to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:14 | 11.08.2022

Οικονομία

«Η στροφή από το αέριο σε πετρέλαιο ενισχύει τη ζήτηση για αργό»

Κάτω από τα 4 δολάρια το γαλόνι η βενζίνη στις ΗΠΑ


Σημαντικές είναι οι αντιξοότητες στην αγορά ενέργειας λόγω των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν εκτοξευθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Όπως αναφέρει ο οργανισμός, σε πολλές χώρες υπάρχει στροφή από το αέριο στο πετρέλαιο, ενισχύοντας τη ζήτηση για αργό.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι υψηλές θερινές θερμοκρασίες και οι υψηλές τιμές αερίου έχουν ενισχύσει τη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ενέργειας, αυξάνοντας τη ζήτηση αλλά ενισχύοντας οικονομίες που ταλανίζονται από τους φόβους για ύφεση.

«Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας τη στροφή από το αέριο σε πετρέλαιο σε κάποιες χώρες», αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού, στην οποία αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου το 2022 κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα.

«Αυτά τα έκτακτα κέρδη, που επικεντρώνονται ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, καλύπτουν τη σχετική αδυναμία σε άλλους κλάδους», αναφέρει ο IEA.

Διαπιστώνει επίσης ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ξεπέρασε τα προ της πανδημίας υψηλά επίπεδα, χάρη στην υψηλότερη της αναμενόμενης παραγωγή από τη Ρωσία, της οποίας οι εξαγωγές, όπως είπε ο IEA, μειώθηκαν κατά 115.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο στα 7,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μείωση της τάξης των 600.000 βαρέλια την ημέρα από την αρχή του έτους.

Επίσης, τα έσοδα από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ήταν μειωμένα κατά 2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο στα 19 δισ. δολάρια κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών.

Πτώση της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η μέση τιμή της λιανικής βενζίνης στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από τα 4 δολάρια ανά γαλόνι για πρώτη φορά εδώ και μήνες, σημαντική ανακούφιση στους οδηγούς της χώρας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η μέση εθνική τιμή της απλής αμόλυβδης μειώθηκε στα 3,990 δολάρια το γαλόνι στις 11 Αυγούστου.

Οι τιμές της βενζίνης είχαν φτάσει στο ζενίθ, τα 5,02 δολάρια τον Ιούνιο, κόστος που περιόρισε τις δαπάνες. Ωστόσο οι τιμές άρχισαν να μειώνονται καθώς οι φόβοι για σοβαρούς περιορισμούς στην προσφορά έχουν υποχωρήσει αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κάποια στιγμή, το αργό πετρέλαιο, από την τιμή του οποίου εξαρτώνται οι τιμές της βενζίνης, έφτασε τα 139 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες Τετάρτη είχε πέσει στα 92 δολάρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)