to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 28.01.2013

πηγή: https://left.gr/97

Κοινωνία

Η στρατηγική του κοινωνικού νεκροταφείου και της μιζέριας

Tου Κώστα Ζαχαριάδη*


Δεν χρειάζεται βαθυστόχαστες αναλύσεις για να αντιληφθεί κάποιος ότι η ελληνική κοινωνία αργοπεθαίνει. Η διάχυτη φτώχεια, η συνεχώς αυξανόμενη κατάθλιψη, η διευρυνόμενη ανεργία και υποαπασχόληση, για τα επιτελεία είναι απλώς αριθμοί και στατιστικές. Αυτές όμως οι στατιστικές είναι εκατομμύρια προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που καθημερινά προσθέτουν κομμάτια στο παζλ της παρακμής και της κατήφειας.

Πριν αρχίζει να εφαρμόζεται το μνημόνιο 3 το ΔΝΤ σε μια έκθεση 260 σελίδων ομολογεί ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο και ότι για να έρθει η σωτηρία απαιτούνται κι άλλες θυσίες κι άλλα μέτρα κι άλλα μνημόνια. Η αντίδραση της κυβέρνησης αναμενόμενη για άλλη μια φορά: σιωπή, προβληματισμός, επικοινωνιακή διαχείριση της έκθεσης και πιο πιστή εφαρμογή του προγράμματος.

Η μνημονική πολιτική έχει εξαντλήσει τα όριά της και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους, ακόμα καλύτερα και απ’ αυτούς που την υφίστανται, αυτοί που την ασκούν. Με πολύ μεθοδικό και συστηματικό τρόπο επιχειρείται ο κοινωνικός μιθριδατισμός στη μιζέρια και στην κατάθλιψη.

Η κυβέρνηση για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά, επικοινωνιακά και δημοκοπικά αποφάσισε να παντρέψει τον τρόμο που προκαλεί στην κοινωνία η ανεξέλικτη κατρακύλα της οικονομίας με τον φόβο που προκαλεί η τυφλή βία. Σε αυτό τον γάμο κουμπάρος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τα media. Η ιστορία μας διδάσκει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η στρατηγική της έντασης είναι ένα ισχυρό όπλο του συστήματος τις δύσκολες ώρες. Το ποιος αποκομίζει οφέλη από την στρατηγική της έντασης, πάλι η ιστορία το απαντά κατηγορηματικά.

Η τοποθέτηση εκρηκτικών – εμπρηστικών μηχανισμών σε δημόσιους χώρους, έξω από σπίτια δημοσιογράφων, πολιτικών, συγγενών πολιτικών και πολιτικών κομμάτων είναι πράξεις απολύτως καταδικαστέες, είναι πράξεις εγκληματικές. Αυτή η αθλιότητα δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά, τις πρακτικές της, την ιδεολογία της την διαδρομή της. Είναι πράξεις θρασύδειλες και αποπροσανατολιστικές δίνουν την ευκαιρία στους θύτες της κοινωνικής ισοπέδωσης να παρουσιάζονται ως θύματα. Δίνουν άλλοθι για πιο αυταρχική αντιμετώπιση του μαζικού λαϊκού κινήματος που ειρηνικά και δημοκρατικά επιδιώκει την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που εξοντώνει την κοινωνία. Είναι στρατηγική η αντίθεση της αριστεράς σε τέτοιες πρακτικές που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος. Η τυφλή βία είναι το καλύτερο δώρο στην εξουσία, διευκολύνει να μετατραπεί η χώρα σε κοινωνικό νεκροταφείο.

Παίζει με τη φωτιά οποίος προσπαθεί να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη από αυτή την τυφλή – αδιέξοδη πρακτική. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά τις παραπάνω εξελίξεις που τυχαία (;) πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις της υποθεσης «λίστα Λαγκάρντ», ενω διευκολύνεται να κρύψει την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το στοίχημα για την ίδια την κοινωνία αλλά και την αριστερά είναι προφανές. Να κρατήσει ζωντανή την φλόγα της ελπίδας για αλλαγή και ανατροπή σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, να μην κερδίσει το μούδιασμα, ο φόβος και ο τρόμος την οργή, τον ξεσηκωμό, την κατακραυγή, την αντίσταση και την αλληλεγγύη. Η κοινωνία μπορεί να κερδίσει την μιζέρια και να επιβιώσει μόνο αν παλέψει για να υπερασπιστεί την δημοκρατία της, την αξιοπρέπεια της και την δυνατότητά της να καθορίσει και πάλι τις εξελίξεις και να έρθει ξανά στο πολιτικό προσκήνιο ως καταλυτικός ρυθμιστικός παράγοντας.

twitter: @CZachariadis

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)