to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:39 | 10.05.2018

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Σε Μικτό Ορκωτό η «συμμορία» του «Λάκκου Καρατζά»

Η υπόθεση της δίκης, γνωστής και ως υπόθεση του Λάκκου Καρατζά, αφορά μια μαζική κινητοποίηση κατοίκων στο βουνό στις 12 Μαϊου του 2013 με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 700 ατόμων που δέχτηκε αστυνομική καταστολή και υπήρξε η αφορμή για την κατασκευή μιας δικογραφίας 4.700 σελίδων


Σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) παραπέμπονται να δικαστούν κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Την υπόθεση -για την οποία κατηγορούνται 26 μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού- είχε παραπέμψει στο ακροατήριο του Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου.

Η δίκη προσδιορίστηκε για σήμερα, κατόπιν προηγούμενης αναβολής τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά κατά την εκφώνησή της το πρωί, ο εισαγγελέας της έδρας, Λεωνίδας Νικολόπουλος, επικαλούμενος αναρμοδιότητα του δικαστηρίου του, ζήτησε την παραπομπή της υπόθεσης σε ΜΟΔ. Η πρόταση του αντιεισαγγελέα Εφετών έγινε δεκτή από τους δικαστές και το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει νέος προσδιορισμός της δίκης, αυτή τη φορά ενώπιον ΜΟΔ της Εφετειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Στον πυρήνα της η υπόθεση αφορά τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013, στην περιοχή Λάκκος Καρατζά, με αφορμή μεταλλευτικές δραστηριότητες στο βουνό Κάκαβος. Επρόκειτο για διαμαρτυρία που κατέληξε επεισοδιακή, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Εκτός από τα γεγονότα του Λάκκου Καρατζά, η δικογραφία περιλαμβάνει και μεταγενέστερα περιστατικά, που φέρονται ότι τελέστηκαν σε διαμαρτυρίες κατοίκων της ίδιας περιοχής, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του ίδιους έτους, στη Μεγάλη Παναγία και την Ιερισσό.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, στο παραπεμπτικό τους βούλευμα, αποδίδουν στους κατηγορούμενους βαρύτατες πράξεις, όπως αυτές της σύστασης συμμορίας (απορρίπτοντας την προηγούμενη εισαγγελική πρόταση περί «εγκληματικής οργάνωσης»), της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με κίνδυνο για άνθρωπο και πράγματα, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κ.ά. (πληροφορίες: stokokkino.gr, dailythess.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μέλη συλλογικοτήτων και οργανώσεων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους διωκόμενους:

Αναλυτικά η υπόθεση, από το σχετικό ρεπορτάζ της Στ. Πουλημένης στο «Κόκκινο»:

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα βρεθεί ξανά ο αγώνας ενάντια στην Eldorado Gold και μια ολόκληρη κοινωνία που μάχεται ενάντια στις εξορύξεις χρυσού για το περιβάλλον, για την ζωή και την αξιοπρέπειά της σε μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές υποθέσεις που αφορούν διώξεις του κινήματος

Όπως δηλώνουν οι διωκόμενοι αλλά και εκατοντάδες κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που βρίσκονται σε μόνιμη βάση τα τελευταία 6 χρόνια «με το ένα πόδι ….κατηγορούμενοι» στόχος  και αυτής της δίωξης είναι να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο τους ενάντια στις πολυεθνικές. 

Η υπόθεση της δίκης, γνωστής και ως υπόθεση του Λάκκου Καρατζά, αφορά μια μαζική κινητοποίηση κατοίκων στο βουνό στις 12 Μαϊου του 2013 με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 700 ατόμων που δέχτηκε αστυνομική καταστολή και υπήρξε η αφορμή για την κατασκευή μιας δικογραφίας 4.700 σελίδων. 

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται βαρύτατες κατηγορίες εναντίον των 26 κατοίκων (ένας εκ των οποίων έχει αποβιώσει) όπως σύσταση συμμορίας με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής, προμήθειας και κατασκευής εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος από για άνθρωπο, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος, κατοχή-προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.α.. 

Να υπενθυμίσουμε ότι το συμβούλιο πλημμελειοδικών Χαλκιδικής στο παραπεμπτικό του βούλευμα τον Νοέμβριο του 2015 δεν υιοθέτησε το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης για τη  παραπομπή των κατηγορούμενων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει ομάδα που είχε εσωτερική διάρθρωση αλλά μια συμμορία που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 187. Για τον λόγο αυτό απήλλαξε τρεις κατηγορούμενους από τους 29 (ο ένας ότι διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση και άλλοι δύο ότι είχαν ενταχθεί). Θεωρεί όμως ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στα επεισόδια στις διάφορες αξιόποινες πράξεις που φέρεται να είχαν τελεστεί στην περιοχή κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού. Στις έκνομες ενέργειες περιλαμβάνεται και ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας κ.α.

