to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:54 | 02.03.2016

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Η συνέντευξη Άσαντ στη γερμανική τηλεόραση: Καλεί για κατάθεση των όπλων την αντιπολίτευση, αρνείται ευθύνες για τον εμφύλιο

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη δημόσια γερμανική τηλεόραση και σε μια κρίσιμη για την εκεχειρία στιγμή ο σύρος πρόεδρος Ασάντ την αποκαλεί αχτίδα ελπίδας για τη χώρα του και κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή. Δείτε το σχετικό βίντεο.


H πλήρης συνέντευξη μεταδόθηκε χθες βράδυ στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD και ο σύρος πρόεδρος έδωσε απαντήσεις όχι στα αραβικά αλλά στα αγγλικά, έχοντας δουλέψει άλλωστε επί χρόνια στη Βρετανία ως οφθαλμίατρος. Να έχει αυτό άραγε κάποια σημασία; Σε κάθε περίπτωση εδώ και μέρες τα όπλα έχουν σιγήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χώρα του. Βέβαια, το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί τον κυβερνητικό στρατό ότι παραβιάζει τη συμφωνία.

H συνέντευξη Ασαντ (αγγλικά)

«Καταθέστε τα όπλα»

Ο πρόεδρος Ασάντ έχει διαφορετική άποψη. Στην αποκλειστική συνέντευξη προς τη γερμανική τηλεόραση θεωρεί τους τρομοκράτες υπεύθυνους για την παραβίαση της εκεχειρίας. Όπου τρομοκράτες γι' αυτόν είναι όλοι οι αντίπαλοι της συριακής ηγεσίας. «Οι τρομοκράτες καταπάτησαν από την πρώτη στιγμή την εκεχειρία στη Συρία. Ο συριακός στρατός δεν προχώρησε σε αντίποινα για να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επιτυχίας της συμφωνίας. Αυτό μπορούμε από πλευράς μας, αλλά όλα έχουν και τα όριά τους. Υπάρχει και η άλλη πλευρά».

Το όνομα του συρου πρόεδρου γραμμένο σε τοίχο στην πόλη Χομς

Το όνομα του Σύρου προέδρου γραμμένο σε τοίχο στην πόλη Χομς

Στην άλλη πλευρά κατά τον Ασάντ ανήκουν κυρίως οι μετριοπαθέστεροι των ανταρτών, που από την αρχή του εμφυλίου μάχονται κατά της συριακής ηγεσίας και τώρα συναίνεσαν στην εκεχειρία. Για να σταματήσει η διένεξη ο σύρος πρόεδρος ζητά από τους αντιπάλους τους το εξής:

«Καταθέστε τα όπλα, δεν έχει σημασία εάν θέλετε να συμμετέχετε στην πολιτική διαδικασία ή όχι ή εάν δεν ακολουθείτε καμιά πολιτική ατζέντα. Από νομικής και συνταγματικής άποψης και για το συμφέρον του συριακού λαού και σε σχέση με τις βασικές αρχές που ισχύουν σε κάθε κράτος, για μένα ένα είναι βασικό: ότι εσείς ως πολίτες δεν έχετε το δικαίωμα να κυκλοφορείτε με πολυβόλα και να τα στρέφετε εναντίον ανθρώπων και της περιουσίας τους».

«Καλύτερα να παρέμεναν στη χώρα»

Ο σύρος πρόεδρος κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα του και καταλογίζει ευθύνες γι' αυτό στους αντιπάλους του. Και απορρίπτει αιτιάσεις ότι κυβερνητικοί στρατιώτες αποκόπτουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ομάδων από τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ότι η Γερμανία έχει δεχθεί πολλούς πρόσφυγες από τη χώρα του, το θεωρεί σωστό από ανθρωπιστικής άποψης, ακόμη κι αν θα προτιμούσε άλλη λύση.

 Σύροι στρατιώτες περπατούν στην πόλη Νταράγια

Εικόνες εκεχειρίας: Σύροι στρατιώτες περπατούν στην πόλη Νταράγια

«Πώς θα μπορούσαμε να μην το βρίσκαμε σωστό, όταν γίνονται δεκτοί πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω ένδειας», λέει. «Αλλά δεν θα ήταν πιο ανθρωπιστικό να δινόταν η δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα τους; Διότι όποιον και να ρωτήσετε, θα ακούσετε ότι όλοι θέλουν να επιστρέψουν. Άρα θα ήταν λιγότερο δαπανηρή μια έξυπνη και πιο προσεκτική λύση σε σχέση με τη διένεξη και με στόχο να παραμένουν στη χώρα τους αυτοί οι άνθρωποι. Επιπλέον θα πρέπει να καταπολεμάμε την τρομοκρατία, να στοχεύουμε στην σταθερότητα και να μην γίνεται ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Θα ήταν από ανθρωπιστικής πλευράς η καλύτερη λύση».

Ο πρόεδρος Ασάντ αποκαλεί την εκεχειρτία αχτίδα ελπίδας και αποσείει από πάνω του κάθε ευθύνη για τον εμφύλιο.

ARD/Ειρήνη Αναστασοπούλου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)