to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η συμφωνία τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη χωρίς νικητές και ηττημένους

Η διεθνής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι δύο χώρες στοχεύουν στην ένωση και όχι τη διαίρεση, στη διακρατική συμβίωση και όχι την απομόνωση.


Η πρόσφατη ιστορία των Βαλκανίων έχει γραφτεί και γράφεται εν μέσω περιφερειακών και διεθνών συρράξεων, με εθνικιστικές εξάρσεις, μισαλλοδοξίες, αλυτρωτικά συνθήματα και θρησκευτικά πάθη.

Κάθε ιστορία όμως έχει στιγμές ευθύνης, απόφασης και ανατροπής. Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας μπορεί να δημιουργήσει τα θεμέλια για μια γειτονιά ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού των εθνικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων.

Η διεθνής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη χωρίς νικητές και ηττημένους, αλλά:

● με αξίες που θα ανατρέψουν την κρίσιμη ιστορική πραγματικότητα των Βαλκανίων προς την κατεύθυνση της συναδέλφωσης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης.

● με ισότιμη ευθύνη απέναντι στις ευαισθησίες του ελληνικού του λαού και την αξιοπρέπεια και ταυτότητα των γειτόνων μας, που αμφότεροι καλούνται να διαπραγματευτούν όχι μόνο το όνομα ενός κράτους, αλλά πυρηνικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, του ανήκειν τους, της συνείδησής τους.

● με όρους που θα διασφαλίσουν μια νέα εποχή φιλίας, σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας, που θα τονώσουν το διεθνές κύρος των δύο μερών, που θα ενισχύσουν την προοπτική μιας ευρωπαϊκής διεύρυνσης.

Η διεθνής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι δύο χώρες στοχεύουν στην ένωση και όχι τη διαίρεση, στη διακρατική συμβίωση και όχι την απομόνωση.

Αποτελεί μεγάλο επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης, αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη και της εξασφαλίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ιστορία εντάσεων, πολέμων και εθνικισμών στην περιοχή μας θα ανατραπεί με την καθιέρωση ενός νέου τρόπου πολιτικής συνύπαρξης.

Οι έντονες ταυτοτικές συγκρούσεις του παρελθόντος θα δώσουν τη θέση τους σε νέα κοινωνικά συμβόλαια μεταξύ πολιτών διαφορετικών εθνοτήτων, ταυτοτήτων και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

*Ο Κ. Δουζίνας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)