Η αντίθεση στην εξόρυξη χρυσού στοιχείο ένταξης σε εγκληματική οργάνωση

Εκείνη την περίοδο οι κάτοικοι της Χαλκιδικής λόγω των κινητοποιήσεων τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είχαν μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών οι οποίες με εξευτελιστικές διαδικασίες λήψης υπέβαλαν δεκάδες ανθρώπους σε υποχρεωτική λήψη DNA για υποθέσεις που όχι μόνο που δεν γνώριζαν αλλά και για τις οποίες δεν υπήρχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. 

Κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ούτε καν προσωποποίηση των κατηγοριών δεν έχει προκύψει εναντίον των κατοίκων και για την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά. Αντιθέτως οι όποιες κατηγορίες στηρίχθηκαν στην παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών στις οποίες οι κάτοικοι είτε εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού είτε συζητούσαν όπως είναι φυσικό για προσωπικά ζητήματα τα οποία οι διωκτικές αρχές ερμήνευσαν ως στοιχεία ένταξής τους σε….συμμορία. 

«Ήταν μια περίοδος καθημερινών συγκεντρώσεων της περιοχής της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης καθώς η εταιρεία χωρίς καμία άδεια και χωρίς να έχει οριοθετηθεί το φράγμα Καρατζά πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες υλοτόμησης. Για αυτό και οι κάτοικοι καθημερινά απευθύνονταν στις  υπηρεσίες ζητώντας να σταματήσουν οι δραστηριότητες της εταιρείας και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Σε μια από τις πιο μαζικές διαμαρτυρίες οι κάτοικοι δεχτήκαν την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επεισόδια και να βρεθούν κατηγορούμενοι» σημειώνει μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ένας από τους δικηγόρους των κατηγορούμενων, Γ. Κυρίτσης.

Στην συνέχεια έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, δεν κατέγραψε τίποτα ύποπτο. Ωστόσο οι διωκτικές αρχές μετέφραζαν καθημερινά πράγματα, όπως «την παραγγελία και την μεταφορά μιας πίτσας ως παραγγελία και μεταφορά εκρηκτικών» ή τις συζητήσεις μεταξύ φίλων για τις επιπτώσεις της δραστηριότητας της εταιρείας ως στοιχεία ένταξης σε…εγκληματική οργάνωση. «Όποιος ενεργά συμμετείχε στο κίνημα του χρυσού στοχοποιήθηκε ως κατηγορούμενος ότι είναι στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης και ότι προσπαθεί να πείσει κόσμο για να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού. Οι διωκτικές αρχές αναφέρουν ως στόχο της εγκληματικής οργάνωσης την παύση της εξορυκτικής δραστηριότητας που φυσικά παραμένει ο στόχος όλου του κινήματος, της περιοχής και χιλιάδων αλληλέγγυων» τόνισε. 

«Η αστυνομία σε απόλυτη συνεργασία με την εταιρεία έστησε μια δικογραφία για να τσουβαλιάσει δεκάδες κατοίκους ως κατηγορούμενους και να μας βαφτίσει συμμορία» λέει στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Κάρλας κατηγορούμενος στην δίκη αυτή επισημαίνοντας και από την πλευρά του τον φρονηματικό χαρακτήρα της δίωξης. «Έχουν φτιάξει μια τράπεζα DNA, από την οποία κάθε κάτοικος μετατρέπεται σε τρομοκράτης επειδή υπερασπίζεται τον τόπο του από την καταστροφή. Έτσι εκατοντάδες κάτοικοι 400 στο σύνολο βρίσκονται κατηγορούμενοι με διάφορες κατηγορίες επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, επειδή εξέφρασαν απλά την άποψή τους, βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη ομηρία» προσθέτει ακόμη τονίζοντας ότι το βουνό, του οποίου η καταστροφή συνεχίζεται, είναι πλέον «απόρθητο» από τους κατοίκους. « Ιδιαίτερα από το 2015 και μετά η αστυνομία σταματάει κάθε πορεία χιλιόμετρα μακρυά και κανείς μας δεν μπορεί να ελέγξει την δραστηριότητα της εταιρείας».

