυτό το ενδεχόμενο επισυμβεί έχουμε σχέδιο συγκροτημένο, ώστε οι συνέπειες από μια τέτοια μετάβαση να είναι οι μικρότερες δυνατές στους αδύναμους, να είναι οι μικρότερες δυνατές στα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που θα είναι ευάλωτα σε μια τέτοια προοπτική... Για να σώσουμε την χώρα, για να σώσουμε την κοινωνία, θα πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και κυρίως να πάμε κόντρα στο ρεύμα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πάει κόντρα το ρεύμα και να προστατεύσει την κοινωνία, αλλά θα κάνει ότι της ζητήσουν οι πιστωτές και οι εταίροι για να προστατεύσουν αυτοί τα δικαιώματά τους και όχι για να προστατευτούν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Υπό αυτή την έννοια είμαι πάρα πολύ ανήσυχος". 


Αν υπήρχε ελπίδα για την Ευρώπη, θα ήταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας, στο πλευρό του προέδρου του Κ.Ε.Α. και Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κομματος της Γαλλίας Pierre Laurent, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε:

"Αν υπήρχε μια σημαντική ελπίδα για την Ευρώπη, αν υπήρχε ελπίδα για ένα δημιουργικό σοκ, θα ήταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία".

O Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του τόνισε πως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, πως πρόκειται για έναν κοινωνικό πόλεμο και όχι εθνικό, ενώ προέβλεψε πως η κρίση θα χτυπήσει σύντομα την καρδιά της Ευρώπης με την σύγκρουση να είναι άγρια, κάνοντας λόγο για ένα άμεσο εναλλακτικό στρατηγικό σχέδιο, που θα αποτρέψει την Ευρώπη από την καταστροφή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίασε την Ευρώπη με μια γάτα που περπατάει στον αέρα και αρνείται να το συνειδητοποιήσει, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποντίκι, που θα γινόταν η αιτία, να αποσπάσει την προσοχή της γάτας, κάνοντας την να κοιτάξει κάτω και να δει το κενό, επισημαίνοντας πως όσο κανείς δεν απαιτεί από την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι περπατάει στον αέρα, τότε αυτή θα συνεχίσει και η πτώση θα είναι άγρια.

O A. Tσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Χαλυβουργίας, επισημαίνοντας πως μετά το δημοσίευμα μιας μεγάλης εφημερίδα που αναφερόταν στο γεγονός πως είναι αδιανόητο κάποιοι να στερούν το δικαίωμα στην εργασία, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έδωσε εντολή στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να επιληφθεί του θέματος και την επόμενη μέρα η Εισαγγελία έδωσε με τη σειρά της εντολή στα ΜΑΤ να παρέμβουν.

Αναρωτήθηκε μάλιστα ο Α. Τσίπρας, πως μέσα σε 36 ώρες συγχρονίστηκαν όλες οι εξουσίες μαζί και έδωσαν λύση σε ένα θέμα 9 μηνών, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η Δικαστική Εξουσία λειτουργεί βάση εντολών της εκτελεστικής εξουσίας και αυτή βάση εντολών της "μιντιακής" εξουσίας.

Τέλος σημείωσε πως: "Χωρίς συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν πάμε μπροστά. Η δική μας επιτυχία θα είναι ένα πυροτέχνημα που θα σβήσει αν δεν υπάρξουν μικροί ή μεγαλύτεροι ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει πως δεν είναι ένα πυροτέχνημα".


Πηγή: www.e-volos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)