to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 07.03.2019

Κοινωνία

Η συμμετοχή της Φ. Κούβελα στην εκδήλωση του Εθνικού Τυπογραφείου για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση του Εθνικού Τυπογραφείου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στις 6/3/2019.


Η Γενική Γραμματέας, αναφέρθηκε στις επιμέρους θεματικές που συστήνουν συνολικά τις πολιτικές και τις δράσεις της ΓΓΙΦ, οι οποίες εστιάζουν στην υπέρβαση των πάσης φύσεως έμφυλων ανισοτήτων, στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την εξυγίανση των σχέσεων φύλου συνολικά.

Ειδικότερα, η κα Κούβελα έκανε λόγο για το έργο της ΓΓΙΦ, για τις συνεργασίες της με τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και για τη συμβολή της ΓΓΙΦ στις επιτυχίες της Κυβέρνησης επί των διάφορων θεμάτων που άπτονται της ισότητας των φύλων, όπως η κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), η αύξηση της ποσόστωσης φύλου κατά 40% τουλάχιστον στα ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενσωμάτωση συγκεκριμένων προτάσεων της ΓΓΙΦ στο Ν. 4384/2016 για την ισόρροπη συμμετοχή φύλου στα Δ.Σ. των Αγροτικών Συνεταιρισμών, η εκπόνηση πρωτότυπης έρευνας – μελέτης για τη θέση των Ελληνίδων αγροτισσών, το νέο, υπό ψήφιση, νομοσχέδιο για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας» κ.α.

Περαιτέρω, ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη υπέρβασης του γλωσσικού σεξισμού, τον οποίο όρισε εξ’ αρχής ως επιμέρους πτυχή των έμφυλων ανισοτήτων και των αναχρονιστικών, στερεοτυπικών πρακτικών σε βάρος των γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο και προς την κατεύθυνση της εξάλειψής του, αναφέρθηκε επισταμένως στον Οδηγό χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα της ΓΓΙΦ, που συνιστά τον οδικό χάρτη και συνάμα ένα σημαντικό εργαλείο για την υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στα δημόσια έγγραφα. Επιπλέον, έκανε λόγο και για την σχετική εγκύκλιο για την «ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα» από την ΓΓΙΦ, η εφαρμογή της οποίας παρακολουθείται μέσα από τα εργαλεία του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων.

Συνολικά, η εκδήλωση στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού δημιουργήθηκε γόνιμος διάλογος και, μέσω της συζήτησης, προέκυψε εποικοδομητικός προβληματισμός επί των διάφορων ζητημάτων που άπτονται της ισότητας των φύλων.

Επίσης, ο Ειδικός Γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου, Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος ξενάγησε την Γενική Γραμματέα στους χώρους και το μουσείο του Εθνικού Τυπογραφείου.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Φορείς όπως το Εθνικό Τυπογραφείο, με το οποίο συνεργαζόμαστε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, μπορούν να συμβάλλουν μέσα από το έργο και το παραγόμενο υλικό τους στην αποτροπή των έμφυλων ανισοτήτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου. Από πλευράς μας, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα τη διάθεσή μας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας και, βέβαια, για την προσφορά της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας μας, όπου χρειαστεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)