Σχέδιο ψυχικής και οικονομικής εξόντωσης

«Στόχος των διώξεων είναι η διάλυση του κινήματος. Είναι ένα σχέδιο τρομοκράτησης του κόσμου να μην ανεβαίνει στο βουνό και ταυτόχρονα ένα σχέδιο ψυχικής και οικονομικής εξόντωσης. Πρόκειται για δεκάδες δίκες που μας έχουν επηρεάσει βαθιά» λέει από την πλευρά της η Μαρίνα Καραστεργίου, κάτοικος της Ιερισσού, της οποίας ο αδερφός είναι επίσης κατηγορούμενος στην δίκη για τον Λάκκο Καρατζά. Χαρακτηριστικό της βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί είναι ότι σε κάθε σχεδόν οικογένεια υπάρχει ένας κατηγορούμενος για δίκη που αφορά διαδηλώσεις, πορείες κ.α.

Οι κάτοικοι της περιοχής νοιώθουν απογοητευμένοι από την αδράνεια της κυβέρνησης στο ζήτημα των Σκουριών, των αδειοδοτήσεων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην εταιρεία, των δασοκτόνων νόμων της κυβέρνησης Σαμαρά που δεν καταργήθηκαν  αλλά και την διαιτησία στην οποία είχε προσφύγει το Δημόσιο για να διαπιστωθεί αν τηρείται η σύμβαση στο οικονομικό της σκέλος (που αφορά την μεταλλουργική διαδικασία, την υποχρέωση της εταιρείας να παράξει καθαρά μέταλλα και με αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρει κάποια έσοδα στο Δημόσιο).

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν το κράτος θα έχει έσοδα από την καταστροφή του βουνού μας, για εμάς ο αγώνας ενάντια στις εξορύξης είναι αγώνας ζωής και θανάτου και αφορά το σταμάτημα των δραστηριοτήτων της, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, του νερού, της αξιοπρέπειας μας. Δεν μπορεί να βάζει κανείς στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή και τα όποια κέρδη θα μπορούσε να έχει το κράτος από μια καταστροφή» συμπληρώνει.

Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις ενώνει τις δυνάμεις του

Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού συγκεντρώνει ξανά τις δυνάμεις του για να σταθεί στο πλευρό των διωκόμενων δηλώνοντας ότι μαζί τους δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία. Το περασμένο Σάββατο στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στους διωκόμενους ενώ την Κυριακή σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα έγινε μια από τις πιο μαζικές λαϊκές συνελεύσεις στην Ιερισσό.

«Παρά τις απογοητεύσεις που έχουμε υποστεί, την κούραση και το γεγονός ότι κάθε μήνα σχεδόν σερνόμαστε στα δικαστήρια συγκεντρωθήκαμε για να ξαναδώσουμε δύναμη ο ένας στον άλλο» αναφέρει η Μελαχρινή Λιάκου, κάτοικος Ιερισσού εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι και σε αυτήν την δίκη η κατηγορίες εναντίον των 26 ατόμων θα καταρρεύσουν και θα αποδειχθεί η αυθαίρετος και ανεδαφικός χαρακτήρας των διώξεων. 

Στο ψήφισμα που εξέδωσε η συνέλευση καλώντας την Πέμπτη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια, δηλώνεται ότι: «Έχουμε μετά από τόσα χρόνια κατανοήσει ότι οι αγώνες απέναντι σε τέτοιου είδους εταιρείες, που βάζουν το κέρδος τους πάνω από τις ζωές μας, δεν είναι παρά μαραθώνιοι. Είναι η στιγμή να βάλουμε μπροστά αυτό που μας ενώνει όλους μας και μας δίνει τη δύναμη να παλεύουμε. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο, το πιο μεγάλο και το πιο επιτακτικό. Αυτό είναι το πιο ισχυρό μας όπλο απέναντι στα σχέδια ερήμωσης του τόπου μας».

Οι κάτοικοι που συμμετείχαν στην συνέλευση απαιτούν από την κυβέρνηση «μην προχωρήσει στην έκδοση καμίας νέας άδειας και να επανεξετάσει, ως οφείλει, όλες όσες έχουν δοθεί μέχρι τώρα». «Κυρίως όμως, απαιτούμε να σταματήσει επιτέλους την καταστροφή της Χαλκιδικής, γιατί όσο δεν το κάνει έχει την ίδια ευθύνη και γίνεται συνένοχη με αυτούς που την σχεδίασαν και την ενέκριναν. Η τοπική κοινωνία έχει εδώ και χρόνια αποδείξει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει καμία κοινωνική συναίνεση απέναντι σε καταστροφικές εταιρείες και κυβερνήσεις που δεν αποφασίζουν τα αυτονόητα» καταλήγει στο ψήφισμά της η συνέλευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)